М. К. Бадракумар о трамповско-кинеском изоловању Русије

Кинески државни саветник Јанг Ђиечи је у Њујорку, на позив америчке администрације.  Јанг је први кинески високи државни функционер који посећује САД од када је Доналд Трамп преузео дужност председника. У Њујорку је био у децембру, али да се састане са Трамповим транзиционим тимом.

Агенција Синхуа пише да ће Јанг "са америчким званичницима разговарати о широком спектру питања, али да је најзначајније реафирмација тона билатералних односа какав су успоставили лидери две државе у телефонском разговору" (9. фебруара). Сусрет Доналда Трампа и председника Си Ђинпинга ће бити "на врху агенде Јанг Ђиечија и америчких званичника, који ће размотрити када и где ће се састати два шефа државе, који су у телефонском разговору рекли да се надају скором сусрету".

Јасно, Пекинг и Вашингтон проритет дају сусрету на највишем нивоу - можда зато Трамп у мају иде у Пекинг да учествује на самиту "Један појас, један пут", и можда је зато бивши директор ЦИА-е Џејмс Вулси, Трампов саветник током председничке кампање, прошле недеље у Хонконгу набацио да би САД требало да уђу у "Азијску инфраструктурну инвестициону банку" и учествују на самиту "Један појас, један пут".

Како год, проблеми са Северном Корејом и једном и другом државном руководству налажу хитно започињање преговора на највишем нивоу. Али Трамп је опет био некоректан. У интервјуу за Ројтерс од четвртка, на неприхватљив начин је говорио о улози Кине у севернокорејском проблему, њеном манипулисању валутом и понашању у Јужнокинеском мору. Ево неколико извода из Highlights of Reuters interview with Trump | Reuters:

- О кинеској обустави извоза угља у Северну Кореју: "Па, ценимо то. Знате, имао сам веома, веома добар телефонски разговор са председником Сијем, с којим сам веома, веома лепо разговарао, а тај разговор је само почетак. Али са Северном Корејом имамо веома велики проблем, и проблем веома опасан по цео свет...Мислим да Кина има огромну контролу над Северном  Корејом. Да ли ће то признати или неће - њихова ствар, али имају огромну контролу над Северном Корејом. Мислим да би врло лако могли да реше проблем, кад би хтели."

- О наводном кинеском манипулисању валутом: "Мислим да су велики шампиони у манипулацији валутом. Зато не одступам. Видећемо шта ће се десити."

- О кинеској војној активности у Јужнокинеском мору: "Знам тачно шта се дешава између Кине, Северне Кореје и свих осталих... Не допада ми се. А то није отпочело с Трамповом администрацијом, почело је за Обамине администрације. Дешава се много чега недопустивог. Једна од тих ствари је градња огромног, знате, огромног војног комплекса насред Јужнокинеског мора. И немојте сметнути с ума да сам ја на овом положају четири недеље,  а да је то нешто с чим се почело пре три године, и да сте пре три године били у много бољој преговарачкој позицији. Нисам срећан због тога."

Зачудо, Пекинг није полудео због таквих изјава. Кинески државни дневник "Чајна дејли" је благо упозорио да Трампове опаске "показују забрињавајуће погрешне представе, толико погрешне да могу застранити његову кинеску политику, чак и билатералне односе". Трамп се у том едиторијалу прекорева што се "не уздржава од свог претерано поједностављеног приступа компликованим спољнополитичким питањима, као што су Корејско полуострво, Јужнокинеско море, Тајван и јуан".

"Глобал тајмс", пак, подсећа Трампа да "Бела кућа није стендап театар. Кад председник говори шта му падне на памет и не сноси последице за то што је рекао, људи не знају како да реагују". Али кинеско поуздање у Трампову администрацију ипак расте, и то осетно. јер се њени приступи слажу с предвиђањима Збигњева Бжежинскох изнетим прошле недеље у "Њујорк тајмсу":

"Много зависи од степена ангажованости да би се водио успешан дијалог између Америке и Кине. Он би отворио пут далеко озбиљнијем, стратешком кинеско-америчком разумевању, које би, с друге стране, створило основу за дуготрајније разумевање између све три велике силе, пошто би Русија схватила да ће њени интереси, ако се не укључи у кинеско-руско приближавање, бити у опасности.

Америка такође мора бити свесна опасности од  стратешког савеза Кине и Русије. Стога би САД морале да пазе да се према Кини не понашају грубо, као према подређеном - јер би тако, скоро сигурно, допринеле чвршћим везама између Кине и Русије."

Може бити. А и не мора. У сваком случају, без обзира што неки мишљаху да ће Трамп похрлити ка Русији са ђаволским наумом да изолује Кину, чини се да се ствари одвијају у супротном правцу.


Напомена преводиоца:

Мелкулангара К. Бадракумар је индијски дипломата у пензији. Служио је и амбасадор у Москви, и његова наклоност према Русији је приметна у скоро сваком чланку. Али Индија и Кина нису, благо речено, у најбољим односима, што значи да руско-кинески савез за Индију није лепа вест. Треба то мало помутити, колико се може писањем.

Што Бадракумара није омело да сеири цитирајући Трампа. 

Уживање у речитости главног неокоњокрадице сам покушао да омогућим и вама. Међутим, то кошта. После превођења пасуса на трамповском на језик цивилизованих бића све ми је било као у магли, па је и превод трпео.

Не мари. Има у Бадракумаровом подбадању истине, ваљало ју је пренети.


Аутор: М. К. Бадракумар
Извор: Trump prioritises meeting with Xi Jinping – Indian Punchline
Превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux-у

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!