Ал Каида добила Оскара




Холивуд је лаж. А то су и филмови - лажни прикази лажне реалности која постоји само у главама сценариста, редитеља и углавном бесловесне публике (мада и ја волим неке филмове).

Холивуд се никада није устезао од плагирања. Сваку идеју, причу или филмски трик што су негде одјекнули, па су тиме и потенцијални генератор долара - Холивуд копира до изнемоглости. Сваки успешан make обавезно има remake. И још један.

Водитељ Мис универзума 2015 је "погрешно прочитао" одакле је победница. Рекао је "Колумбија", иако је победница била Филипинка. После неколико минута се "исправио", али је "грешчица" већ намакла додатну медијску пажњу - и доларе - власнику "ивента".

Академија за филмску уметност и науку, америчка маркетиншка и лоби организација филмских произвођача, сваке године уручује награде тако да промовишу одређене филмове и личности из филмске индустрије. Свечана додела Академијиних награда је поприлично досадан догађај, али увек привуче доста "хајпа" и медијске пажње (тиме и долара од приказивања реклама).

Да би "ивент" стекао већу финансијску тежину, организатори су ове године украли идеју промотера Мис универзума. Један од водитеља је објавио да је награду за једну категорију добио погрешан филм, па се после исправио и саопштио "правог" добитника. Што је била стварна грешка таман колико је и холивудки филм прича из стварног живота.

Али бића без сећања падоше у жељену помаму, иако су инсајдери упозорили да је у питању само још једна лаж, холивудска превара.



Једна од овогодишњих награда припала је лажном документарцу о Белим шлемовима, лажној спаситељској групи која дистрибуира лажне видео материјале и лажне фотографије лажних жртава сиријског рата. Тај Ал Каидин пропагандистички огранак је производ британске дезинформационе операције која је финансирана са више од сто милиона долара америчких и британских пореских обвезника. Основни задатак Белих шлемова је да западне медијске конзументе убеди да је сиријски рат праведни рат, пошто се води због "суровости сиријске владе".

Холивуд никада није био гадљив на владине паре за пропаганду рата против овог ил' оног "непријатеља". Пентагонов холивудски уред је финасирао, финансира и финансираће многе филмове. Ако сценарио захтева какав тенкић за хероја холивудског ратног филма, Пентагон ће обезбедити и тенкове, и праве војнике, па нека кошта шта кошта - само да му се омогући да прочита сценарио и исправи "грешке". Продуцентима "Топ гана" требају авиони? Нема проблема, нит ће вас то коштати. Само нашим  припадницима регрутног одсека омогућите да на излазу из биоскопа лове будуће хероје. А и Конгрес ће бити пресрећан што може да троши на још бескорисне авијације.

Оскар појачава поруку филма и људима који иза њега стоје придодаје на вредности. Маркетиншке компаније које су створиле и воде Беле шлемове "зарадиће" још које милионче.

Холивуд је лаж. За победника је проглашен погрешан филм и Ал Каида је добила Оскар. Али, бар што се тиче пропагандиста и промотера, "никаква штета није причињена".

Осим што је опет нането зло сиријском народу. За њега су разарања и смрт што их пропагира "фенси" свет из Лос Анђелеса и превише стварни.

Moon of Alabama
Напомена преводиоца:

И наш Небојша Пајкић мисли исто, да је "све то режија и да је Оскару поред пљувања Трампа требао неки већи скандал да врати гледаност и интерес...": Pajkićologija: Veseli Oskar - BKTVNews

У прилог таквом закључку иде и чињеница да гледаност свечане доделе Оскара већ трећу годину заредом бележи пад: Oscars 2017 Ratings: Show Drops to 32.9M Viewers, Takes Hit With Younger Set | Hollywood Reporter.

Али разложни су и Индуси, на пример, кад кажу: Oscars 2017: 'Shit Happens At Oscars Too,' Tweets Bollywood After Warren Beatty's Best Film Oopsie - NDTV Movies

Узгред, "Месечар" сигурно зна да нема те кинематографије која се не служи истим методама као и Холивуд, и да су филмови - под условом да сте заиста филмски писмени - често истинитији одраз стварности него стварност какву сагледавамо сопственим, нпр. партијашким очима. Али треба га разумети, истакао је оно што превидeше скоро сви медији - да Оскар Ал Каиди најбоље говори о лицемерности Америке.

Чиме је чак и Холивуд постао извор истине.


Извор: M of A - Al-Qaeda Gets An Oscar
Превео и приредио: Александар Јовановић, филмски и ТВ продуцент / Ћирилизовано, на -у

1 коментар:

  1. Баш сам се зачудио да су Бели шлемови добили оскара??!

    И још сам кад бисте скинули овај тест за робота - ево послаћу Вам снимак мрежњаче, па да и то зготовимо ((

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!