Израелски "Дебкафајл" упозорава Трампа



Главни удари у оквиру  кампање против Исламске државе у Сирији коју је наредила Трампова администрација тек предстоје, али снаге ИД не чекају у свом седишту Раки да им се секира спусти на врат - преселиле су на југоисток, у провинцију Деир ез-Зор, где туку по елитном Хезболаховом Ал Радван батаљону, управо приспелом.

Али у међувремену, старо зло је опет подигло главу: Ал Каида и њене сиријске филијале прилику користе за нови талас терора. У суботу, 11. марта, у експлозијама двеју бомби погинуло је 74 ходочасника, углавном ирачких шиита, на древном гробљу у Старом граду Дамаска. Друга експлозија је одложена, да би захватила пристигле полицију и хитну помоћ.

Иста филијала Ал Каиде је испланирала и 25. фебруара извела и велики терористички напад на војне објекте сиријске владе у граду Хомс, када су, уз десетине војника, погинула и два генерала.

Стручњаци за противтероризам упозоравају америчког председника да веома опрезно уђе у планирану офанзиву против Исламске државе у Сирији, пошто би пораз те организације могао да отвори врата Ал Каиди, да се "у пуном сјају" врати у сиријску арену.

И управо се то догодило после "сиријске" (читај: руске) победе у Алепу јануара месеца - напомињу војни и обавештајни извори "Дебкафајла". После распада и одласка поражених сиријских побуњеничких група, које су биле приморане да напусте Алеп и преместе се у суседни Идлиб, за њима је остало на стотине побуњеника одлучних да не положе оружје. Уместо предаје, придружили су се Ал Каиди и створили терористичку групу исламиста, најмоћнију независну побуњеничку силу која се и даље бори и на Северу Сирије, и око великих градова, па и Дамаска, Хомса и Хаме.

Ал Каида је 26. јануара саопштила да су јој приступиле четири мање фракције - под новим називом Хајат Тахрир ал-Шам (Ослободилачка организација Леванта). Нов борбени ентитет је привукао многе нове регруте, који никада раније нису имали везе са Ал Каидом.

Хашим ал-Шеик звани Абу Џабир, који се против Американаца у Ираку борио под командом Абу Мусаба ал-Зархавија, проглашен је за вођу нове исламистичко-терористичке алијансе. Важи за вештог стратега који никада не одустаје, што је додатно привукло многе сиријске побуњенике.

У међувремену, поново се појавио главни командант Ал Нусре, Абу Мухамед ал-Џулани, овај пут као вођа групе која себе назива Хајат Тахрир ал-Шам. Џулани тврди да се бори независно од Ал Каиде, а у ствари извршава наређења Ајмана ал-Завахирија, и то дословно, при чему, према неким изворима, тајно али блиско сарађује са Хашимом ал- Шеиком.

Додатни извор Ал Каидине обновљене снаге је успех комбинованих руских, иранских и Хезболахових снага у разбијању свих сиријских побуњеничких група које су се некада бориле управо против џихадистичке Ал Каиде.  Њихов распад је Завахиријеве следбенике оставио без ефикасних противника. Али успех Ал Каиде има и своју Ахилову пету: сиријске групе у њеном саставу се међусобно боре за превласт, нарочито у северној провинцији Идлиб.

Према нашим изворима, руски, сиријски, ирански и Хезболахови команданти заједно спроводе операцију за преузимање контроле над Идлибом. Међутим, и тамо, сиријски побуњеници побегли са других фронтова хрле на исток и југ - ка Ал Каиди, која на крају може испасти победник.

Према томе, ако су председник Трамп и његови генерали баш решили да се у потпуности фокусирају на операцију заузимања упоришта Исламске државе - Раке, из које су у међувремену изашли сви борци, онда би морали да одвоје довољно борбених снага за суочавање са обновљеном Ал Каидом. Ако се тако не учини, америчке снаге на фронту код Раке биће остављене рањивим на Ал Каидине нападе с леђа, слично ономе што су Руси и Иранци већ искусили по заузимању Алепа.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Лепо смо вас упозорили...Израелски "труст мозгова": Немојте уништити Исламску државу, корисна је то алатка против Ирана, Хезболаха, Сирије и Русије.

Па опет: Дебкафајл: За Путина, Американци у Сирији су далеко, а Иран и Хезболах тако близу.
 

И наш Netanyahu kazao Putinu: Nedopustivo miješanje Irana u Siriji.

А овај га још исмејава: Putin Netanyahuu: Ne sudite o Iranu na osnovu drevnih mitova, živimo u drugačijem svijetu.
 

Е, ако ништа до сада нисте научили и схватили поруку оне две експлозије у Дамаску, наш "Дебкафајл" је ту да вам поручи - јасније не може - да се не играте са интересима Израела.

Јер имамо проксије и за Трампа, а не само за Асада, Путина и Иранце.



Ја сам тако протумачио овај текст, поготово последњи пасус, који нипошто није препорука (зету), него упозорење: потамо се, море. Зашто преводилац износи свој закључак, зашто читаоца не остави на миру да сам извуче свој?

Разлози су, нажалост:

-  чињеница да наши медији не прате израелске изворе, иако су ови скоро потпуно отворени у погледу циљева Израела, а из чега се да закључити ко и шта је покретачка сила сиријског рата;

- чињеница да "Ћирилизовано" није у могућности да пренесе ни стоти део онога што се из њих бесплатно да сазнати, а поготово не преводе и изводе из чланака за које треба платити, рецимо "Хаареца" и гро анализа  (са и без наводника, јер има их различите каквоће и циљева, али свеједно информативних) "Дебкафајла":

- па вас је, сматрам, потребно подсетити.

Али не да бих одмах или касније тражио паре за претплату на израелске и ине изворе, него да укажем на неопходност да их пратите сами.

Шта да се ради, амбициозност домаћих и страних новинара, исто као и политичара, безизгледна је ако није праћена страхом од "антисемитизма".

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!