Руско-усташка сарадња: "Дали смо С-300 пред Олују, где су ракете?"

Документ са потписом Гојка Шушка, тадашњег министра одбране, у којем се признаје дуговање 200 милиона долара за испоруку руског ракетног система С-300. Извор: RTS 

Амбасадор Руске Федерације у Хрватској Анвар Азимов ових дана је позвао у амбасаду на разговор Звонка Зубака, хрватског бизнисмена који се бави трговином оружја, како би га питао где су нестале ракете из система С-300 који је Русија у првој половини 90-их година прошлог века испоручила Хрватској, тврди "Вечерњи лист", не наводећи изворе.

Загребачки дневник, наиме, пише да је Зубак у време рата у Хрватској био у групи људи која је путем њихове фирме "Винсли фајнанс лимитид" била главни снабдевач Хрватске оружјем.

Вечерњи тврди да је Азимов позвао Зубак да би му сачинио попис целокупног оружја које је преко Русије од 1992. па све до 1997. године стизало Хрватској.

Како преноси "Вечерњи", руски амбасадор је у разговору са Зубаком казао да је Русија разочарана геополитичком опредељеношћу и понашањем Хрватске и "да би Хрвати требало да се сете ко их је у време међународног ембарга наоружавао и спашавао".

Наводи се да Русија по свему судећи зна шта је тих година испоручивала Хрватској захваћеној ратом, али да јој је потребна и додатна потврда.

У попису, за који Вечерњи тврди да га поседује, наводе се велике количине тог наоружања.

"На листи је и чувени ракетни сустав С-300 ПМУ који је делом био испоручен Републици Хрватској уочи ''Олује'' и који је потом послужио као психолошка кочница ваздушним снагама СР Југославије у одвраћању од интервенције током ''Олује''. Систем, према тврдњама Звонка Зубака, никада није отплаћен, па он још од 2001. води судски процес у којему тражи исплату, враћање система или нагодбу", пише хрватски лист.

Наводи се да је пред крај 1994. у Хрватској оформљена група војника и официра која је кренула на обуку за прихват тада најмодернијег ракетног система С-300, од којег и сада стрепе сва ратна ваздухопловства, а су 1995. почели да пристижу делови система који може да руши све летелице на висинама од 20 метара до 27 километара и на удаљености од 200 километара.

"Сви протагонисти слажу се да у Хрватску никада није стигао комплетан систем. Зубак и његови партнери говорили су да је испоручено око 80 одсто система (осим командног модула с главним радарима), док су разне службе Министарства одбране Хрватске у каснијим судским ппроцесима говориле да је стигло од 25 до 40 одсто система. Зубак је увек истицао да је Хрватска остала дужна око 200 милиона америчких долара", наводи "Вечерњи".

Лист пише да је пре десетак месеци на суду о судбини овог ракетног система сведочио и бивши хрватски председник Стјепан Месић.

Он је навео да га је некадашњи премијер Ивица Рачан обавестио да је уговор потписао министар одбране Гојко Шушак, да је систем испоручен, али не у целини, као и да је делимично плаћен.

Извор: Танјуг и Вечерње новости


Предлог Ћирилизовано:


IVO JOSIPOVIĆ: Znam šta je bilo sa raketnim sistemom S-300, ali je to VOJNA TAJNA - Kurir - ..."Mislim da je reč o postupku, možda neobičnom, kojim ambasador Azimov, preciznije Rusija, želi da podseti hrvatsku politiku i javnost na činjenicu da je pomagala našu odbranu i borbu za nezavisnost. Isporuka oružja nije jedino čime nas je Rusija pomogla. Žele da pokažu da nam Rusija nije neprijatelj i da su pogrešne teze kako je uvek a priori uz Srbiju koju deo politike i javnosti smatra trajnim neprijateljem. Hrvatska jeste članica EU i NATO-a i tu nam je mesto. Naravno da iz toga nekada proizlaze i različiti interesi, ali Hrvatska ne bi trebalo nikoga unapred i trajno smatrati neprijateljem ili nesklonim, posebno ne Rusiju koja je zemlja s velikim ekonomskim i kulturnim potencijalom", poručio je Josipović i podsetio da je i on zagovarao pomirenje i saradnju sa Rusijom, ali i sa Srbijom...

Коментари