Пређи на главни садржај

Олег Царев: Резултат Тилерсонове посете је сама посета


У среду увече 12. априла у Кремљу су се састали председник наше државне Владимир Путин и амерички државни секретар Рекс Тилерсон. Био је присутан и руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Многи моји пријатељи - руски политичари -  су доста очекивали од посете државног секретара Сједињених Америчких Држава, господина Тилерсона. Несумњиво, прва званична посета Русији представника тима новог америчког председника не може а да не привуче пажњу. Али, важно је и да нас не доведе у заблуду.

Нови председник САД је дошао на власт са малим тимом. Број непосредних сарадника америчког председника је прилично ограничен, а државни секретар Тилерсон није међу њима. У ужем кругу, у којем се доносе све одлуке, па и спољнополитичке, су Џеред Кушнер, муж Трампове ћерке Иванке, и Стив Бенон, издавач, новинар и главним стратег Беле куће.

Они који се разумеју у нијансе америчке политике везе граде саобраћајући са та два "другара". Игор Коломојски, који је на својој кожи искусио колико је важна подршка САД, или њено одсуство, у свом кругу прича да је са новим америчким властима изградио однос преко свог пословног парнера Џереда Кушнера, и то такав да га је лично Трамп позвао на инаугурацију, док је већина украјинских политичара морала да плати да буде "назочна". Да ли је то тачно или није - не знам.

У Украјини је однедавно постало модерно да се себи приписују изузетно добри односи са новом америчком администрацијом. Најгласнији је Михаил Сакашвили, који прича да се с Трампом познаје још од 90-их, па ће САД, због познанства му, посебно финансирати његов нови политички пројекат са око пола милијарде долара. Било то истина или не, по мојим познаницима који имају контакте са америчким амбасадама и у Русији и у Украјини, америчке дипломате се жале да од Стејт департмента више не стижу наређења и упутства, и да зато немају став о многим питањима. Шта мисли Бела кућа, што би морали знати, гатају из медија, на основу онога што нађу по друштвеним мрежама и из прича о предстојећим смањењима буџета и кресању програма, који су до сада били финансирани преко Стејт Департмента.

Може се рећи да је Рекс Тилерсон убачен у Стејт департмент да буде практично сам. Без свог тима. Персонал Стејт департмента чини оно што је за собом оставио Обама. Узрок проблема са којима се суочава Рекс Тилерсон нису само малобројни контактима између њега и Трампа. Ствар је у томе што Ти-рексу, портед толиких других, одмаже и шеф особља његовог министарства Маргарет Петерлин. Прелепа плавуша има, како да кажем, суштинскије контакт са Белом кућом, па јој се могло да свом предпостављеном створи унутрашњу опозицију у самом минисртарству, што додатно смањује укупне перформансе Стејт департмента.

Сумирајући резултате, може се рећи да ће у Трумповом мандату доћи до оштог смањивања значаја Стејт департмента. Рећи да ће улога Стејт департмента  бити сведена на организацију протоколарних догађаја било би претеривање, али је очигледно, судећи по до сада показаном, да ће Бела кућа своју спољну политику спроводити преко Трампових помоћника.

Зато и нисам очекивао да ће Тилерсон добити нека нарочита овлашћења за пут у Москву. Највероватније, то је била пробна посета, да се испита терен. Мало је вероватно да је Тилерсон имао какав специјалан задатак. Мислим да ће резултат овог састанка бити сам састанак. Другим речима, од ове посете не треба очекивати неки продор или нарочит резултат. Неће се десити чудо, и неће бити никаквих поклона. Руси ће бити принуђени да своје интересе бране у тешком сукобу. Али разочаран не треба бити. Доброг има и у невољи: када вас непријатељ окружи са свих страна, можете напасти у сваком правцу.


http://www.stalkerzone.org/

Аутор: Олег Царев
Изворни текст на руском: http://olegtsarov.com/novosti/novosti-oleg-tsarov/tillerson.html
Превод на енглески: Оли Ричардсон
Извор: Oleg Tsarev on Tillerson's Trip to Moscow
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de