Пређи на главни садржај

"Мајндс" - нова друштвена мрежа на којој нема цензурисања а може се и зарадити

Home | Minds

Као резултат све веће забринутости због цензуре на друштвеним мрежама, појавила се алтернатива гигантима као што су "Фејсбук" и "Јутјуб" - Minds, енкриптована медијска платформа отвореног кода у власништву заједнице, која њоме и управља.

Говорећи за "Обсервер", програмер и суоснивач "Мајндса" Бил Отман је рекао да се идеја заснива на веома сигурној мрежи, на којој је могуће слободно се изражавати уз ниво приватности какав сами одредите.

"Платформа 'Мајндс' је направљена зарад слободе говора, транспарентности и приватности. Корисници могу изабрати да буду анонимни, ако то желе, а слобода говора на "Мајндсу" је ограничена једино одговарајућим законима САД. Софтвер је бесплатан, отвореног кода и end-to-end енкриптован (шифрован), тако да омогоћава максимум транспарентности и приватности, што проверава Minds.org."

Отман је "Мајндс" недавно отворио за финансирање од великог броја људи (crowdfunding), који су већ уложили преко 990 000 долара, чиме је, ако је тачно то што тврди Отман, пројекат оборио crowdfunding-рекорд за највише уложеног новца у једном дану.

А и не чуди толико одушевљење идејом "Мајндса". "Обсервер" је већ писао о незадовољству корисника због начина на који је "Фејсбук" реаговао на сву ту хистерију око "лажних вести", и критикама на рачун "Јутјуба", зато што, наводно на захтев корпоративних оглашивача, сасеца приходе независних медија на својој платформи.

Отман сматра да компаније као што је "Фејсбук" имају потпуно погрешан приступ, да софтвер што машински учи није и не може бити замена за људско процењивање и одлучивање о подобности садржаја и да ли нешто сме бити на страници корисника.

"Они овом проблему приступају с краја и стварају непотрбну цензуру. Сам корисник треба да процењује да ли су вести што му се нуде лажне или не, а не да то чини 'Фејсбуков' алгоритам. Исто тако, сам корисник треба да одлучује да ли ће бити 'таргетиран' рекламама.

А "Мајндс" је много више од простог постављања садржаја у нади да ће прикупити доста "лајкова". "Мајндс" је платформа која награђује своје кориснике - награђује у дословном смислу.

"Премиса 'Мајндса' је да корисник треба да буде награђен за своју онлајн-делатност, па плаћа за поене остварене бројем прегледа. 'Мајндс' плаћа и блогере - од средстава остварених постављањем банера (реклама) на њихове прилоге (садржај), с тим да сваки канал блогера може бити испуњен ексклузивним садржајем који се може видети само уз месечну претплату" - каже Отман.

Ова платформа чак има програм, Minds Wire, који корисницима омогућава да награђују друге кориснике  - са мајндс-поенима, готовином или биткоинима - ако сматрају да су им прилози нарочито вредни.

Ако је рекордна брзина којом 'Мајндс' привлачи инвестициона средства некакав показатељ, замисао је привлачна многима. И не била, пошто живимо у време кад корпоративни медији посташе власни да одлучују шта јесте а шта није лажна вест. Прави час да укључимо "Мајндс" (енг. minds - умови).

The Anti-Media

Напомена преводиоца: Самим тим што је "Мајндс" амерички производ и подлеже америчким законима, енкрипција и приватност вам не могу бити загарантовани - што је Отман, онако успут, и признао. Али треба подржати конкуренцију "Фејсбуку" и "Јутјубу", поготово ако је:

- отвореног кода;

- доступна на "видљивом" интернету, а не само преко Dark Web-а, чије је коришћење права позивница да вас прати ко не бисте хтели да вас прати;

- омогућава приходовање блогерима и другим ауторима;

- и канале доступне само претплатницима (где "претплата" не подразумева обавезно новац).

Лично, пробаћу. Када овде, на платформи Блогер архишпијуна Гуглете, поставим овај превод, учинићу исто и на "Мајндсу".

НАКНАДНО: Каже "Create new blog", ја лепо кликнем, насловим га "Ћирилизовано" и горњи текст прекопирам, притиснем "Publish" и - ништа, нема новог блога. Једино што сам успео је да преко "Enter your status here" унесем линк на текст објављен на "Ћирилизовано"... исто као што чиним на "Фејсбуку" (преко bookmarklet-a, лендовски).

И тако... Serbian | Minds

Али ја сам ионако дудук за друштвене мреже...надам се да ћете ви имати више воље да се с тим петљате. И поделите искуство :)


Извор: Minds.com: Community-Owned Social Network Emerges to Challenge FB
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de