Сајбер-напад: Још већи хаос кад се људи врате на посао

Аутор: Предраг Србљанин (Извор: Cartoon Movement - Cyber Apocalypse)

ЛОНДОН – Напад без преседана софтвером који блокира компјутер и не дозвољава његово коришћење док се хакерима не исплати откуп (ренсомвер), могао би у понедељак да изазове још већи хаос када се људи врате на посао и укључе компјутере на почетку радне недеље, преноси АП.

Агенција наводи да су званичници и стручњаци поручили организацијама и компанијама да одмах апдејтују своје оперативне системе како би осигурали да не буду рањиви на другу, моћнију верзију овог ренсомвера, који је у петак захватио 150 држава света.

Вирус којег стручњаци називају „Wanna Decryptor”, „WCry” и „WannaCry” паралисао је компјутере које користе мрежа болница у Великој Британији, немачка државна железница и велики број других компанија и владиних агенција широм света.

Напад, за који се верује да је била највећа шема изнуде новца путем интеренета икада забележена, према оцени Европола представља „претњу коју ескалира” након што је у петак њиме погођено 200.000 жртава широм света.

„Бројеви (погођених вирусом) расте. Видимо да је успоравање инфекције током ноћи између петка и суботе, након привременог решења, сада преброђено другом верзијом коју су криминалци активирали”, навео је директор Европола Роб Вејнрајт.

На ове његове речи надовезао се бивши директор за националну безбедност у администрацији председника САД Барака Обаме Џејмс Клепер. Он је у интервјуу за америчку телевизију „Еј-Би-Си” казао да постоји забринутост да ће „овај напад ренсомвером бити већи” када се људи врате на посао након викенда.

Портпарол Европола Јан Оп Хен Орт казао је за АП да је поред 200.000 људи, сајбер нападом погођено више од 100.000 организација, а да је још увек рано рећи ко стоји иза овога и какве је мотиве имао, поред очигледне жеље за новцем.

„За сада ниеј много људи платило откуп који је тражио вирус”, навео је он.

Неименовани истраживач сајбер безбедности казао је јуче за АФП да је пронашао „прекидач” који може да спречи даље ширење вируса, али не и да помогне већ инфицираним компјутерима.

Овај истраживач, који на Твитеру користи налог @MalwareTechBlog рекаон је да је начин за гашење ренсомвера пронашао случајно, али да регистровање домена који ренсомвер користи може да спречи његово ширење.

„У суштини они су се ослањали на то да домен није регистрован и његовом регистрацијом ми смо спречили ширење малвера”, наведено је у поруци са @MalwareTechBlog за АФП.

Овај истраживач је упозорио да људи „морају да апдејтују своје системе што је пре могуће” како би избегли напад.

„Криза није готова, они увек могу да промене код и покушају поново”, наведено је у поруци. (Танјуг)


Препорука Srbija nije ugrožena od sajber napada - B92.net


Преузето са: Политика Online - Сајбер-напад: Још већи хаос кад се људи врате на посао

7 коментара:

  1. "Овај истраживач је упозорио да људи „морају да апдејтују своје системе што је пре могуће” како би избегли напад."

    У Линукс, капирам...

    Ајде, поделимо се више у људе који РАДЕ и који се ЗЕЗАЈУ. То није ЛИНУКС-ВИНДОУЗ подела, већ однос према свом ралунару.

    Виндоуз није срање, срање су ликови којима је свеједно чиме погоне рачунар. Неки од нас НЕ МОГУ БЕЗ ВИНДОЗЕ, ма колико ви Линуксаши наметали своју веру.

    Да, тотално као "мухамеданци против хришћана". GTFO, не жеЛимо сви да клањамо Богу C:/ ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Е, Мрачни, сад си укакио.
      У Линукс се не "Апдејтује", у Линукс се уздиже :)
      Овај текст сам пренео због вас прозорџија, ми нисмо захваћени, као ни јабучари.
      Можеш ли да замислиш да Танјуг и Политика наговарају на прелазак на Линукс?
      И да, Виндоуз није срање, то је врло озбиљно средство за самошпијунирање и плаћање данка "Мајкрософту", преко њега и Новом светском поретку.
      Док је оваца биће и чобана...
      И још нешто: Линуксаши, они озбиљнији, а таквих је већина, не "намећу своју веру". Из чисто себичних разлога. Док нас је 2-3% процента, не дирају нас, чак ни "Мајкрософт" не нешто нарочито, мада с времена на време покрене по коју патентну тужбу - не што је у праву и спор може да добије, него да уплаши ауторе каквог програма или дистроа - које би судски трошкови појели пре него што за десетак година буде пресуђено у њихову корист. Тиме "Мајкрософт" напросто упозорава да Линукс не сме да се размахне.
      Ја, пак, заговарам масовнију сеобу Србаља на Линукс, јер смо под окупацијом. Не треба још сами да окупатору дајемо средства којима нас држи окупираним.
      Итд. Да не куцам више, залуд је. Ни ти, као ни огромна већина, не да не разумете, него нећете да признате шта и себи - а вас ко ..., него и деци која се угледају на старије - чините коришћењем окупаторовог прислушног алата.

      Избриши
    2. Да, још нешто. За твоју струку чак има посебних дистрибуција, наменских ОС. На пример: Ubuntu Studio, SparkyLinux Multimedia...
      Убунтуов дистро је познатији и има много већу корисничку базу, погледај прво њега. И обавезно форум корисника - философији линуксаша је својствена морална обавеза помагања, не верујем да су ови из твоје струке у томе изузетак.

      Убунту студио: https://ubuntustudio.org/
      Убунту студио подршка: https://ubuntustudio.org/support/

      Избриши
    3. НЕМА, брт. Не постоје драјвери за мој хардвер. Није ту кривица до мене.

      Линукс је супер да га имаш за сурф и "опасне" работе, терао сам давно неке ране Убунту дистрое, као и "Cp6", радило је лепо и као "лајв", са ДВД-а.

      Да, постоје "ембедед" (глупог ли израза!) решења за мене, али су скупа као ђаво. И раде само на циљаном хардверу. Тако даааа...

      Иначе, зашто сви говоре "сајбер" ово-оно? "Српска" реч је "кибер", од памтивека.

      Кибернетика, киборг...

      Избриши
    4. Мрачни, до сада сам се натезао са рођеном сестром, која "нема времена за техничке ствари", па сам морао...

      У ствари, не зна, неспремна је да призна да не зна, да учи - "Ја?! Ја сам госпођа, преводилац и професор, од тебе двапут писменија" - и онда измишља...

      Као и ти.

      Безмало сви суперкомпјутери раде на Линуксу: http://www.zdnet.com/article/almost-all-the-worlds-fastest-supercomputers-run-linux/

      Андроид је Линукс: https://www.howtogeek.com/189036/android-is-based-on-linux-but-what-does-that-mean/

      Већина сервера, међународна космичка станица...али за Мрачног нема драјвера.

      Нема да падне у крило, мора да се потражи.

      Али слобода је захтевна, тражи мозга.

      Сестра нек од сада сама куцка ("Шта је ово, на мом рачунару се не мења овако тастатура?"), а ти више немој да ме давиш несувислим оправдањима за лендовлук.

      За прозораше више немам времена.

      Иначе "кибер" јесте прасловенска реч, после су је користили и стари Грци за оно рачунарче нађено код Антикитере (питај Дамјановића или Деретића ако не верујеш), али ја користим "информатички", да не бих завршио као усташија с "податковни".

      Избриши
  2. Пратим овај блог, али ти баш волиш да вређаш "госте". Јесте твој, али... види се да не читаш шта ти људи пишу.

    Ћаос...


    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Као што рекох, немам времена за глупости - што показујем нетрпељивошћу према мудростима типа "види се да не читаш шта ти људи пишу".

      Прочитати и разумети не значи и оправдати.

      Не знам шта значи "Ћаос". Италијани кажу "Ћао!" при сусрету, а не на растанку.

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!