Кад се мисли на безбедност државе: сарадња Русије и Тајланда на стварању алтернатива за Гугл и Фејсбук

Илустрација преузета из Specially For Paranoids: How To Get Rid Of The Google “Spying” | Jiji.ng Blog

Руски и тајландски телекомуникациони оператери су започели прелиминарне разговоре о стварању тајландских алтернатива за претраживач Гугл и друштвену мрежу Фејсбук. Ако почетни договори уроде плодом, биће то још један корак ка сламању Фејсбуковог и Гугловог монопола у међународном информационом простору, и преседан за настојања других држава да преузму одговорност за сопствени информациони простор.

Тако тајландски "Нејшн" у чланку "Русија рада да понуди мрежу и претраживање", пише:

"Руско Министарство за телекомуникације и масовне комуникације је предложило стварање друштвених мрежа и претраживача у Тајланду на основу руских платформи.

Такорн Тантасит, генерални секретар Државне комисије за радиодифузију и телекомуникације је раније ове недеље изјавио да је руско министарство предложило да две земље нађу начин за оснивање холдинг компаније и пружање услуга у Тајланду, уз партнерску деобу прихода.

Руско министарство је Државној комисији за радиодифузију и телекомуникације изложило идеју у уторак, а касније је у Москви потписан споразум о сарадњи у области телекомуникационих услуга и информационе безбедности." - Russia keen to offer network, search services


"Нејшн" истиче да Русија већ има две успешне домаће алтернативе за Фејсбук и Гугл: Вконтакте (ВК) и Јандекс.


Питање државне безбедности

Сличан потез овоме што су га повукли Русија и Тајланд раније је начинио Вијетнам, како би обезбедио сопствени информациони простор угрожен од САД и ноторних техно-гиганата Фејсбука и Гугла.

И Фејсбук и Гугл имају подужи мрачан историјат деловања у дослуху са Стејт департментом, што је опасност коју најбоље илуструју улоге тих двеју компанија у покретању и спровођењу такозваног Арапског пролећа, о чему говоре и многи чланци "Њујорк тајмса", "Гардијана" и "Инденпендента", који описују "допринос" Гугла у обучавању проксија, манипулацији перцепцијом јавности, па чак и наоружавању наизглед безопасним алатима као што су Гуглове мапе и друге онлајн апликације, које ће послужити за успаничавање власти у државама у којима се жели "промена режима".

Политички сукоби покренути Арапским пролећем су, уз подршку САД, довели до оружаних сукоба у Либији, Јемену и Сирији, сукоба који су се проширили и трају и данас, по цену стотина и стотина хиљада живота.

Могућности САД да задру и потпуно овладају информационим простором неке државе изазивају озбиљну забринутост. Стога су Русија и Кина створиле сопствене претраживаче и друштвене мреже, полако истискујући Гугл и Фејсбук са свог тржишта, чиме су умањене и могућности америчких компанија да манипулишу руским и кинеским информационим простором.

Друге државе, оне које немају такве алтернативе, нашле су се у положају да им читаво становништво зависи од америчких компанија које одређују како ће се користи њихов информациони простор. Али Русија, помажући земљама попут Тајланда да развију сопствене алтернативе, додатно смањује обим, досег и дубину утицаја америчких техно-гиганата са интересима често супротним интересима домаћина.


Вапаји "опозиције"

Читава тајландска "опозиција" - она на америчким парама - сместа је осудила заједнички руско-тајландски подухват на стварању алтернатива Гуглу и Фејсбуку, наводно због бојазни да ће их тајландске власти користити за надзор друштвених мрежа и претраживача да би се сасекла њихова делатност на развоју демократије.

О којој се ништа не би знало - јер и не постоји - да нема америчког новца и америчког монопола у области друштвених мрежа и претраживача у Тајланду.

Али не ради се о томе да тајландске власти желе да надзиру и контролишу друштво и "опозицију" преко сопствених друштвених мрежа и претраживача. Напросто је у питању отклон од америчких ка тајландским интересима.

Посебно је смешно то што опозиција своју делатност - финансирану америчким парама - назива продемократском, а овамо осуђује децентрализацију друштвених мрежа и рушење претраживачког монопола, онога што је сушта супротност демократији.

Ни Фејсбук ни Гугл не маре за интересе Тајланда, а опет потпуно контролишу међусобну комуникацију Тајланђана у тајландском информационом простору. Иако тајландске алтернативе не гарантују да ће бити правичне заступљености онога што је у најбољем интересу тајландског становништва, бар ће омогућити фер расправу под сопственим условима.

Док су вапаји "продемократа" због укидања америчке контроле тајландског информационог простора у ствари израз страховања за сопствени опстанак, а не брига за "демократске вредности".

Чињеница да су и Фејсбук и Гугл (Алфабет) међу првих 100 са листе "Најбогатијих 500 корпорација" (Fortune 500) указује на огромне финансијске могућности за друге компаније које крену у стварање, развој и одржавање друштвених мрежа и претраживача. За државе попут тајландске пак, оне које се одваже на стварање сопствених алтернатива, то значи да би новац, који из земље отиче на рачуне Фејсбука и Гугла, остао у сопственој каси.

Потреба за креирањем и одржавањем неопходних људских ресурса на Тајланду, да би се покренуле алтернативе Фејсбуку и Гуглу, у смислу рачунарства, вештачке интелигенције, програмирања и других важних савремених умећа, претвориће ову државу Југоисточне Азије у снажну дигиталну економију. Што дужа листа домаћих алтернатива америчким монополима - то више могућности за Тајланђане и Тајланд у оквиру ИТ сектора.

Домаћи таленти већ регрутовани за америчке монополисте ће имати прилику да допринесу или да сами стварају тајландске алтернативе, и уживаће у свим погодностима с тим повезаним.

Извори талената које тајландске власти морају да створе да би нови подухват био могућ и одржив у будућности ће се претворити у додатне економске користи и допринос безбедности државе. Пошто ће ИТ сектор и надаље предводити светску привреду, држава са највећим и најснажнијим изворима талената имаће и највише шанси да се окористи тим трендом.

А пошто области попут вештачке интелигенције настављају да се шире и постају све важније и у економском и у смислу државне безбедности, имати домаће компаније алтернативе Фејсбуку и Гуглу значи обезбедити како линију фронта за одбрану од претњи, тако и стартну основу за нове, офанзивне подухвате.

У том смислу, руско-тајландска сарадња ће донети истинске користи обема странама - за разлику од "дилова" од којих "бенефите" има само једна, а какве САД нуде Бангкоку последњих година.

Садашња тајландска политичка криза - подстицана америчким новцем и регионалним тероризмом чије је јачање последица америчког и блискоисточног спонзорства тероризма у целом свету - само подстиче Бангкок да искорени монопол америчких компанија у информационом простору Тајланда, и сасеца могућности Вашингтона и Вол стрита у манипулисању и политичком, економском и друштвеном тлачењу Тајланда.

New Eastern Outlook

Аутор: Џозеф Томас
Извор: Thai-Russian Cooperation Seeks Thai Alternatives to Facebook, Google | New Eastern Outlook
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!