Пређи на главни садржај

Линукс, цар суперрачунара


По најновијем извештају Првих 500 у трци суперрачунара, само два од најбржих рачунара на свету нису на Линуксу


САД заостају у трци суперкомпјутера, али без обзира чији суперрачунар био и где радио, једна ствар је скоро извесна: "тера" Линукс.

По најновијој листи Првих 500 суперрачунара објављеној јуна 2017., чак 498 од 500 рачунара је на Линуксу, док су остала два на Јуниксу.

Ти изузеци су пар кинеских IBM POWER на  AIX-у и налазе се на зачељу, на 493-ем и  494-ом месту. За годину дана, од Првих 500 у новембру 2016. године, пали су за више од сто места. Ако се такав тренд настави, идуће године на листих Првих 500 суперрачунара налазиће се само Линукс рачунари.

Када је јуна 1993. састављена прва листа Првих 500 суперрачунара, Линукс је био једва нешто више од играчке и још није усвојио Пингвина Такса као своју маскоту. Почевши од 1998. године, када се први пут појавио на листи Top500 supercomputer, Линукс све брже и брже преузима доминацију у суперрачунарству.

Пре но што је Линукс засео на трон, водећи оперативни систем суперрачунара био је Јуникс (Unix). Али од 2003. године, када је на листи Првих 500 било 96% Јуникс рачунара, и 2004. године када је Линукс преузео вођство,  данас смо дошли смо до тога да 96% суперрачунара погони "пингвинче".

Откуда такав преокрет? По извештају Линукс фондације, 20 years of Top500.org Supercomputer Data Links Linux With Advances in Computing Performance | Linux.com | The source for Linux information, два су разлога.

Прво, пошто већину суперрачунара у свету чине суперскаларне истраживачке машине направљене за специфичне задатке, сваки суперрачунар је самостални пројекат са јединственим карактеристикама и захтевима за оптимизацију. Стога, није рационално развијати нов оперативни систем за сваки суперрачунар. Са Линуксом, инжењерски тимови могу лако да неку постојећу дистрибуцију Линукса модификују и оптимизују у јединствени и револуционарни ОС карактеристичан за савремене суперрачунаре.

Друго, али не мање важно:  "Трошкови лиценцирања прилагођене и самостално подржане дистрибуције Линукса су исти, без обзира да ли користите 20 чворова или 20 милиона чворова". Како? Тако што "суперрачунарски пројекти у огромној линуксашкој заједници поборника отвореног кода имају бесплатну подршку и приступ програмерским ресурсима па трошкове за програмере могу да држе на истом или нижем нивоу од сличних трошкова за друге оперативне системе".

Дакле, суперрачунарством у целини, као и десктоп рачунарством мимо Виндоуса, и надаље ће владати...Ћирилизовано: Линукс

Аутор: Стивен Џ. Вон-Николс
Извор: Linux owns supercomputing | ZDNet
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de