понедељак, 12. јун 2017.

Пол Робинсон: Истраживачко новинарство

IRRUSSIANALITY | Russia, the West, and the world

Добро те проверих. Умал' да се задавим кукурузним пахуљицама кад јутрос уз доручак отворих "Њујорк тајмс" и угледах, преко читаве седме странице:


Шта ли је то "therussiansarehere.org"? Параван каквих добро плаћених манијака прионулих да створе још мало напетости између Истока и Запада? Али не. Испоставило се да је у питању реклама за ТВ серију "Американци", о пару совјетских агената у Америци 1980-их. Мој страх да је сулудост "Њујорка тајмса" прерасла у праву параноју показао се унеколико претераним.

Али не много.

На насловној страници протегао се наслов "Трампов обрачун с Комијем засенио руску претњу" (Trump’s Standoff With Comey Overshadows Russian Threat), тако срочен да створи утисак да је "руска претња" неоспорна чињеница. Чланак се наставља на 26. страници, од чега половину чине жалопојке да је сва та гужва око Џејмса Комија само скретање пажње са стварне опасности - Русије. Цитиран је дипломата у пензији Данијел Фрид, његово упозорење да се "суочавамо са непријатељем који из неких својих разлога хоће да нам науди...Коми је потпуно у праву кад каже да је Русија кренула на нас, али не само на САД, него на читав слободни свет". Руски план је супер-лукав, закључује "Њујорк тајмс", јер ако Руси успеју у подривању америчких политичких процеса - победили су. Али ако и оману, и буду ухваћени на делу, опет су у нечему успели - да створе неповерење у амерички изборни систем. Толико су лукави ти Руси!

За шта "Њујорк тајмс" има још доказа, ако вам ово горе није довољно. На 25. страници је још један чланак на тему "руске претње", обећавајућег наслова "Везе седам Трампових сарадника с Русијом" / How Seven Trump Associates Have Been Linked to Russia - The New York Times.


Где је наведено - шта? Докази о "дослуху"? Не баш. Чланче је у том погледу танушно. Тужака тројицу Трампових сарадника да су разговарали са руским амбасадором, иако и Коми каже да је то сасвим нормално. Следећа двојица уствари имају везе с Украјином, а не Русијом, јер су починили неопростив и кукавички злочин предлагања Украјини "мировног плана између Украјине и Русије". За Картера Пејџа се каже да су "руски шпијуни покушали да га регрутују 2013.", што је можда и тачно, али се некако превиђа да "покушали" значи и то да нису успели. Али бисер је "разоткривање" Роџера Стоуна, који је "на Твитеру имао контакт са особом која има везе с Русијом"

Да није смешно, било би тужно. Истраживачко новинарство "Њујорк тајмса" о Трамповом "дослуху" с Русима свело се  "на Твитеру имао контакт са особом која има везе с Русијом".

И то  после изјаве самог Комија да "Њујорк тајмс" пише глупости.

Али, "Њујорк тајмс" се не предаје...


Претходно од истог аутора: Пол Робинсон: Мање гледања телевизије - више конзервативизма
Аутор: Пол Робинсон
Извор: The Russians are here | IRRUSSIANALITY
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

1 коментар: