Дебкафајл: Могући превентивни напад САД на Сирију преиспитаће и озбиљност руског упозорења после обарања сиријског авиона

Cartoon Movement - Champion of the Masses

Почев од јуче, 26. јуна, све више је назнака и у Вашингтону и на самом Блиском истоку да се Трампова администрација спрема за озбиљну војну операцију против сиријске војске и снага свезника Башара Асада, какве су проиранске шиитске милиције и Хезболах. Неки амерички војни извори кажу да у наредним часовима може доћи до америчког превентивног удара, којим би се спречило да Асадова војска још једном употреби хемијско оружје против сопственог народа.

Секретар за штампу Беле куће Шон Спајсер је у понедељак увече саопштио да су Сједињене Америчке Државе "идентификовале потенцијалне припреме за нови хемијски напад од стране Асадовог режима, који би вероватно резултирао масовним убиствима цивила, међу којима и недужне деце". Спајсер је рекао да су садашње сиријске активности сличне припремама предузетим пре напада у априлу 2017. у којима је убијено на десетине мушкараца, жена и дјеце, и упозорио да ако "господин Асад изврши још један напад и масовно убиство користећи хемијско оружје, он и његова војска ће платити велику цену".

Сиријци су 4. априла извели хемијски напад у коме је погинуло 87 људи, међу којима и тридесеторо деце, после чега је Трампова администрација испалила на десетине "томахавка" на сиријску ваздухопловну базу.

Амерички амбасадор у Уједињеним нацијама Ники Хејли је после изјаве Спајсера додатно повећала напетост, твитујући да ће за сваки хемијски напад који изведе власт Башара Асада "бити оптужен Асад, али и Русија и Иран, који га подржавају у убијању сопственог народа".

Хејли је свој "цвркут" завршила драмски: "Будите спремни за сутрашњи наставак."

Војни извори "Дебкафајла" сматрају да би амерички напад - свеједно да ли превентивни или казнени - могао бити изведен са носача авиона "Џорџ Х. В. Буш" који се налази у источном делу Средоземног мора.

Са палубе истог носача су полетели и ловци Ратне морнарице САД који су 18. јуна оборили сиријски ловац-бомбардер СУ-22 изнад источне Сирије. Реприза америчког напада са носача авиона на Сирију би преиспитала озбиљност упозорења које је Москва упутила Вашингтону 24. јуна, поводом обарања сиријског авиона, а у коме се каже:

"Од сада, у подручјима на којима руска авијација врши борбене мисије на небу изнад Сирије, сви летећи објекти западно од реке Еуфрат, укључујући авионе и беспилотне летелеци који припадају међународној коалицији, биће праћени средствима руске копнене и ваздушне противваздухопловне одбране, и биће сматрани ваздушним циљевима."

Руско упозорење је за сврху имало да се одреди "црвена линија" за америчке летове изнад средишњег и западног дела Сирије. Њено поштовање би требало да обезбеде руски напредни противваздухопловни системи С-400 и С-300 размештени у Латакији, на западном делу сиријске средоземне обале.


US may preempt an Assad chemical strike in Syria

Претходно: Бела кућа упутила позив на инсценирање новог лажног напада хемијским оружјем у Сирији


Извор: US may preempt an Assad chemical strike in Syria
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

2 коментара:

  1. Анониман29. јун 2017. 23:47

    Bice bombardovanja i bice opet podvijanja repa. Vec vidjeno. Samo sto izgibe toliki narod.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман2. јул 2017. 14:16

    Народ је изгинуо и у Либији, а тек тамо без разлога; сви се разбежали - само башибозлук се окупља. Сиријци освојише 12.000км, спојили се са Ираком, обезбеђују "шиитски полумесец" - све извињавајући се Америма. Да је пуштена победа ИСИЛ - ту би тек видели покоља и избеглиштва: 18 млн.Сиријаца је код Асада, воле диктатуру - шта ћеш.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!