"Дебкафајл": Русија разместила своје јединице на само осам километара од израелског Голана (ламент)

Нетањаху, Либерман, Ајзенкот...на "израелском Голану"

Русија је, у потаји, примакла своје војне јединице на само осам километара од израелске границе на Голану, иако је Израел упозоравао да се томе противи - сазнаје "Дебкафајл". Москва је метеж око Брда храма и дипломатску кризу између Израела и Јордана искористила да примакне своје јединице скоро на саму сиријску границу са Израелом, и до границе између Сирије и Јордана. 

У уторак, 15. јула, премијер Бењамин Нетањаху, министар одбране Авигдор Лиеберман и начелник генералштаба генерал-потпуковник Гади Ајзенкот су посетили штаб Башанске дивизије на Голану насупрот које су размештене руске јединице.

Војни извори "Дебкафајла" кажу да се насупрот Израела налази око 800, а на граници са Јорданом 400 руских војника. Они су поставили блокаду пута источно од Кунеитре, осам километара од израелских положаја на Голану. као и осматрачнице све од планине Хермон на северу до још јужније од Кунеитре на југу, од којих неке на само 13 километара од јединица Израелских одбрамбених снага размештених уз сиријско-израелску границу, .

Већина руских војника је из Чеченије, Дагестана и Ингушетије, република ноторних по активностима муслиманских екстремиста.


Израел је више пута протестовао због руског војног присуства у својој близини и од Трампове администрацио тражио да то спречи. Али и Москва и Вашингтон су остали глуви на апеле Јерусалима. Председник Доналд Трамп и секретар одбране Џејмс Маттис сматрају стварање зона прекида ватре под покровитељством САД и Русије у југозападној Сирији суштинском компонентом америчко-руске војне сарадње у Сирији и рата против Исламске државе.

Војни извори "Дебкафајла" кажу да је Москва - 24. јула и накнадно, после размештања својих јединица - о томе обавестила Вашингтон Јерусалим и Аман, који су тада били превише забринути и обузети кризом због Брда храма да би више пажње посветили овом руском fait accompli (лат. свршен чин - прим. прев.).

Према саопштењу генерал-пуковника Сергеја Рудскоја, шефа Главне оперативне управе Оружаних снага Русије, нови положаји су запоседнути још 21. и 22. јула:

"Наше колеге из САД, Јордана и Израела смо преко војних дипломатских канала унапред обавестили о размештању снага под контролом Русије око периметра деескалационе зоне на југу Сирије."

Подсећамо да су Руси, раније овог месеца, ушли у Дару да би надгледали прекид ватре, али да нису захтевали од Хезболаха да повуче своје јединице из те зоне. Ирански прокси из Либана је још тамо. Израел страхује да ово код Хезболаха не створи навику, па да и у другој деескалационој зони, тачно насупрот израелског Голана, успостави своје присуство, јер му Руси неће запретити прстићем што чини "но, но".

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Напомена преводиоца: Српском читаоцу тужбалица "Дебкафајла" вероватно делује гротескно, нарочито због упозорења да "већина руских војника је из Чеченије, Дагестана и Ингушетије, република ноторних по активностима муслиманских екстремиста". Али не треба потцењивати ни ционистичке бесмислице - Трампу је за бомбардовање сиријске ваздухопловне базе била довољна најпрозирнија измишљотина. Амерички израелски лоби, потпуно ционизовани Конгрес, Сенат, федерална управа и медији (сви, и мејнстрим, и алтернативни), приде ћерка и зет задрти ционисти - тешко да ће амерички председник успети да се одупре новом притиску.

Али ни Путину са руским ционистима - и сопственом, доказаном, наклоношћу спрам Израела - није било лако.

На потезу је "Биби". Ваљда му је јасно да разноразне "лажне заставе" нису применљиве за руску војску.


Извор: Russia posts troops 8km from the Israeli Golan
Фотографије: преузете с "Дебкафајла", где нема ознаке чија су продукција
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!