Пређи на главни садржај

"Дебкафајл": Русија разместила своје јединице на само осам километара од израелског Голана (ламент)

Нетањаху, Либерман, Ајзенкот...на "израелском Голану"

Русија је, у потаји, примакла своје војне јединице на само осам километара од израелске границе на Голану, иако је Израел упозоравао да се томе противи - сазнаје "Дебкафајл". Москва је метеж око Брда храма и дипломатску кризу између Израела и Јордана искористила да примакне своје јединице скоро на саму сиријску границу са Израелом, и до границе између Сирије и Јордана. 

У уторак, 15. јула, премијер Бењамин Нетањаху, министар одбране Авигдор Лиеберман и начелник генералштаба генерал-потпуковник Гади Ајзенкот су посетили штаб Башанске дивизије на Голану насупрот које су размештене руске јединице.

Војни извори "Дебкафајла" кажу да се насупрот Израела налази око 800, а на граници са Јорданом 400 руских војника. Они су поставили блокаду пута источно од Кунеитре, осам километара од израелских положаја на Голану. као и осматрачнице све од планине Хермон на северу до још јужније од Кунеитре на југу, од којих неке на само 13 километара од јединица Израелских одбрамбених снага размештених уз сиријско-израелску границу, .

Већина руских војника је из Чеченије, Дагестана и Ингушетије, република ноторних по активностима муслиманских екстремиста.


Израел је више пута протестовао због руског војног присуства у својој близини и од Трампове администрацио тражио да то спречи. Али и Москва и Вашингтон су остали глуви на апеле Јерусалима. Председник Доналд Трамп и секретар одбране Џејмс Маттис сматрају стварање зона прекида ватре под покровитељством САД и Русије у југозападној Сирији суштинском компонентом америчко-руске војне сарадње у Сирији и рата против Исламске државе.

Војни извори "Дебкафајла" кажу да је Москва - 24. јула и накнадно, после размештања својих јединица - о томе обавестила Вашингтон Јерусалим и Аман, који су тада били превише забринути и обузети кризом због Брда храма да би више пажње посветили овом руском fait accompli (лат. свршен чин - прим. прев.).

Према саопштењу генерал-пуковника Сергеја Рудскоја, шефа Главне оперативне управе Оружаних снага Русије, нови положаји су запоседнути још 21. и 22. јула:

"Наше колеге из САД, Јордана и Израела смо преко војних дипломатских канала унапред обавестили о размештању снага под контролом Русије око периметра деескалационе зоне на југу Сирије."

Подсећамо да су Руси, раније овог месеца, ушли у Дару да би надгледали прекид ватре, али да нису захтевали од Хезболаха да повуче своје јединице из те зоне. Ирански прокси из Либана је још тамо. Израел страхује да ово код Хезболаха не створи навику, па да и у другој деескалационој зони, тачно насупрот израелског Голана, успостави своје присуство, јер му Руси неће запретити прстићем што чини "но, но".

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Напомена преводиоца: Српском читаоцу тужбалица "Дебкафајла" вероватно делује гротескно, нарочито због упозорења да "већина руских војника је из Чеченије, Дагестана и Ингушетије, република ноторних по активностима муслиманских екстремиста". Али не треба потцењивати ни ционистичке бесмислице - Трампу је за бомбардовање сиријске ваздухопловне базе била довољна најпрозирнија измишљотина. Амерички израелски лоби, потпуно ционизовани Конгрес, Сенат, федерална управа и медији (сви, и мејнстрим, и алтернативни), приде ћерка и зет задрти ционисти - тешко да ће амерички председник успети да се одупре новом притиску.

Али ни Путину са руским ционистима - и сопственом, доказаном, наклоношћу спрам Израела - није било лако.

На потезу је "Биби". Ваљда му је јасно да разноразне "лажне заставе" нису применљиве за руску војску.


Извор: Russia posts troops 8km from the Israeli Golan
Фотографије: преузете с "Дебкафајла", где нема ознаке чија су продукција
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de