Аустралијска полиција тражи право да убацује малвер у кућне уређаје

Илустрација преузета из Australia's Prime Minister is a goddamned idiot / Boing Boing

Полиција Квинсленда је од аустралијског парламента затражила да јој се да право да криомице инсталира малвер на кућне уређаје како би могла да врши масовни надзор за време "ванредних ситуација у држави".

Ова и оваква намера показује колико полиција не познаје стање ствари у области безбедности информација и колико мари за грађанске слободе. Аустралија је постала првак света у накарадној информационој политици, пошто тражи да све земље забране коришћење делатне криптографије, односно, што рече аустралијски премијер Малколм Тарнбул: "Математичким законима свака част, али у Аустралији се примењују једино аустралијски закони."

Несразмера између "озвучавања" сваког уређаја у сваком дому да би се прислушкивали сви разговори само да би се пронашао само један прекршилац закона је очигледна, али постоји још једна димензија у свему овоме, димензија потпуно непозната генију квинслендске полиције.

Да би полиција могла да убаци малвер у фрижидере, термостате, камере за надзор, "паметне" ВЦ шоље, пејсмејкере, сеизмичке пригушиваче, нени камере и сл., у софтверу тих уређаја би морала да постоје или  "задња врата" (backdoor) или какав дефект за који није урађена закрпа.

Backdoor-ови и неотклоњене грешке пружају прилику криминалцима, страним и индустријским шпијунима, "грајферима (Griefer) и воајерима да нападну свакога чији је надзор преко кућне електронике и опреме захтевала полиција. Другим речима, замисао полиције Квинсленда не би Аустралију учинила безбеднијом од тероризма, него напротив, била би још изложенија нападима, и то не само терориста већ злочинаца сваке феле.

Али комесар полиције Квинсленда Јан Стјуарт се не да:

"Ако погледате све те умрежене домове са, скоро обавезним, затвореним кабловским телевизијским системима за надзор (CCTV) и компјутеризованим фрижидерима бежичном везом повезаним у систем, јасно је да нечији фрижидер можете претворити у прислушни уређај...Ово је врста изазова с каквима се суочава полиција када настоји да прати догађаје и надзире објекте у којима терористи можда планирају и разрађују акције, праве експлозивне направе. Предлажући овај закон, све то смо имали у виду."

Boing Boing - A Directory of Mostly Wonderful Things

Напомена преводиоца: Овај текстић сам превео само из једног разлога, зато што потврђује да машта стваралаца често антиципира стварност. Да не објашњавам много, скокните на "Пират беј" и торентујте Secret City, аустралијску мини серију од шест епизода која говори о истом - претварању Аустралије у полицијску државу. Иако се у ТВ серији, уместо терориста, као алиби за увођење полицијске државе користи "кинеска претња", тема је иста - како се савлађује једна од етапа у остваривању Новог феудалног поретка.



Иначе, серију је мучно гледати. Нема ни једног јединог лика коме би човек "узео ора' из руке". Плус најогавнија политичка коректност (за опште добро се саможртвује бивши муж главне јунакиње, сада женско - тзв. трансродна особа), хладна фотографија (тмурне Канбере), неуверљиви ликови и заплет...Што ме није спречило да за један дан одгледам свих шест епизода. Рекох већ зашто - зато што нисам гледао фикцију већ, види се из горњег чланка, стварност једне земље.

Има неке ироније у томе што нација коју је створила најгора британска олош предњачи у стварању полицијске државе.

Што се тиче материјала за читање, од пет-шест аустралијских извора колико сам с почетка пратио могу вам препоручити само један: The Strategist | ASPI's analysis and commentary site

НАКНАДНО: Australia Foils Plot To Bomb Airplane | The Daily Caller


Аутор: Кори Доктороу
Извор: Australian police seek the right to install malware on home devices during "emergencies" - 12160
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!