Прави разлог зашто Кремљ одлаже с одговором Вашингтону на протеривање руских дипломата

CagleCartoons.com

Данас сам налетела на занимљиво виђење актуелног протеривања америчких дипломата и заплене америчке дипломатске имовине. Иде овако...

Американци су постали крајње неотесани. Претерали су са саопштењем од 25. јула. Али управо то ми је привукло пажњу. Чему претеривање? Очигледно је да желе да Кремљ изгуби живце и да, најзад, реагује.

Али зашто? Нисам разумела ни наша стална саопштења типа "Русија би могла...". Пасивност Кремља је почела да бива заморна, посебно што наши заиста умеју и имају чиме да одговоре. А до сада нису.

Нису јер...

Када се буде мењао амерички амбасадор, доћиће и до велике ротације дипломатског кора амбасаде. До тога би требало да дође ускоро, али Американци одлажу слање нових дипломата, јер желе, ВЕОМА желе, да Руси откажу гостопримство садашњим, који су већ спаковали кофере.

Зашто то желе? Зато што је нови амерички дипломатски тим, укључујући шпијунчад и сличне луткице, припремљен за рад на дуге стазе, па се може десити да неодлучна Москва закасни и протера њих уместо садашњег кадра, а онда би се САД нашле у небраном грожђу, јер би настала персонална рупа на кључном правцу деловања америчког посланства. А ту рупу не би било лако затворити. Како надоместити на десетине високо обучених дипломата, специјално наоштрених за рад у Русији?

Посебно што би Русија тада била у преимућству, нарочито наше контраобавештајне службе.

Ето, то је разлог зашто је Кремљ "неодлучан", зашто отеже ово дипломатско танте за кукурику.

Irina Alksnis

http://www.stalkerzone.org/

Напомена преводиоца: Читаоцу који зна руски предлажем да прочита изворни текст. Ја сам принуђен да преводим енглеске преводе руских текстова, јер руски језик не знам, али зашто би се ви лишили уживања у оригиналном фејсбук-трачарењу руског женскиња, које се, овом приликом, показало као изузетно оштроумно. И благотворно...


Аутор: Ирина Алкснис
Изворни текст на руском: Irina Alksnis - Наткнулась на интересную интерпретацию про больную...
Превод на енглески: Оли Ричардсон и Ангелина Сиард
Извор: Why Does the US Provoke Russia into Expelling Diplomats?
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на -у

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!