четвртак, 27. јул 2017.

Пол Крејг Робертс: Трачак наде

Paul Craig Roberts - Official Homepage

Поглед на САД је изазивао обесхрабреност све од кад су неоконзервативци, за Клинтоновог режима, запосели америчку спољну политику и кренули у две деценије ратних злочина, који, заједно са издајом радништва од стране корпорација које су послове преместиле у Азију, дефинишу Америку 21. века.

Перспектива је постала још мрачнија када је Обамин режим оживео "руску претњу" и повећао изгледе за војни сукоб између две нуклеарне силе.

Пошто се Европа обрела између две ватре, европске државе би, да су стварно државе, од Вашингтона захтевале да престане са неоправданим провоцирањем Русије. Да су стварно државе. Али европске државе су вазали још од завршетка Другог светског рата, вазали без независне економске и спољне политике.

Европа је територија на којој су размештене америчке војне базе које су претња Русији. Европа је подржала нападачке ратове Вашингтона против Србије, Авганистана, Ирака, Либије и Сирије, ваздушне нападе на поједине области Пакистана, и прокси рат, преко Саудијска Арабије, против Јемена.

Европа је подржала неоправдане санкције које је Вашингтон увео Ирану и Русији, санкције које Европу коштају много, а Вашингтон скоро ништа.

Навикнут да у и са Европом ради шта и како хоће, Вашингтон Европи намеће обавезе без икаквих консултација са вазалним владама. Али сада су ароганција и охолост Вашингтона превршили сваку меру, па је Европа, суочена са увођењем додатних санкција Русији, преко председника Европске комисије Жан-Клода Јункера, поручила Вашингтону да су прошла времена када је Вашингтон могао да гледа искључиво на своје интересе, занемарујући европске.

Нове санкције би имале разорне економске и политичке последице за Европу. Јункер је рекао да је Европа, "уколико њена забринутост не буде узета у обзир у довољној мери, бити спремна да делује на одговарајући начин у року од неколико дана".

Министри спољних послова Немачке и Француске су саопштили да подржавају Јункера. Немац је био прилично оштар: "Американци немају права да пресуђују и одређују могу ли и како ће европске компаније сарађивати са трећим лицима - посебно са руским компанијама."

Француски министар спољних послова је рекао да су санције "у супротности с међународним законима" због свог "екстратериторијалног домашаја".

Европа на санкције гледа као на средство америчке индустријске политике које служи наметању примата америчких у односу на пословне интересе Европе.

Надајмо се да ароганција и охолост Вашингтону неће допустити  да узмакне, и да ће му Европа онда показати средњи прст и удаљити се од Америчке империје. Без Европе као територије за своје војне базе и као папагаја пропаганде, капацитети Вашингтона да прети Русији биће значајно умањени. У ствари, ако би Вашингтон и тада наставио с непријатељским ставом према Русији, обрео би се изолован од целог света. Ниједна земља не би да искуси нуклеарни рат због једностраности Вашингтона.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: "Кућа од карата"

Накнадна напомена преводиоца:

Да "трачак наде" не постане бакља ил' светионик:

Nova afera špijuniranja: Rusi hteli da hakuju Makrona? - B92.net - Pariz -- Ruski tajni agenti pokušali su da špijuniraju predsedničku kampanju novog francuskog predsednika Emanuela Makrona, kažu neimenovani izvori Rojtersu...

Просто запањује неинвентивност англоционистичких дезинформатора. Ајд измислите нешто ново...ко вас створи. Постали сте досадни.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: A Ray of Hope -- Paul Craig Roberts - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар