Како руски и антируски медији извештавају о Венецуели (пример)

Ево два чланка, "Спутњиковог" јучерашњег и "Блицовог" од данас.

Обратите пажњу на изворе које користи "Спутњик" и пробајте да из исте продукције нађете какав позитиван текст о Мадуру. Можда вама пође за руком, мени није.

С друге стране, у "Блицу" и сличним проокупаторским медијима има свачега, углавном негативног, али овај чланак доле је, мислим, скоро па пристојан, осим што је на латиници.

Зашто о Мадуровој и борби венецуеланских родољуба нема чланака у српским "патриотским" медијима? Зато што немају одакле да препишу, иако би неки можда и хтели.

Наравоученије: У погледу медија и садржаја - не ослањај се на Русе, производи сам. Јер Рус би хтео да његова кућа једног дана постане руски Ројтерс или АП, што значи да мора строго да следи кремаљску класификацију "партнера", од којих су - а шта друго очекивати од ђилкоша - они са Запада неупоредиво важнији.

Па им не треба залазити у "двориште" без питања.

А што се тиче западних "алтернативних" медија...Alternative Media Is Ignoring Venezuela’s Regime Change Problem

© REUTERS/ Miraflores Palace/Handout


Венецуела: Мадуро прогласио победу, на улицама нереди, десет мртвих


Председник Венецуеле Николас Мадуро прогласио је победу на изборима за Уставотворну скупштину. Опозиција: Гласало 12 одсто. На улицама насиље, десет мртвих.

„Имамо уставотворну скупштину“, рекао је Мадуро, обраћајући се стотинама присталица у Каракасу, након што је изборна комисија саопштила да је излазност грађана износила 41,5 процената, пренео је АФП. Опозиција, међутим, наводи да је излазност била око 12 одсто.
„То је највећа победа, коју је револуција остварила у својој 18-годишњој историји“, рекао је Мадуро.

Гласачи су бирали 545 чланова те уставотворне скупштине, чије формирање је затражио председник Венецуеле.

Опозиционе снаге се већ месецима противе том предлогу и сматрају да ће Мадуро тако само ојачати диктатуру.

Током гласања, демонстранти су се сукобљавали са безбедносним снагама, док је велики број Венецуеланаца бојкотовао гласање. Према наводима власти, током сукоба живот је изгубило 10 особа, због чега је јучерашњи дан био најсмртоноснији откад су у априлу почели протести у земљи, пренео је Ројтерс.

Мадуро, који је међу многим Венецуеланцима непопуларан због економског колапса током четири године колико је провео на власти, инсистирао је на јучерашњем гласању како би се оформила скупштина која би имала широка овлашћења, упркос претњи америчким санкцијама и вишемесечним протестима опозиције.

Критичари упозоравају да би та скупштина омогућила Мадуру да распусти Конгрес којим управља опозиција, да одложи будуће изборе и измени изборна правила како би спречио да социјалисти буду склоњени с власти у овој некада просперитетној земљи чланици ОПЕК-а, наводи Ројтерс.

Стејт депратмент стоји уз народ Венецуеле

Сједињене Америчке Државе стоје уз народ Венецуеле и њихове уставне представнике у њиховом напору да обнове своју земљу као потпуну и просперитетну демократију, наведено је у саопштењу америчког Стејт департмента.

САД су се заложиле за снажно и брзо деловање против архитеката ауторитаризма у Венецуели, међу којима и против оних у националној Уставотворној скупштини, која је резултат мањкавих избора, стоји у саопштењу Стејт департмента, пренео је Ројтерс.

Стејт департмент је осудио насиље венецуеланских власти против демонстраната и затражио од влада у региону и широм света да сматрају одговорнима за насиље, репресију и корупцију оне, који уназађују демократију и негирају људска права.


Извор: Спутњик


Foto: NATHALIE SAYAGO / EPA;

 

KAKVA VELIČANSTVENA DEMOKRATIJA! Maduro ismejao američke sankcije


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ismejao je sankcije koje su protiv njega uvele SAD zbog osnivanja Ustavotvorne skupštine.

Najmanje desetoro ljudi poginulo je tokom glasanja i protesta u nedjelju, 30. jula, a Bela kuća je saopštila da Maduro pokušava da sebi osigura "apsolutnu vlast".

Države od Španije i Kanade do Argentine i Perua pridružile su se Vašingtonu u osuđivanju izbora, koje je bojkotovala opozicija u Venecueli.

Maduro, koji se lično našao na udaru američkih sankcija, komentarisao je pobedu predsednika SAD Donalda Trampa osvajanjem većeg broja elektorskih glasova, ali manjeg broja apsolutnih glasova na izborma u novembru.

- Ne primam naređenja ni od kakvog carstva. Zadrži svoje sankcije, Donalde Trampu - rekao je Maduro na skupu svojih pristalica, koji je prenosila državna televizija.

On je izjavio da je u Americi moguće postati predsednik iako ste dobili tri miliona glasova manje od svog protivnika.

- Kakva veličanstvena demokratija! - rekao je on i dobio veliki aplauz.

Kandidat demokrata Hilari Klinton dobila je skoro 2,9 miliona glasova više od Trampa, navodi se u zvaničnim podacima sa izbora, ali je presudio osvojeni broj elektorskih glasova.

Maduro je rekao da su sankcije odraz Trampovog "očaja i mržnje" prema socijalističkoj vlasti u Venecueli.

Sva Madurova imovina pod američkom jurisdikcijom je zamrznuta i svim Amerikancima je zabranjeno da posluju s njim, saopštilo je ranije američko Ministarstvo finansija.


Извор: Блиц


НАКНАДНО: Ипак, тачно три сата после објављивања овог прилога на "Ћирилизовано": Америка би силеџијски да руши Мадура - Спутњик Србија 


Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Коментари