Дебкафајл: Израелске одбрамбене снаге увежбавају "рат до победе" стратегију против Хезболаха


Израелске одбрамбене снаге су у уторак, 5. септембра, започеле своју највећу војну вежбу против Хезбалаха за протеклих 19 година, са радикално ревидираним задатком, јер се суочавају са битно оснаженим непријатељем (који располаже са тенковима и беспилотним летелицама, као и са 100 000 ракета), сада "одомаћеним" и у Сирији, не само у Либану.

Десетине хиљада припадника копнених, авијацијских, морнаричких и обавештајних јединица, укључујући и резервисте - читава Северна војна област Израелских одбрамбених снага - симулираће прелазак Хезболаха преко границе у циљу заузимања два израелска локалитета у Галилеји и на Голану. Они ће истовремено изводити одбрамбене и офанзивне операције дубоко иза непријатељских линија. По плану маневара, није циљ изборити се за прекид ватре и тиме непријатељу дати прилику да предахне и припреми се за наставак борбе - како је завршен рат у Либану 2006. године. Овог пута, израелски стратези су поставили циљ да Хезболах буде поражен тако убедљиво да му се уништи морал и инфраструктура, и да се лиши заблуде да може да уништи Израел у неком следећем рату.

Ови маневри имају три јасна појединачна војна циља:

1. Дефинисана су два сектора одбијања дубоког Хезболаховог упада на север Израела (погледати мапу);

(а) Очекује се да ће Хезбалах упасти у сектор Метула-Мисгав на либанској граници, као и на тзв. Фатмин пут који повезује брда Галилеје северно од Киријат Шмоне дуж израелско-либанске границе.

(б) Зарит-Шетула у западној Галилеји северно од Нахарије, што је довољно близу либанској граници да Хезболахове покушају упад копненим путем и кроз тунеле.

Израелске снаге ће увежбавати избацивање непријатеља из окупираних градова и села, често користећи елемент изненађења.

2. Друга велика група јединица Израелских одбрамбених снага ће прећи преко либанске границе, да извојује брзу и одлучну победу против Хезболаха на његовом терену. Мимо одбрамбене операције, Израелске одбрамбене снаге ће непријатељу нанети неподношљиве губитке у људству, инфраструктури и територији.

Ова "рат до победе" стратегија умногоме се ослања на научено на грешкама почињеним у у рату 2006. године - кажу извори "Дебкафајла". Тада се превелико ослањање на авијацију показало контрапродуктивним. Када је требало да копнене снаге пређу границу, испоставило се да касне и да их је премало.

3.  Овога пута, авијација ће имати тј. увежбаваће другачију улогу у сукобу, у координацији са израелском, јако надограђеном, вишеслојном ваздушном одбраном. Заједно, мораће да се суоче и са 100 000 Хезболахових ракета, и са, по први пут, читавом флотом најразличитијих беспилотних летелица - за извиђање, ракетирање и бомбардовање (дронови накрцани експлозивом).

Такође први пут, Израелске одбрамбене снаге ће се увежбавати у евакуацији цивила (до 75 000) из градова и села у домету ватре Хезболаха, која ће се спроводити путевима изложеним нападу непријатеља.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Наравно да није речено, али с обзиром на богато искуство Израела у операцијама "лажне заставе", као и дефанзивно-офанзивни карактер ових маневара, не би требало да нас зачуди ако чујемо да је Хезболах испалио неку од оних 100 000 ракета, овај пут на Израелске одбрамбене снаге, које су, је ли, морале да одговоре...

И то, упозорење дакле, основни је разлог зашто сам изабрао да преведем овај текст.

Али, с обзиром да сам на овим страницама објавио на десетине превода и коментара (више него) критичких према ционизму, прилика је да кажем и зашто сматрам да "ционистички ентитет" јесте једна врста зла, јер се њиме оснажује јеврејски расизам и тежња ка светској доминацији, али да од њега има и користи, у мери у којој се супротставља другом, исламистичком злу.

Свака једнобожачка вера је експанзионистичка. Ислам - такође носилац једине истине, па шта ће, мора целом свету да је подари - није изузетак, свеједно на боју, шиитску или сунитску. Џихад је иманентан и Ирану и Хезболаху - нешто од тога видели смо 90-тих у БиХ. Стога је добро је што има ко да их зауздава још "код куће", као што чини Израел.

Дакле, сматрам да је сукоб Израела са Ираном и Хезболахом сукоб једне са другим еманацијама Зла.

И да би било добро да се проведу тачно онако како једна другој желе.

Према томе, ако се некоме чини да сам пристрасан у избору текстова за превођење и коментарима - јесам. Али равномерно пристрасан, молим лепо! Тренутно, можда мало више навијам за Турадију, због чињенице да против ционизма и циониста ниједна од "велесила" не сме ни да писне, па Израел може још више да се осили...

И да сам почне да извози нафту са отетог Голана и из свог средоземног нафтног поља "Левијатан".

Што би, по Руском Цару, био чист безобразлук, па се час зариче на подршку Јеврејима, час ортачи с Арапима (ево сад и са овима из палестинског Хамаса) и потомцима Асираца и Персијанаца.

А како Срби немају другог избора сем да се сврстају уз свој источни огранак, одавно много моћнији од матице, и без обзира на сва огрешења и лицемерство руске државе према српском народу, ето, реко да и ја мало допринесем...разумевању ситуације.

П.С. Пар сати пошто сам поставио горњи превод и коментар, наиђох на видео снимак иранске базе за дронове. Богами, имају Израелци од чега да страхују, тим пре ако је исто оружје доступно и Хезболаху...
Такође погледати: Israeli Media Accuses Russia Of Providing Diplomatic Support To Hezbollah In UN Security Council


Претходно из истог извора: Дебкафајл: Иран и Хезболах стежу омчу око Израела (нови моменти)

Извор: IDF simulates war-to-win strategy vs Hizballah
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Коментари