Дебкафајл: Хезболах се неће придржавати сценарија Израелских одбрамбених снага

Припадници либанског Хезболаха на сахрани свог саборца Аднана Сиблинија, погинулог у Сирији. Ројтерсова фотографија преузета из IDF holds largest exercise in 20 years to prepare for Hezbollah threat - Arab-Israeli Conflict - Jerusalem Post

До среде, 6. септембра, трећег дана велике вежбе Израелских одбрамбених снага за рат са Хезболахом - пошто су сиријска војска и две бригаде Хезболаха, уз снажну руску ваздушну и ракетну подршку, пробиле трогодишњу опсаду Деир ез-Зора Исламске државе, већ је постало очигледно да се Хезболах бори по другачијем сценарију од оног што га десетине хиљада израелских војника увежбавају на северу.

Војни извори "Дебкафајла" су потпуно уверени да би, без руске подршке, Сиријцима и Хезболаху било неупоредиво теже да сломе одбрану Исламске државе, пре него што ће ући у овај источни град који је претрпео три године опсаде, ослободити несретно становништво и поново припојити снаге које су браниле опкољену сиријску ваздухопловну базу.

Руски авиони су били тамо да гађају борце Исламске државе који би покушали да рефортификују оштећене линије и положаје, и да спрече њихово кретање између положаја. Руско министарство одбране је потврдило да је руски ратни брод из Средоземног мора испалио крстареће ракете "калибар" на комуникацијски и командни центар, складишта муниције и депое оклопних возила Исламске државе. Опсадне снаге Исламске државе код Деир ез-Зора нису имале противавионске ракете да би могле да се супротставе руским ваздушним нападима.

Ипак, операција Деир ез-Зор ће се бројати као једна од великих победа сиријског владара Башара Асада и његове војске, иако их на истоку чека још доста борби, пошто се поражене снаге Исламске државе повлаче у том правцу, ка свом другом великом упоришту, граду Абу Камал на сиријско-ирачкој граници.

Сигурно је да је и Хезболах допринео овој победи над Исламском државом, извојеваној у десетодневној борби. Што му није првина. Прошле недеље, напао је Исламску државу и друге исламистичке групе у планинама Каламуна на сиријско-либанској граници, и натерао их да се предају, допустивши им повлачење.

На страну жестока порицања, јесте постојала координација сиријских, либанских и снага Хезболаха које су напале енклаве Исламске државе с обе стране границе, са америчким и британским специјалцима који су такође учествовали у тим борбама. Управо та вештачка коалиција је пореметила однос снага и омогућила успешно окончавање операције.

Из свега овога види се да Хезболах постаје права војска, с драгоценим ратним искуством стеченим у пет година борби раме уз раме са сиријском војском и шиитским милицијама, искуством које је постало још богатије протеклих неколико недеља, јер је остварена блиска војна сарадња са две велесиле, Русијом и Сједињеним Америчким Државама.

Израелске одбрамбене снаге имају још седам дана маневара по сценарију рата изазваног нападом Хезболаха из Либана на северни део Израела. Да ли је такав сценарио и даље реалистичан, имајући у виду горе речено, како се Хезболах показао у последњим сиријским биткама?

Највероватније - није, кажу наши војни извори, напомињући да би Хезболах, на основу остварених успеха и стеченог искуства на сиријском ратишту, могао да прибегне потпуно другачијој тактици и да, на пример, покуша да израелске јединице намами прво у Либан, затим у Сирију, и да тамо отвори други фронт против Израелских одбрамбених снага - тим пре што би у Сирији могао да рачуна на подршку Асадове војске и шиитских милиција. Такво савезништво се већ исказало и доказало у Сирији, док би напад на северни Израел могао да се заврши тако што би се Хезболах, онако сам, нашао опкољен од израелских снага.

У преосталих седам дана маневара, Израелске одбрамбене снаге још увек могу да ажурирају свој садашњи сценарио.

DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Претходно: Дебкафајл: Израелске одбрамбене снаге увежбавају "рат до победе" стратегију против Хезболаха
Извор: IDF drill and new Hizballah tactics at Deir ez-Zour
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!