Пређи на главни садржај

М. К. Бадракумар: Иран матирао Израел и САД

Фотографија Шона Болдвина преузета из Iran Exhibits Anti-Jewish Art - The New York Times

Саопштење Техерана издато у суботу, о успешној проби балистичке ракете домета 2000 километара која може да носи више бојевих глава за ударе по различитим циљевима, суштински мења војну равнотежу на Блиском истоку.

Израел и око 45 000 америчких војника распоређених на Блиском истоку - у Јордану 1500 војника, Ираку 5 200, Кувајту 15 000, Бахреину 7000, Катару 10 000, УАЕ 5 000 и Оману 200 - сада су у домету најновије иранске ракете. Иран је показао да располаже капацитетима за одвраћање и тиме САД и Израел лишио војних опција.

Ракетна проба указује на стратешко пркошење Техерана Сједињеним Америчким Државама, после оштрих замерки које је амерички председник Доналд Трамп упутио Ирану у свом обраћању Генералној скупштини ОУН. Али од сада, Трамп мора да буде веома опрезан у поништавању нуклеарног споразума с Ираном. Сваки исхитрен потез Трампа и Конгреса (нпр. наметање нових санкција) може навести Техеран да настави са реализацијом свог ранијег нуклеарног програма, а то би имало далекосежни значај, с обзиром на садашње иранске ракетне капацитете.

Председник Хасан Руани је заузео чврст став по повратку из Њујорка. Упозорио је да ће Иран, буде ли Трамп прекршио нуклеарни споразум, "бити чврст и све опције ће бити на столу". Министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф је преко "Њујорк тајмса" чак упутио изазов, рекавши да ако САД буду желеле да поново преговарају о нуклеарном споразуму, онда ће и Техеран инсистирати на поновним преговорима о сваком свом већ начињеном уступку: "Да ли сте спремни да нам вратите 10 тона обогаћеног уранијума?"

Руани је у петак на војној паради у Техерану одржао оштар говор. Рекао је да Иран не мора да има нечију дозволу за унапређивање својих ракетних капацитета: "Ирански народ је увек тежио миру и безбедности у региону и свету, а угњетени јеменски, сиријски и палестински народ бранићемо свеједно да ли се то неком допадало или не."

"Све док се буде говорило језиком претњи, наставићемо с јачањем ракетних капацитета, и Иран ни од које земље неће тражити дозволу да сме да производи неку врсту ракете" - изјавио је министар одбране Амир Хатами у суботу.

Ту је и решеност Ирана да учврсти свој утицај у Сирији. САД ће морати да пажљиво извагају све последице пре но што се одлуче за какву интервенцију - на шта их тера Израел. Јер Иран би могао да се одлучи на дугорочно присуство у Сирији, а тамо...Проиранске шиитске милиције очврсле у борбама у Ираку и Сирији - читава армија од 100 000 војника - омогућавају Ирану да присили САД на повлачење својих снага из Сирије, али и из Ирака.

Трампова администрација би морала да крајње озбиљно схвати једва прикривену претњу команданта Корпуса Чувара Исламске револуције (Револуционарне гарде), генерал-мајора Мухамеда Али Џафарија, изнету у петак, као одговор на Трампов говор у УН: "Време је за исправљање америчке погрешне рачунице. Сада када су САД потпуно разоткриле своју праву природу, влада би морала да искористи све могућности које јој стоје на располагању у одбрани иранских националних интереса. Заузимање чврстог става према Трампу је само почетак, а оно што је важно у стратешком смислу је да САД искусе болније одговоре - преко дејстава, понашања и и одлука Ирана у наредних неколико месеци."

Проба најновије иранске балистичке ракете извршена је само три дана после Џафаријеве претње. Тајминг пробе би требало посматрати и у светлу за 25. септембар заказаног референдума Курда са севера Ирака који хоће независни Курдистан. Техерану је јасно да је Курдистан америчко-израелски пројекат за успостављање сталне базе у стратешки веома значајној области, базе за дестабилизацију и напредовање Ирана у Ираку и у Сирији.

Стога и не чуди што Израел бесни због иранске ракетне пробе. Министар одбране Авигдор Либерман је изјавио да је то "провокација и шамар за САД и америчке савезнике - и покушај да се нас испроба". Очигледно, Израел је у паници што га Иран стално и неумољиво надмашује намећући се као главна сила на Блиском Истоку. Међутим, изузев причом, Израел нема другог начина да се супротстави напредовању Ирана.

Израел је учинио глупост што је навео Трампа да провоцира Техеран у тренутку када се овај једва носи са кризом у североисточној Азији. Стратегија обуздавања Ирана више није изводљива. Трамповој администрацији би било паметније да покуша да на иранску регионалну политику утиче у конструктивном духу. Против Ирана, претње никада нису успевале. Увек некако испадне да је претити Ирану контрапродуктивно.


Препорука преводиоца: PressTV-Iran conducts military drills in its northwestern region

Претходно од истог аутора: М. К. Бадракумар: Израелско трамповање Блиског истока

Аутор: М. К. Бадракумар
Извор: Iran checkmates US, Israel – Indian Punchline
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Коментари

  1. Велика Метла25. септембар 2017. 10:03

    Не постоји место на свету где тај олош амерички није загадио то место! Наравно само тамо где су смели! Види се ситуација у ткзв "УН",где гласају америчке,вазалне, назови државе! Американци су направили где год су могли што је мање могућу државу(наравнои само од оних које и м нису биле послушне,а све преко издајника народа који чини ту државу),да би те исте назови државе гласале из чистог страха за оно шта им нареде американци! какав ће бити резултат такве америчке политике? Врло погубан управо за прво те њене "сараднике из страха",па онда наравно и по саму америку! Стрпљен спашен!

    ОдговориИзбриши
  2. Каубој или крава-бој. И реч шериф су узели од русса (казачких атамана), означава писану војну наредбу, касније су је преузели султани јер је стари русско-сербски језик био једини језик једине Империје Русс-Ордије.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de