Дебкафајл: Русија оптужује САД да се претварају да се боре против Исламске државе не би ли прикрила сопствену неспремност

Генерал-мајор Игор Конашенков, тужибаба (по "Дебкафајлу") руског министарства одбране. Фотографија: Ројтерс

Портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков је у уторак оптужио САД да намерно смањују број и снагу ваздушних напада у Ираку, да би џихадистима омогућиле да пређу у источни део Сирије и успоре напредак сиријске војске под покровитељством Русије. Последично, велики број бораца ИД је стигао до Деир ез-Зора и укопава се на левој обали Еуфрата. Руски портпарол је рекао да су сиријске јединице биле пред потискивањем Исламске државе из града Ал Мајадин, југоисточно од Деир ез-Зора, али да је Исламска држава успела да појача своје редове "страним плаћеницима" приспелим из Ирака.

Дебкафајл: Руси оптужују САД без основа. Москва покушава да скрене пажњу са чињенице да нема довољно јединица копнене војске за офанзиву сиријске војске на упоришта Исламске државе у источној Сирији, тј. да за тај део фронта једину озбиљну борбену силу даје Хезболах.

Коментар читаоца "Дебкафајла" под надимком Абе: САД уопште нису требале да се замарају борбом против Исламске државе, већ је требало да оставе да се са њом носи Иран са својим савезницима, што значи и Русија. Није вредно цене која се мора платити у животима и новцу за борбу против Исламске државе, е да би се Иранцима омогућило да стекну предност над САД, које се, махом, боре уместо њих. Асад и његови савезници су очекивали да ће у источној Сирији наићи на ослабљену и поражену Исламску државу - коју ће лако победити захваљујући Сједињеним Америчким Државама - али су наишли на врло жилавог противника, па се сада жале и тужакају. САД би требало да оставе Исламску државу и Иран да се поубијају. Иран бар плаћа Русима да буду у Сирији.

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security
 
Извор: Russia says US is “pretending to fight ISIS” to cover own inadquacy - DEBKAfile
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!