Дебкафајл: Пресечена америчка линија снабдевања за Сирију (свакодневна ратнохушкалица)


Ирачка војска и "Хашд Шааби" бригада шиитске милиције под командом Иранске револуционарне гарде заузеле су у суботу 28. октобра стратешки важан гранични прелаз Фајш Хабур на северном делу ирачко-сиријске границе, натеравши курдске пешмерге на још једно повлачење после пада нафтом богатог Киркука овог месеца.

Заједничка ирачко-иранска операција је изведена под плаштом ирачке операције "ослобађања Ал Каима од Исламске државе", како ју је, кријући јој праву природу, описао ирачки премијер Хајдар Ал Абади.

"Представа" је изведена у кореографији генерала Иранске револуционарне гарде Касима Сулејманија, разоткривајући његов план да заокружи иранску контролу над северним делом ирачко-сиријске границе, а у циљу остваривања четири стратешка циља:

1. Да се пресече копнени коридор између ирачког Курдистана и три сиријске енклаве под контролом курдске милиције Јединице за заштиту народа, која сада не може да притекне у помоћ својој браћи у Ираку, пешмергама.

2. Да се затвори једини преостали отворен пут Курдима који би да отпутују из ирачког Курдистана. Ирачка влада им је пресекла све ваздушне путеве заузевши аеродроме у Ирбилу и Сулејманији, уз претњу да ће оборити сваки авион који буде покушао да их користи. Према томе, опсада полуаутономног ирачког Курдистана је потпуна.

3. Фајш Хабур је такође био једини копнени прелаз што га је користила америчка војска за снабдевање својих снага стационираних на северу Сирије. Сада јој је преостао само ваздушни превоз.

4. Да се ирански копнени мост за Сирију преко Ирака потпуно ослободи ометања од америчке и израелске војске - у чему се и успело.

Стога се многи на Блиском истоку (опет) питају шта би са зарицањем Трампове администрације да неће допустити да Иран успостави копнену везу са Сиријом преко Ирака, и где су сада премијер Бењамин Нетањаху и министар одбране Авигдор Либерман, њихова обећања да неће дозволити да Иран повећа своје војно присуство у Сирији. Док су се они бавили твитовањем и говоранцијама, Техеран се, хитро и лукаво, доможе стратешки важног поседа.

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Извор: Key Kurdish-held border crossing falls to Iranian control, cuts US army land supply line to Syria - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

2 коментара:

  1. постоје озбиљни наговештаји које и сами жидовски медијски центри пласирају а то је да ће се појавити грађански ратови по Јевропи (пре би рекао рат гладних и сиромашних против ултрабогаташа) и да се Жидови требају преселити у Руссију (!?). Русски председник им је опуштено предложио ту опцију. У оквиру те опције подразумева се војно уништење Арапа али и напуштање територије данашњег Из.
    Они су напустили Руссију али им није проблем да се номадски врате, ионако сав њихов поглед и зрење, мирозреније, се своди на стално тражење сигурне домовине. Бежанија је почела немилим догађајима по данашњој Иберији (сефарди), а преко лажне историје је публикована као ранија, пазите молим Вас, Империја Хазарска, која је на територији најбољег дела Руссије и дела Украјине.
    Има ту нечега....истинитог.

    ОдговориИзбриши
  2. Верујем да ће сиријска држава овладати целом својом територијом, а Курдима оставити толико аутономије колико и свима осталима, и то на територијама где су стварно већина. Све околне силе су против курдске независности, и Американци немају начина да томе парирају.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!