Пређи на главни садржај

Пол Крејг Робертс: Систем долара као резервне светске валуте уништава сам Вашингтон

Izvor: 2017 3 Gram Chinese Gold Panda 50 Yuan
Домаћи и страни читаоци би хтели да им појасним зашто Кина обавља купопродају нафте у кинеској валути са златном подлогом.

Да ли је то некакав руско-кинески напад на амерички долар? Хоће ли долар ослабити и срушити се јер више није валута у којој се купује и продаје нафта?

Таква и слична питања муче читаоце, а ево мог одговора.

Вредност америчког долара зависи од тога да ли су централне банке, корпорације и појединци задовољни држањем своје имовине и богатства у доларима. Ако јесу, није битно која се валута користи за купопродају нафте. Ако нису, онда није битно ни ако се све нафтне трансакције обављају у доларима. Зашто?

Зато што ако не желе да им средства буду у доларима, отарасиће их се чим се трансакција обави и доларе претворити у друге валуте или злато. Оно што Кина чини је стварање валуте која би могла бити атрактивнија валута у којој би се чувала имовина.

Да, јесте могуће је да је кинеска валута са златном подлогом потез усмерен против америчке превласти, али ја на то гледам другачије - као меру заштите од америчке моћи. Кина и Русија су удаљавају од система долара јер Вашингтон, злоупотребљавајући улогу долара као светске валуте, доларски механизам за плаћање користи за наметање санкција и претње другим земљама да ће их искључити из система плаћања.

Другим речима, Вашингтон, уместо да руководи фер системом, своју улогу "господара" светске валуте користи за доминацију, превласт над другим земљама. Русија и Кина су исувише јаке да би њима неко могао да доминира и, стога, одбацују систем долара. Ако њиховим стопама крену и друге земље, долар ће престати да буде инструмент америчке контроле над "остатком света".

Бретонвудским споразумом Вашингтону јесте додељена одговорност за светски финансијски систем, али Вашингтон је моћ поверену му кроз коришћење система долара злоупотребио за дестабилизују других земаља, као што сада чини с Венецуелом. Дакле, стављање у покрет сила које ће елиминисати долар као резервну светску валуту проузроковано је тиме што Вашингтон злоупотребљава долар да у повољнији положај ставља америчке финансијске и пословне интересе, и да своју политику, политику Вашингтона надреди политици других земаља.

Моћ Америке уништавају охолост и ароганција Вашингтона.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Двосекли мач патриотизма
Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Washington Is Destroying American Power - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de