Пол Крејг Робертс: Систем долара као резервне светске валуте уништава сам Вашингтон

Izvor: 2017 3 Gram Chinese Gold Panda 50 Yuan
Домаћи и страни читаоци би хтели да им појасним зашто Кина обавља купопродају нафте у кинеској валути са златном подлогом.

Да ли је то некакав руско-кинески напад на амерички долар? Хоће ли долар ослабити и срушити се јер више није валута у којој се купује и продаје нафта?

Таква и слична питања муче читаоце, а ево мог одговора.

Вредност америчког долара зависи од тога да ли су централне банке, корпорације и појединци задовољни држањем своје имовине и богатства у доларима. Ако јесу, није битно која се валута користи за купопродају нафте. Ако нису, онда није битно ни ако се све нафтне трансакције обављају у доларима. Зашто?

Зато што ако не желе да им средства буду у доларима, отарасиће их се чим се трансакција обави и доларе претворити у друге валуте или злато. Оно што Кина чини је стварање валуте која би могла бити атрактивнија валута у којој би се чувала имовина.

Да, јесте могуће је да је кинеска валута са златном подлогом потез усмерен против америчке превласти, али ја на то гледам другачије - као меру заштите од америчке моћи. Кина и Русија су удаљавају од система долара јер Вашингтон, злоупотребљавајући улогу долара као светске валуте, доларски механизам за плаћање користи за наметање санкција и претње другим земљама да ће их искључити из система плаћања.

Другим речима, Вашингтон, уместо да руководи фер системом, своју улогу "господара" светске валуте користи за доминацију, превласт над другим земљама. Русија и Кина су исувише јаке да би њима неко могао да доминира и, стога, одбацују систем долара. Ако њиховим стопама крену и друге земље, долар ће престати да буде инструмент америчке контроле над "остатком света".

Бретонвудским споразумом Вашингтону јесте додељена одговорност за светски финансијски систем, али Вашингтон је моћ поверену му кроз коришћење система долара злоупотребио за дестабилизују других земаља, као што сада чини с Венецуелом. Дакле, стављање у покрет сила које ће елиминисати долар као резервну светску валуту проузроковано је тиме што Вашингтон злоупотребљава долар да у повољнији положај ставља америчке финансијске и пословне интересе, и да своју политику, политику Вашингтона надреди политици других земаља.

Моћ Америке уништавају охолост и ароганција Вашингтона.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Двосекли мач патриотизма
Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Washington Is Destroying American Power - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Коментари