Дебкафајл: Зашто је Асадов режим напао израелске авионе без руске дозволе

Сиријско-израелски ватромет током доласка руског министра одбране у званичну посету Држави Израел. Фотографија преузета са DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Претходна вест "Дебкафајла": Израел је у понедељак извео ваздушни напад на сиријску ракетну батерију СА-5 за противваздухопловну одбрану 50 км источно од Дамаска. То је била одмазда за сиријску ракетну паљбу по израелским извиђачким летилицама изнад Либана. "Мило за драго" инцидент се збио док је руски министар одбране био на путу за Израел.

Извор: Israel air force hits Syrian anti-air battery near Damascus - DEBKAfile

Чему сиријски напад?


Сиријски напад ракетама земља-ваздух СА-5 на израелске извиђачке летилице изнад Либана изведен у понедељак, 16. октобра, требало је да демонстрира да Дамаск, исто као и Техеран, није потпуно завистан од Москве.

Дамаск је испалио СА-5 на израелске летилице изнад Либана иако зна да тиме неће спречити дејства израелске авијације у Либану и Сирији.

Напад је инсцениран док је на путу за Израел био руски министар одбране Сергеј Шојгу, један од најближих сарадника председника Владимира Путина. Ова посета је одавно планирана, али је добила на тежини са новом америчком стратегијом за Иран коју је председник Доналд Трамп изложио пре три дана, као и тиме што се дешава истовремено са разбуктавањем непријатељстава око Киркука на северу Ирака, где су ирачка војска и шиитске милиције под командом Иранске револуционарне гарде напале курдске пешмерге.

Сиријски ракетни напад на израелске авионе је значајан и због тајминга, јер су недавно обједињене сиријска и руска ваздухопловна команда - заједнички командни центар им је у руској ваздухопловној бази Хмеимим у Латакији.

Према томе, генерал Шојгу био упознат са инцидентом у реалном времену, без чекања на израелско обавештење.

Обавештајни извори "Дебкафајла" сматрају да постоје чврсте основе за претпоставку да су Дамаск и Техеран детаљно усклађивали своја дејства током последња 24 часа. Асадов режим је послао поруку да Сирија, без обзира на велику руску војну помоћ, није тотално зависна од Москве и да се неће устручавати да делује самостално ако сматра да за тим има потребе.

Наши извори подсећају на чињеницу да су сиријске противавионске ракете последњи пут испаљене на израелске авионе 17. марта, током њиховог повратку у базу после извршеног бомбардовања, када је сиријска батерија чекала на одобрење руске команде, које је стигло тек када су израелски авиони већ били изнад Галилејског мора у Израелу. Дамаск овога пута није оклевао, СА-5 је испалио без руске дозволе.

Syria fires missiles at Israeli flight as Russian Defense Minister heads to Israel - DEBKAfile


Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на -у

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!