Пређи на главни садржај

Дебкафајл: Најбогатије сиријско нафтно поље припашће Курдима - уз сагласност Москве!?


Милиције сиријских курда које уживају подршку САД су у недељу 22. октобра заузеле највеће сиријско нафтно поље Ал Омар у источној провинцији Деир ез Зор.

Оне су са офанзивом против Исламске државе наставиле и после заузимања Раке. Ал Омар се налази на источној обали реке Еуфрат, а његовим заузимањем спречено је да га се домогну мешовите снаге сиријске војске коју подржавају Руси и Хезболах, које су се зауставиле на око 6 км од Ал Омара.

Док је било у рукама Исламске државе, из овог подручја је црпљено до 10 000 барела дневно, иако се могло вадити и до 40 000, а ако се среди може да даје и до 120 000 барела нафте дневно.

Овакав развој догађаја потврђује вест "Дебкафајла" од прошле недеље, да је руска команда сиријским и снагама Хезболаха издала тајно наређење да, пошто су у источној Сирији ослободиле Мајадин од Исламске државе - не напредују даље ка нафтном пољу, што је одлука донесена на тајним преговорима америчких и руских официра који се налазе у тој области.

Према споразуму америчких и руских официра, милиција сиријских Курда Јединице за заштиту народа ће добити најбогатије сиријско нафтно поље на име награде за предвођење Сиријских демократских снага у ослобађању Раке, "престонице" Исламске државе.

Извори "Дебкафајла" такође напомињу да Вашингтон сматра да Курдима треба компензовати губитак који су преттрпела њихова ирачка браћа - нафтом богатог Киркука који су прошле недеље заузеле ирачке снаге појачане проиранским шиитским милицијама. Пад Киркука у руке Багдада и Техерана је лишио Курдску регионалну владу Ирака прихода од 600 000 барела нафте дневно. Поље Ал Омар омогућава далеко мањи приход, али опет довољан да Курдска регионална влада Ирака не западне у економску кризу.

Дамаски извори, незадовољни предајом Ал Омара Курдима, оптужују сиријска арапска племена која су учествовала у борбама за Раку да подржавају курдске претензије на нафтно поље. Такође, пишу да је Исламска држава одлучила да нафтно поље преда Курдима - сунитима, само да не би пало у руке Асадовог алавитског режима.

Сагласност Русије да највеће сиријско нафтно поље преда проамеричким Курдима је рачуница - очекује се контрауслуга, тј подршка Вашингтона договору да руски нафтни гигант "Росњефт" преузме контролу над курдским нафтоводом трасе ирачки Курдистан - Турска - Средоземно море.

Прошлог четвртка, руска државна компанија "Росњефт" је издала сопштење да је са Курдском регионалном владом постигла споразум по коме ће имати већинску контролу (60%) над овим пројектом.

Ирачка влада је од Москве затражила да објасни такав корак.

Извор: Kurds win Syrian oil under secret US-Russian deal - prize for Raqqa - DEBKAfile

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Вест "Дебкафајла од петка, "Руски 'Росњефт' преузима контролу над главним курдистанским нафтоводом / Russia’s Rosneft takes control of main Kurdistan oil pipeline - DEBKAfile нисам превео и објавио јер сам био убеђен да је у питању ционистичка провокација. Можда и јесте, као и ово горе. Али, да не бих размишљао ја већ онај ко треба - ви, данас и сутра ћу, испод ових редова, наводити линкове са додатним/новим информацијама.

1. Russia's Rosneft to take control of Iraqi Kurdish pipeline amid crisis
2. Iraq seeks clarification from Rosneft about energy deal with Kurdistan region | Arab News
3. Russia says Iraqi Kurds must act in concert with Baghdad
4. Despite ISIS Surrender of Syrian Al-Omar Oil Fields, Kurdish forces LOST 150X more oil in Iraq
5. PressTV-Russia 'committed' to Iraq despite Kurdish oil ties 
6. Овај текст сам и раније препоручио, али да поновим препоруку, због контекста...Kurdish gas for the EU: why Rosneft backs up Gazprom’s rivals — Politics, Russia — EADaily 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de