Дебкафајл: Најбогатије сиријско нафтно поље припашће Курдима - уз сагласност Москве!?


Милиције сиријских курда које уживају подршку САД су у недељу 22. октобра заузеле највеће сиријско нафтно поље Ал Омар у источној провинцији Деир ез Зор.

Оне су са офанзивом против Исламске државе наставиле и после заузимања Раке. Ал Омар се налази на источној обали реке Еуфрат, а његовим заузимањем спречено је да га се домогну мешовите снаге сиријске војске коју подржавају Руси и Хезболах, које су се зауставиле на око 6 км од Ал Омара.

Док је било у рукама Исламске државе, из овог подручја је црпљено до 10 000 барела дневно, иако се могло вадити и до 40 000, а ако се среди може да даје и до 120 000 барела нафте дневно.

Овакав развој догађаја потврђује вест "Дебкафајла" од прошле недеље, да је руска команда сиријским и снагама Хезболаха издала тајно наређење да, пошто су у источној Сирији ослободиле Мајадин од Исламске државе - не напредују даље ка нафтном пољу, што је одлука донесена на тајним преговорима америчких и руских официра који се налазе у тој области.

Према споразуму америчких и руских официра, милиција сиријских Курда Јединице за заштиту народа ће добити најбогатије сиријско нафтно поље на име награде за предвођење Сиријских демократских снага у ослобађању Раке, "престонице" Исламске државе.

Извори "Дебкафајла" такође напомињу да Вашингтон сматра да Курдима треба компензовати губитак који су преттрпела њихова ирачка браћа - нафтом богатог Киркука који су прошле недеље заузеле ирачке снаге појачане проиранским шиитским милицијама. Пад Киркука у руке Багдада и Техерана је лишио Курдску регионалну владу Ирака прихода од 600 000 барела нафте дневно. Поље Ал Омар омогућава далеко мањи приход, али опет довољан да Курдска регионална влада Ирака не западне у економску кризу.

Дамаски извори, незадовољни предајом Ал Омара Курдима, оптужују сиријска арапска племена која су учествовала у борбама за Раку да подржавају курдске претензије на нафтно поље. Такође, пишу да је Исламска држава одлучила да нафтно поље преда Курдима - сунитима, само да не би пало у руке Асадовог алавитског режима.

Сагласност Русије да највеће сиријско нафтно поље преда проамеричким Курдима је рачуница - очекује се контрауслуга, тј подршка Вашингтона договору да руски нафтни гигант "Росњефт" преузме контролу над курдским нафтоводом трасе ирачки Курдистан - Турска - Средоземно море.

Прошлог четвртка, руска државна компанија "Росњефт" је издала сопштење да је са Курдском регионалном владом постигла споразум по коме ће имати већинску контролу (60%) над овим пројектом.

Ирачка влада је од Москве затражила да објасни такав корак.

Извор: Kurds win Syrian oil under secret US-Russian deal - prize for Raqqa - DEBKAfile

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Вест "Дебкафајла од петка, "Руски 'Росњефт' преузима контролу над главним курдистанским нафтоводом / Russia’s Rosneft takes control of main Kurdistan oil pipeline - DEBKAfile нисам превео и објавио јер сам био убеђен да је у питању ционистичка провокација. Можда и јесте, као и ово горе. Али, да не бих размишљао ја већ онај ко треба - ви, данас и сутра ћу, испод ових редова, наводити линкове са додатним/новим информацијама.

1. Russia's Rosneft to take control of Iraqi Kurdish pipeline amid crisis
2. Iraq seeks clarification from Rosneft about energy deal with Kurdistan region | Arab News
3. Russia says Iraqi Kurds must act in concert with Baghdad
4. Despite ISIS Surrender of Syrian Al-Omar Oil Fields, Kurdish forces LOST 150X more oil in Iraq
5. PressTV-Russia 'committed' to Iraq despite Kurdish oil ties 
6. Овај текст сам и раније препоручио, али да поновим препоруку, због контекста...Kurdish gas for the EU: why Rosneft backs up Gazprom’s rivals — Politics, Russia — EADaily 

Коментари