Јеврејска забрана мешовитих бракова - што приличи Јеврејима не приличи гојима

Има и корисних изузетака. Фотографије "Гети имиџиса" и АП-а преузете из Ynetnews Jewish Scene - Ivanka is not alone: Everyone wants to be Jewish

Скупштина рабина Америке, огранак међународне заједнице рабина конзервативног јудаизма, и званично је још једном потврдила забрану јеврејско-гојских бракова, уз образложење да су мешовити бракови претња јеврејском идентитету, иако истовремено, у оквиру већег јеврејског лобија, сваки покушај Европљана да заштите свој расни идентитет рутински жигоше као нацизам.

Скупштина рабина представља све рабине под надлежношћу Јеврејског теолошког семинара Америке, Зиглерове школе за рабинстичка истраживања при Америчком јеврејском универзитету из Калифорније, Семинарио рабинико латиноамерикано из Буенос Аиреса и Шехтеровог рабинског семинара из Јерусалима.

Већина чланова Скупштине рабина службује у САД и Канади, нешто преко десет посто у Израелу, а остали у Јужној Америци, Аустралији, и у земљама Европе и Африке.

Према новом сопштењу што га је Скупштина рабина издала 16. октобра 2017. године под насловом "Конзервативни/масорти јудаизам, ковенантална љубав и одговорност", јудаизам "успева да опстане, као заједнички систем широм света и током бројних генерација, тако што се мења што је мање и касније могуће, модификујући се само када је то неопходно и само ако се решење не може наћи у оквиру система халахе (јеврејски верски закони  - прим. прев.)".



И зато: "Уважавајући интегритет оба партнера на венчању и ради јачања верског живота Јевреја, рабинска служба на венчањима може се вршити само при склапању брака двоје Јевреја."

Конзервативним рабинима је забрањено да врше службу па чак и да присуствују склапању мешовитог брака. Непоштовање ове забране је један од три прекршаја због којих конзервативни рабин може бити искључен из чланства Скупштине рабина. Остали прекршаји су вршење преобраћивања којим се крше јеврејски верски закони и венчавање лица које је било у браку, али се није развело по халахи.

То да конзервативни јудаизам забрањује мешовите бракове није ништа ново, само је реафирмација става Скупштине рабина из 1972. године, када је ово удружење конзервативних рабина усвојило забрану склапања мешовитих бракова.

Фотографија преузета из Ultra Orthodox Jewish wedding in Israel sees THOUSANDS of guests gather together | Daily Mail Online

У једном чланку "Јеврејске телеграфске агенције" (треба имати у виду да је вест о реафирмацији забране јеврејско-гојских бракова у медијима које контролише јеврејски лоби а намењени су и не-Јеврејима била забрањена) каже се, да ће "конзервативни покрет задржати забрану рабинима да учествују у склапању мешовитих бракова, што је ове недеље објављено у писму послатом свештенству покрета, васпитачима и вођама, и то у време када је неколико истакнутих конзервативних рабина најавило да ће почети са склапањем мешовитих бракова".

То писмо, уверава своје читаоце "Јеврејска телеграфска агенција", "не представља промену у политици покрета или пракси јеврејског верског права".

Писмо је написао рабин Бредли Артсон, декан  Зиглерове школе за рабинстичка истраживања при Америчком јеврејском универзитету из Калифорније, а супотписници су Арнолд Ејзен, канцелар Јеврејског теолошког семинара; рабин Џули Шонфелд, генерални директор Семинара за конзервативне рабине; и рабин Стивен Верник, директор Уједињених синагога конзервативног јудаизма.

Рабини који прекрше овај закон рутински се протерују из јудаизма. Како пише у чланку "Јеврејске телеграфске агенције": "Прошлог децембра, рабин Сејмур Розенблум из Филаделфије је истеран из кровне групе Скупштина рабина зато што је склапао мешовите бракове."

Према једном истраживању Истраживачког центра "Пју", 18 процената америчких Јевреја сматра се конзервативним, а још 10 процената и ортодоксним. Око 35 процената анкетираних је рекло да припада реформистима, док 30 процената нема деноминацију.

И ортодоксни јудаизам, исто као конзервативни, забрањује бракове Јевреја и гоја. По налазима Истраживачког центра "Пју", ортодоксни јудаизам је најбрже растући сегмент америчких Јевреја  - нарочито међу младима. Међу генерацијом "баба и деда", оних између 56 и 73 године, само је 5% ортодоксних Јевреја. Међу "родитељском" генерацијом, старости од 28 до 45 година, ортодоксних је већ 15%. У "дечјој" генерацији, оној до 17 година, 27% је подигнуто у ортодоксним кућама.

Дргачије речено, "Пју" је установио да се проценат ортодоксних Јевреја у САД током три генерације више него упетостручио - са 5 на 27 процената.

"Штавише, утицај ортодоксних Јевреја на карактер јеврејског живота у САД превазилази њихов број, иако расте 'к'о гљиве после кише'", каже "Пју": "69 одсто ортодоксних Јевреја су чланови заједнице у односу на 31 проценат свих америчких Јевреја. 92 одсто ортодоксних прилаже новац за "јеврејску ствар", док исто чини само 56 процената свих америчких Јевреја."

"Када је реч о Израелу, 91 одсто ортодоксних Јевреја каже да су донекле или врло везани за Израел, док је таквих међу укупном америчком јеврејском популацијом 69 посто. 77 одсто ортодоксних Јевреја је било у Израелу, насупрот само 43 одсто свих америчких Јевреја."

Забрана бракова између Јевреја и не-Јевреја је, како тврде ортодоксни и конзервативни Јевреји, гарантовани начин очувања јеврејског идентитета, и нико не би требало да има било какав проблем са било којом расом или групом која настоји да очува свој идентитет, културу, традицију и генетику на такав начин.

Међутим, ове исте јеврејске групе прве нападају и клевећу сваку европску групу, политичку странку, активисту или појединца који би исто то право и за себе и своје.

Другачије речено, да ли би медији под контролом јеврејског лобија ћутали кад би већина хришћанских цркава у Америци објавила забрану хришћанско-јеврејских или бракова између белаца и црнаца?

Исти ти, дакле медији који су потпуно цензурисали вест о јеврејској забрани мешовитих бракова, из петних жила би завриштали "расизам" и "нацизам" кад би нека хришћанска црква, ма где, увела такву забрану.

Још једном се показало да јеврејски лоби - и његови медији - сматрају да што приличи јеврејима не приличи гојима.

Извор: US Conservative Judaism Affirms Ban on Jew-Gentile Marriage – The New Observer

Повезано: Израелска наука: Јевреји су раса

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!