Пређи на главни садржај

Скуп у Бањалуци: Од језика и писма зависи опстанак Срба


Од очувања језика и ћириличног писма као националног амблема зависи опстанак Срба, поручено је у Бањалуци са округлог стола "Српски језик и српско писмо данас". 


Председник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је новинарима да је питање језика, писма, историје и традиције основно код сваког народа, па и Срба.

Зграда АНУРС-а у Бањалуци

Он је додао да је то посебно важно за Србе у БиХ након распада бивше Југославије, када су настале нове земље и "политички језици".

"Међу њима је 'босански', а требало би да буде бошњачки. Дакле, у много питања се упетљала политика, а има и утицаја странаца. Зато је важно да се језик и писмо поставе на право место", поручио је Кузмановић, пренела је РТРС позивајући се на агенције.

Професор Филолошког факултета у Београду Милош Ковачевић истакао је да се српски језик у протеклом периоду, нажалост, множио дељењем, те да би овај научни скуп требало да покаже неколико значајних ствари и за доношење декларације о опстанку српске нације, на којој раде Српска и Србија.

"Прво је да су српски језик и ћирилица основни идентитетски критеријуми српског народа. Друго је да је српски језик један и јединствен на територији читавог српског народа. Треће је да се српски језик у пуном обиму и значењу исказује као српски само ако се исписује ћирилицом и да екавица и ијекавица, као српски изговори, буду равноправни", рекао је овај лингвиста.

Ковачевић, који је на скупу говорио о међуодносу службене, јавне и приватне употребе језика и писма, објаснио је да је такозвани "БХС", заправо, српски језик под три имена.

Академик Предраг Пипер, који је на округлом столу говорио о "Језичком патриотизму данас", навео је да властити језик треба проучавати, знати, поштовати и волети без његовог потцењивања и прецењивања.

"Треба имати позитиван став према матерњем језику, који обавезује, како би се у наслеђе предао будућим генерацијама. Држава је та која води језичку политику и планирање, иако су и други битни", оценио је Пипер.

Редовни члан АНУРС-а Слободан Реметић, који је на округлом столу говорио о "Српском језику и писму у контексту политике јединственог српског културног простора", навео је да је брига о језику озбиљан посао најодговорнијих државних, друштвених, политичких и научних институција.

"Српска и Србија раде и на очувању језика у оквиру доношења декларације о опстанку српске нације како бисмо заштитили ћирилицу и најзад добили један буквар и читанку за све Србе у свету", рекао је.

Додао је да су у БиХ, још од аустроугарске окупације, на сцени повампирени покушаји да се створи такозвани "земаљски, босански језик" и да се Срби одвоје од своје матице.

"То што су се Бошњаци определили да им се језик не зове бошњачки већ 'босански' говори о намери стварања унитарне БиХ у којој би владали они и њихов језик. Зато то не можемо да прихватимо", каже Реметић.

Срето Танасић из Института за српски језик напоменуо је да је језик главни обједињавајући фактор сваког народа који не живи у једној земљи.

"Српски језик је данас на разне начине угрожен, па и запуштен, јер покушавају да преименовањем окрње његову целовитост. То је немогуће, јер је језичка материја неуништива, али не значи да треба да седимо скрштених руку, већ да бринемо о статусу српског језика и ћирилице", рекао је Танасић.

На округлом столу, који се одржава у просторијама АНУРС-а, разговараће се о српском стандардном језику у контексту језичког законодавства, званичној и јавној употреби језика и писама на српском језичком простору, те изради инструмената српског стандардног језика у смислу остваривања политике јединственог српског културног простора.

Разговараће се и о институционалној сарадњи на остваривању политике јединственог културног простора, актуелним питањима науке о српском језику и будућим задацима.

Округлом столу, који организују АНУРС, Српска академија наука и уметности и Одбор за стандардизацију српског језика, присуствовали су угледни лингвисти и бројни представници јавног, културног и политичког живота Бањалуке и Српске, међу којима и министар просвете и културе Српске Дане Малешевић.


Извори: ТАНЈУГ и РТС

Коментари

  1. одличан чланак, све похвале! међутим, усудићу се да дам и неке напомене, наиме, официјелна наука (историја) свуда па и данас у Руссији није тачна и они (русси) је сада интензивно мењају. Наиме, њима су писали измишљену европску, измишљену античку, измишљену римску, измишљену германску, измишљену греческу управо историчари дошли из тог парка (милер, шлецер…) а минимизирали су русску историју. Русски цар је једини цар, они су и једини имали царство, ми серби смо били део тога царства, као и вса васељена. Русска империја се простирала на целој земаљској кугли, и отуда силни артефакти и докази о томе. Напоменућу и једно банално, наиме держава Перу је добила име по русскоме прва а које су на латинском написали као PERV. Исто важи и за МЕШИКИ= Мексико, мешики је стари назив за московљане, ОРДА+ХАН= Орегон, Калиф+Орднија= Калифорнија, Аме-рики= Ермак-рик, инде=по русскому далеко=Индија, Китај=кина, од русскога Скитија=Скити. Хан+бург=град Хана, Хански град, Хонду-рас=Орда+Расс(русс), данашња Каталонија је у области која се зове Руссилион, Парис је од По-русс, француски Лувр је од Лавра. У енглеској Единбург= Један по русски+град, Глаз+гов= од русскога Глаз=око, Беч сами австрики зову Виенна(ц) јер је био важан чвор у царској русској империји, код нас Иришки венац (а венца нигде), наша Фрушка гора је од Ф(=П)+русска гора или Порусска гора (по аналогији Морава-Поморавље. Рашка= Расска=Русска, Корушка= Ко+русска. Напредују русси и промениће све то јер све то раде истраживачи који нису званични историчари, јер је овима мозак у матриксу и не дам им се. Постају опоненти.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес