Пређи на главни садржај

Украјина: Харков све више постаје база НАТО-а

Харков

Представници НАТО-а све чешће долазе у Харков. Да ли то треба да нас брине? Ево неколико чињеница.

Канадска војна мисија за обуку у Украјини је саопштила да је спремна да учествује у обуци будућих официра Националне гарде Украјине. По речима аташеа канадске амбасаде у Украјини, Брајана Ирвина, ова мисија је "спремна да обезбеди инструкторе за обуку људства војне академије у Харкову."

По аташеу, курсеви енглеског језика ће се одржавати у Канади, и то по избору, у трајању од дванаест недеља, четири или осам месеци. "Јесте важно да тамо привучемо припаднике Националне гарде, али смо спремни да размотримо и пружање помоћи у побољшавању услова овдашњих објеката намењених учењу језика."

Зашто је страној војсци - која је сада или ће бити у Укракини - толико потребно да украјински војници и официри уче енглески језик, чему ти курсеви? Да ли им је за обичне контакте са странцима потребно толико више од елементарног знања?

У оквиру НАТО-овог програма "Побољшање војног образовања", његови представници су недавно обишли Харковски национални универзитет Ратног ваздухопловства. Договорена је обука специјалиста, увођење савремених наставних метода, курсева лидерства и наставе о стратешком менаџменту према стандардима НАТО-а.

У августу, официри националне гарде су у селу Ракитноје у Харковској области били подучавани како се - по НАТО стандардима - пуца, спроводи тактика и воде разне врсте борби. Поред тога, подучени су и пружању медицинске помоћи у борбеним условима.

Програм је иначе осмишљен да траје преко осам месеци, али су локални жандари НАТО стандарде савладали брзопотезно, за две недеље.

У септембру, на изложби МСПО-2017, "Укроборонпром" и пољски "Бумар-Лабеди" су потенцијалном купцу, тј. пољском министарству одбране, представили тенк ПТ-17, совјетски Т-72 "апгрејдован" за одбрану Пољске и Украјине.

Тенк је добио НАТО-ов 122мм-ски топ произведен у Харковском дизајнерском бироу за градњу машина "Морозов". Тамошњи инжењери су оригинални уређај за аутоматско пуњење прилагодили НАТО-овој муницији и изменили облик куполе.

Стандардима НАТО-а се прилагодила и "Изјумска фабрика за производњу инструмената", која производи оптичка стакла и већину уређаја за навођење и осматрање за украјинска оклопна возила, ракете, хеликоптере и неке типове стрељачког оружја.

"Недавно су спроведени упоредни тестови са земљама НАТО-а. Војна производња НАТО земаља је, уз капацитете наших постојећих комплекса, искоришћена за унапређивање наших система. То значи да је наша, украјинска противракетна одбрана, опремљена најсавременијим системима за упозоравање, што значи сигурно уништавање мета", изјавио је Валериј Коваленко, главни пројектант фабрике.

Ту је и Харковски универзитет за међународне односе на коме је одржан округли сто "Безбедност Украјине: харковска регионална димензија". Уз малу помоћ НАТО-овог Инфомационо-документационог центра у Украјини, разговарало се о начинима евалуирања стварних опасности, на шта реагује локално становништво и како утврдити који су то специфични безбедносни проблеми области.

Директор Одсека за одбрану, мобилизацију i сарадњу са службама за спровођење закона Алексеј Максимов је рекао: "Питање безбедности је једно од најхитнијих за Харковску област, која има 315 км границе са Руском федерацијом. Данас се у нашој области спроводе три програма: анти-терористичких активности; свеобухватни програм за обезбеђивање сигурности и реда; и програм територијалне одбране."

Директор НАТО-овог Инфомационо-документационог центра из Кијева Барбара Маронкова је приметила, да се:

"Код украјинских грађана да видети да разумеју циљеве и задатке НАТО-а, и став у складу са дејствима наше политичко-војне организације, посебно од када НАТО, после догађаја 2014. године, знатно више подржава Украјину.

Алијанса активно сарађује са Министарством одбране Украјине, Националном гардом Украјине, Граничном службом Украјине и Службом безбедности Украјине у циљу примене пројеката цивилне заштите, и финансира учешће украјинских представника у тим пројектима. С таквим радом ћемо наставити и убудуће."

Дакле, у програме НАТО-а нису укључени само Министарство одбране и национална гарда, већ и Служба безбедности и харковске фабрике за наменску производњу.

Уочљиво је да све већи прој мештана сарађује са НАТО-ом, и то не само представника власти, као раније, већ и обични радници и инжењери средњег нивоа. Под императивом прекидања традиционалних веза са Русијом, празна места се попуњавају онима који се не противе колаборацији с НАТО-ом.


Препорука аутора: See also NATO's plans for the southern Ukrainian city of Ochakov: US building naval base in Ochakov, Ukraine - Will Russia respond? - Fort Russ

Аутор: Инеса Синчугова

Извор: Kharkov is forcibly becoming a NATO base - Fort Russ
Превод: Александар јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de