Оружане снаге САД водећи инвеститор у "генетику судњег дана"

Фотографија преузета са Defense Advanced Research Projects Agency

Иако су Уједињене нације забринуте због могуће војне примене генетичких технологија којима се могу истребити читаве биолошке врсте, америчка војска преко једне своје агенције је у њих до сада уложила 100 милиона долара.

Научници сада располажу знањем и неопходним техникама
да створе и испоруче "гене судњег дана" који могу да, селективно, истребе читаву биолошку врсту. И да ствари буду још горе, електронска писма објављена по основу Закона о слободи информисања указују да је америчка ултра-тајна Агенција за напредна истраживања у области одбране (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) постала највећи инвеститор у истраживања у области генетичког инжењеринга, што ће, неминовно, још више подићи напетост пред скуп стручњака УН за синтетичку биологију који у уторак почиње у Монтреалу.

Уједињене нације разматрају забрану ове технологије, јер је неколико јужноамеричких држава изразило да страхује од њихове примене. Примена "генетике судњега дана" у стварању биолошког оружја за сада је само кошмар, јер су позната нам истраживања усмерена на сузбијање штеточина и искорењивање болести, али... Кључна реч је "позната".

Дипломате УН предвиђају да ће новообјављена електронска преписка довести до тога да генетички инжењеринг буде на још више злом гласу, јер, како рече један од њих: "Многе земље ће за бринути то што је у тој области лидер научна агенција америчке војске, ДАРПА. Можда ћемо моћи да уклонимо вирусе или целокупну популацију комараца, али то може имати еколошке последице, погубно утицати и на врсте које зависе од њих. Највише бринем да животној средини не урадимо нешто неповратно, упркос нашим добрим намерама, пре него што потпуно не схватимо начин на који ова технологија делује."

Џим Томас, кодиректор "И-Ти-Си групе" (ETC Group | monitoring power, tracking technology, strengthening diversity) која је тражила ел. преписку, каже да ће утицај америчке војске на даљи развој ове технологије дати додатне аргументе за мораторијум: "Њена двострана употребна природа мењања и искорењивања читавих популација је исто толико претња миру и безбедности хране колико и претња за екосистем. Милитаризација финансирања генетских истраживања може чак и бити у супротности са тзв. ЕНМОД споразумом о забрани употребе технологија модификације животне средине у војне сврхе."

И кад смо већ код забрана које су изрекле УН, санкције које су УН наметнуле Северној Кореји отпаднички режими игноришу. Што је неразумно. Јер ако армије већ гледају како да искористе ову технологију, онда им се даје оправдање, да и оне пркосе "ауторитету" УН.

Тод Кујкен, који је радио на програму генетичке биоконтроле GBIRd - Genetic Biocontrol of Invasive Rodents, за који је ДАРПА дала 6,4 милиона долара, каже да централно место америчке војске у финансирању генетичких технологија значи да се може десити да"истраживачи чији рад зависи од грантова своје пројекте прилагођавају специфичним циљевима војних агенција", тј. развоју генетичког "оружја судњег дана". Америчка влада је од 2008. до  2014. године утрошила око 820 милиона долара на синтетичку биологију. Од 2012. године, гро тих средстава се добија преко ДАРПА-е и других војних агенција, каже Кујкен.

ДАРПА сматра да је појевтињење апаратура за генетски инжењеринг олакшало и онима који то не би смели да експериментишу са генетичким технологијама. "Ниска цена и лака доступност значи да примена генетског инжењеринга - и позитивна и негативна - сада могућа и за појединце и државе што дејствују изван традиционалне научне заједнице и међународних норми. ДАРПА је дужна да то истражи и ради на развијању технологија које нас могу заштитити од инцидената и намерне злоупотребе", изјавио је један од руководилаца ДАРПА-е.

Интересовање за "генетику судњег дана" код Оружаних снага САД је експлодирало после тајног извештаја ЈАСОН-а, елитне групе војних научника, извештаја од прошле године који је привукао знатну пажњу и других агенција америчке владе - како пише у електронском писму Џералда Џојса, који је копредседавао ЈАСОН групом у јуну. Други извештај ЈАСОН-а је наручен ове године, наводно "због опасности која би запретила ако ова технологија падне у руке непријатеља, и ради утврђивања препрека које би се морале савладати у њеном развоју и практичној примени".

Нови извештај неће бити објављен и бити доступан јавности, већ ће "кружити америчким обавештајним службама и по широј заједници националних безбедносних служби", каже Џојс у електронском писму.

SHTF Plan - When the Shit Hits The Fan, Don't Say We Didn't Warn You.

Препорука: Прочитајте и коментаре на извору. На пример, један читалац је лепо приметио да се овај чланак надовезује на недавну вест о америчком прикупљању гена Руса...Gene Warfare? Russia's Accusations Of U.S. DNA Gathering Get Raised Eyebrows, Lawsuit Threat


Претходно од истог аутора: Климатске промене изазване људским деловањем - поверовати или поразмислити


Аутор: Мек Славо
Извор: US Military Invests In 'Doomsday Genetics' Technology: 'My Main Worry Is That We Do Something Irreversible'
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

1 коментар:

  1. Примећујем да су русси поодавно објавили неке "циљеве", између осталог то су банке, институти мешачи (тхинк-тханк и остало смеће) а не цивили, зграде стамбене, и глупа војска. Додатни проблем јенкијима представља мањак проксија, као и проблем јер не знају да се бране! Никад се нису бранили, само нападали и то тамо где је надмоћно!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!