субота, 10. фебруар 2018.

Дебкафајл: Први директни оружани сукоб Израела и Ирана у Сирији. Оборени ирански дрон и израелски Ф-16

Остаци обореног израелског Ф-16 код кибуца Хардуф на северу Израела. Фотографија: Џек Гуез / АФП / Гети имиџис. Преузето из A picture taken in the northern Israeli Kibbutz of Harduf shows the remains of an Israel F-16 that crashed after coming under fire by Syrian air defences Photograph: Jack Guez/AFP/Getty Images

Рано ујутро у суботу 10. фебруара догодио се ваздушни сукоб са Сиријом и Ираном.  Ирански дрон је оборен пошто је из Сирије ушао у ваздушни простор Израела, док је приликом напада на иранске лансирне инсталације у Сирији погођен један израелски Ф-16.

Ирански дрон је оборен изнад Голана док је летео ка Тиберијасу. Инцидент је изазвао узбуну у долини Бет Шеан, па је активиран један израелски "патриот" и подигнут један авион. Према саопштењу Израелских одбрамбених снага, израелска противваздухопловна одбрана  је ирански дрон одмах идентификовала и послала хеликоптер "апач" да га пресретне и лоцира остатке.

Израел је узвратио ваздушним нападом на иранско узлетиште дронова близу Палмире у централној Сирији. Експлозија се чула и на Голану, изазивајући још једну узбуну, појачану паљбом сиријске противваздушне одбране у којој је погођен један израелски Ф-16. Два пилота су искочила и безбедно спустила на територију северног Израела, где су превезени у болницу и налазе се у стабилном здравственом стању (Накнадна вест, у којој се каже да је један пилот ипак теже повређен: An Israeli pilot was seriously injured while ejecting from crippled Israeli F-16 - DEBKAfile).

Становницима је препручена будност, пошто сукоб још траје.

Ово је био први директни оружани инцидент између Израела и Ирана од када је избио сиријски рат 2011. Војни извори "Дебкафајла" су нам у среду 7. фебруара јавили да је Иран своје јединице у Сирији и своје прокси снаге - Хезболах наоружао најсавременијим дроновима сопствене производње "мухаџер 6" (Migrant), који носе "паметне" прецизне бомбе.

Начелник Генералштаба Израелских оружаних снага генерал-потпуковник Гади Ајзенкот је сазвао хитан састанак главне командe, а догађајем руководи заједно са командантом Ратног ваздухопловства генерал-мајором Амирамом Нуркином.

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Напомена преводиоца: Као што видите, Израелци инсистирају на томе да су оборили иранску летелицу и напали иранске инсталације. "Спутњик", пак, "зна боље":

Отворени сукоб Сирије и Израела, оборен Ф-16 (фото, видео) - Спутњик Србија


Авиони израелских ваздушних снага напали су војне објекте сиријске војске у централном делу земље, а као одговор на то снаге сиријске противваздушне одбране погодиле су неколико авиона, саопштила је сиријска агенција САНА позивајући се на војне изворе...

Иранско узлетиште одакле је лансиран оборени дрон јесте у Сирији и нападом на њега Израел практично јесте напао Сирију, али ЗАШТО?

Непотпуно извештавање руске државне куће би могло - да се до сада стотинама пута нисмо уверили у некомпетентност српског издања - да наведе на закључак да Русија хоће да у први план извуче агресију Израела на Сирију, уместо спречавања "одомаћивања" Иранаца на израелској граници (чиме се правда Израел), што никако није у складу с руско-израелским односима, о чему је на "Ћирилизовано" више пута било речи.

Или се желело - безуспешно, а како би друго - да се предупреде овакви извештаји...Russian troops were involved in Iranian-Syrian clash with Israel
Извор: Israel intercepts Iranian drone, an IAF F-16 is hit while striking Iranian target in Syria. Pilots eject safely - DEBKAfile
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!