Пређи на главни садржај

Дебкафајл: Русија прави још четири ваздухопловне базе и шаље нових 6 000 војника у Сирију


Супротно обећањима Москве, руска војска се не повлачи из Сирије, већ постојећим придодаје четири нове ваздушне базе (једну ће делити са Ираном) и шаље још 6 000 војника.

11. децембра 2017. године, руски председник Владимир Путин, и после њега министар одбране Сергеј Шојгу, је најавио да ће се руска војска повући из Сирије. Војни и обавештајни извори "Дебкафајла" наводе да је учињено супротно.. Мали број јединица заиста јесте послат кући, али су још брже замењене новим, а уместо две - ваздухопловне у Хмеимиму и поморске у Тартусу - добисмо да се реконструишу и прилагођавају за руску авијацију још четири сиријске ваздухопловне базе.

На приложеној мапи су њихове локације:

1. Војна база Тијас (или Т-4) у покрајини Хомс западно од Палмире је највећа сиријска инсталација такве врсте. Руси је претварају у свој главни центар за ваздушне операције у Сирији. Тијас ће бити и резервна база за Хмеимим, у случају да дође до нових ракетних, минобацачких и напада дроновима.

2. Аеродром Палмира (или Тадмор) ће служити за пружање ваздушне подршке у операцијама на истоку Сирије, укључујући покрајину Деир ез-Зор. Москва је пристала да Тадмор дели са Ираном. Командант специјалних снага Ал Кудс Иранске револуционарне гарде генерал Ал Кудс Касим Сулејмани планира да Тадмор постане главни сабирни центар за транспорт проиранских шиитских милиција из јужног Ирака у Сирију.

3. Са војног аеродрома Хама западно од истоименог града Руси ће контролисати ваздушни простор централне Сирије и северни и средишњи аутопут за Дамаск. Још важније, овај аеродром је на само 125 километара ваздушним путем (173 км копном) од руске поморске базе Тартус на средоземној обали.

4.  Шајрат у покрајини Хомс - познат и као мета "томахавк" ракета у прошлогодишњем америчком нападу је главно слетиште за допремање појачања у људству, оружја и резервних делова опреме руских и иранских снага.

У четири обновљене базе биће распоређено додатних 6 000 руских војника и официра - углавном авијатичара и припадника снага за специјалне операције. Нешто од тог људства је већ стигло.

Приложена мапа показује како се нове базе Москве у западној, централној и источној Сирији налазе насупрот ланца војних инсталација и локација које су Американци одлучили да задрже у северној Сирији. Очигледно, две силе су у трци за сиријске војне базе. У стратешком смислу, САД и Русија расподељују велико подручје Сирије као своје регионе утицаја, остављајући било ког будућег дамаског владара са само пола сиријске територије под контролом сиријских власти.


Извор: Russia builds four new air bases in Syria, deploys another 6,000 troops - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Crunchbangplusplus

Коментари

 1. Обична глупост. Руски авиони узлећу према Средоземном мору како би достигли одређену висину да не би били у домету терористичке ПВО. Ови наведени аеродроми уопште нису безбедни за узлетање и слетање руских авиона, јер ту могу бити веома лако оборени.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Синак, ниси обратио пажњу на извор инфа, а то су капичари. Њима слагати или направити метеж је религиозно оправдано. Како видиш силно се боје Перссије по томе што знају да ови знају ко су капичари у ствари. Трговци зла.

   Избриши
 2. Амери су га испушили у Сирији. На краћи рок још нешто могу и да спасу ако се помире са Турцима, али на средњу стазу - њих у Сирији нема. А онда неће требати ни 6 руских база.

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de