Пол Крејг Робертс: Или чини шта ти Вашингтон каже или се бори - Русија нема другог избора

Творац "Кремаљског извештаја" Стивен Мнучин. Фотографија: Вашингтон тајмс

Руске власти не знају шта им је чинити с "Кремаљским извештајем" Федералних резерви САД.  На списку из извештаја су имена и презимена из највишег ешалона руског државног и пословног руководства. Руси схватају да је извештај непријатељско дело и да помаже политици Вашингтона - погоршавању односа између две силе, али осим тога, чини се, извештај им је мистерија.

Председник Путин се нашалио и рекао да је разочаран што је изостављен са списка. Путин с разлогом није на списку. Списак циља њега.

У чланку од 30. јануара, Пол Крејг Робертс: Чему заиста служи "Кремаљски извештај", изложио сам четири разлога за доношење "Кремаљског извештаја".

Ево још два:

1. Извештај односно списак је имплицитна претња пословним интересима руских олигарха и они то схватају. Зна се да су многи олигарси лобирали да буду изостављени с списка. Стављајући до знања да им може ограничити и спречити путовања на Запад, запленити тамошњу имовину и спречити Американце и Европљане да с њима и њиховим компанијама послују, Вашингтон им поручује да престану да подржавају председника Путина. Вашингтон намерава да преко невладиних организација и медија на западњачким парама утиче на предстојеће председничке изборе у Русији. Вашингтон не жели убедљиву победу Путина, каква се очекује. Тешко је направити монструма од човека који ужива поверење јавности веће него ма који амерички председник икада.

2. Извештај односно списак је намерна увреда Русије и председника Путина. Будући да је Путин на претходне провокације одговарао уздржано и благо, Вашингтон је предвидео - исправно - какав ће бити Путинов одговор васцелом политичком и привредном руководству Русије. Увреда на коју није одговорено је тако постала средство којим је Вашингтон демонстрирао своју надмоћ над Путином и Русијом.

Изостанак резолутног одговора ће изазвати још увреда и санкција Путиновим присталицама, што ће довести до тога да се неки од њих од Путина дистанцирају не би ли заштитили своје каријере и пословне интересе. Раније, Вашингтон је санкцијама хтео да вођу државе остави без подршке јавности. Али са "Кремаљским извештајем" је променио тактику, на нишан је узео репутацију и економске интересе владајуће класе. Извештај и списак су покушај да се Путин остави без подршке највишег ешалона државних руководилаца и пословних људи. "Кремаљски извештај" је хитац испаљен ка Путиновом срцу.

Погледајте ту дрскост секретара Федералних резерви Стивена Мнучина, финансијског архигангстера који је наудио многом Американцу, а овамо сачинио извештај и списак којима се сугерише да ће америчке власти предузети некакве казнене мере против премијера Русије, против министра спољних послова Русије, против министра одбране Русије... "Кремаљски извештај" је начин на који Вашингтон поручује Русији да на њу гледа као на једну од Трампових "држава вукојебина". "Кремаљски извештај" Русији поручује да Вашингтон никада неће водити рачуна о руским интересима и да ће наставити с кажњавањем Русије све док ова не призна и почне да се понаша у складу с хегемонијом Вашингтона, као што чине Велика Британија, Немачка, Француска, Скандинавија, Јапан, Канада, Аустралија, Италија, Шпанија и остале западне марионетске државе. Речима Џорџа В. Буша: "Или сте с нама или против нас." С обзиром да оно "с нама" значи да имаш да радиш шта ти се каже, Русија може или да чини шта јој се нареди или да се бори. Русија нема другог избора.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Чему заиста служи "Кремаљски извештај"

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: The “Kremlin list” Is a Bullet Aimed at Putin’s Heart - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!