Дебкафајл: Следећи окршај Ирана и Израела може се очекивати крајем априла или почетком маја

Ореузето из The next Iranian-Israeli engagement in Syria is due in late April, early May - DEBKAfile

Тада ће Техеран покушати да специјалне јединице састављене од ирачких шиита из јужног Ирака које подржава Русија пребаци у Сирију и тако проширити свој антизраелски ратни фронт.

После напада израелске авијације у суботу 10. фебруара на десетак војних циљева у Сирији и Ирану неки израелски прваци су почели да се надмећу у антииранским изјавама ("Они никада неће заборавити своју следећу лекцију" - министар саобраћаја Израел Кац; "Нећемо дозволити Ирану да успостави истурену команду (војну област - прим. прев.)", генерал-мајор Јоел Стрик из ОЦ Северне команде Израелских одбрамбених снага). Планови Ирана за следећи окршај генерално оправдавају њихова упозорења, иако бар једно касни за чињеничним стањем, јер Иран већ има три истурене команде у Сирији: у Дамаску, у Абу Камалу на истоку и трећу код Алепа.

Следећи изазов Ирана Израелу вероватно ће бити екстензивнији од слања једног дрона и, можда, започет и упућен подаље од северних граница Израела. Русија и Иран покушавају да створе јединицу које ће оперисати и у Ираку и у Сирији - нешто што су америчке снаге у Сирији до сада успевале да спрече.

Војни извори "Дебкафајла" кажу да САД тренутно формирају тзв. Пограничне безбедносне снаге у Сирији, састављене углавном од курдских бораца. У међувремену, Иран и Русија стварају и обучавају јеиницу која би требало да буде елитна, тзв. Снаге за брзо реаговање, базирану на ирачким шиитима. Једна од њених функција биће проширење фронта против Израела, и у Сирији и у Либану. Очекује се да Снаге за брзо реаговање, после предстојећег преласка у Сирију, буду задужене и за део либанско-израелске границе. Командант једне ирачке шиитске милиције је прошлог месеца ишао у Либан, да извиди израелске положаје на граници.

Ирачка група је састављена од 5 000 шиитских бораца, тренутно на специјалној борбеној обуци у Сирији. Изабрани су од припадника две милиције ирачких шиита које су већ показале да умеју да ратују. Прва је Нуџаба Кабил, ирачка верзија либанског Хезболаха под заповедништвом шеика Екрема ал-Кабија и са четири мање јединице у свом саставу: Бригада "Амар ибн Јасир"; Славна бригада "Лива ал-Имам ал Хасан ал-Муџаба - Имам Хасан Изабрани"; и Бригада за ослобођење Голана. Друга милиција су Снаге "Абуд ал-Фади ал-Абас".

Разлика, и то велика, између ових елитних ирачких јединица и других шиитских милиција које Техеран шаље у Сирију је у томе што ће Снаге за брзо реаговање имати и своју авијацију - како кажу обавештајни извори  "Дебкафајла". Официри руског и иранског ратног ваздухопловства сада стварају јединицу под називом Управа за борбене хеликоптере, која ће имати десет руских Ми-17 хеликоптера намењених и за борбу и за транспорт, као и известан број иранских борбених хеликоптера "шахид 285" (HESA Shahed 285).

Очекује се да главнина Снага за брзо реаговање буде спремна да крене на запад у априлу, и да стигне на југоисток Сирије у покрајине Абу Камал и Деир ез-Зор најкасније почетком маја. До сада, америчке снаге на северу Ирака и југоистоку Сирије су наступање њихових претходница осујећивале ваздушним нападима и артиљеријском ватром.

Амерички контингент Снага за специјалне операције је спречио и прелазак сиријских и снага Хезболаха и у супротном правцу, да пређу на источну обалу Еуфрата преко понтонског моста што су га поставили Руси, и повежу се са ирачким милицијама (Додатно о америчком нападу: и Руси што су постављали мост на Еуфрату били на мети / More on US strike: Russians who laid Euphrates bridge among targets - DEBKAfile). Али израелским политичарима и аналитичарима, који су коментаришући израелску ваздушну офанзиву од прошле суботе говорили да су САД напустиле сиријско ратно поприште, некако промаче та велика операција у којој су Американци користили и авијацију, и артиљерију, и командосе.

Међутим, и поред свог тог труда да се спречи прелазак ирачких снага у Сирију, можда ће новостворене Снаге за брзо реаговање успети да нађу какву рупу на 1 000 километара дугој ирачко-сиријској граници и успети да се пробију. Израелске државне и војне главешине ће тада морати да донесу одлуку много тежу од оне да се уништи командно возило из кога се управљало иранским дроном. Јер мораће да имају у виду и стање односа између САД и Русије, и како се њихово погоршавање манифестује на терену.

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Препорука: коментари на "Дебкафајлу" испод оригиналног текста


Извор: The next Iranian-Israeli engagement in Syria is due in late April, early May - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Crunchbangplusplus

4 коментара:

  1. Ако вас ратне вести не интересују, без љутње молим, волите само папире и све што сија, онда можете да видите како на ове операције гледају "прљави трговци".
    Постоји још један сегмент ових планираних војних геноцида а то је жидовска трговина органима, за нормалне људе непојмљив „спорт“, а верујте таквих монструма има. Прочитајте како украјинску децу усвајају у Исраелу па деца „нестају“ :
    http://новости-мира.ru-an.info/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%8E%D1%82%D1%81%D1%8F-%D1%87%D1%91%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B9-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B9-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BC%D1%83-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D1%83/, чак се спомиње да су се жидови вежбали на Србима!

    ОдговориИзбриши
  2. Све полако иде ка завршници како свети оци (како прВОСЛАВНИ ТАКО И МУСЛИМАНСКИ) рекоше. Трећи свјетски рат увелико траје а крај долази кад Русија са муслиманском војском ослободи Цариград и устоличи се Руски Цар Михајло. ''О какава ће то бити дивна војкса...'' Ајет из Курана је рнаступио је савез тих војски против сила таме.

    ОдговориИзбриши
  3. https://ejmagnier.com/2018/02/13/sirija-ne-strahuje-od-rata-s-izraelom-pravila-borbe-su-se-promijenila/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Нисам знао за овај веб-сајт, а на први поглед бих рекао да је добар, информативан. Хвала.

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!