Израелска војска увежбавала рат с Русијом

Фотографија: Џеф Гец / АФП. Извор: IDF paratroopers teach US marines 'lost art' of tunnel combat | The Times of Israel

Израелска војска је прошле недеље без много буке спровела војну вежбу у којој је проиграван рат на више војишта, у којем је Русија интервенисала да спречи Израел да нападне Сирију, пише "Хаарец".

Према "Хаарецу", у вежби су учествовали највиши официри Израелских одбрамбених снага, као и штабовско људство свих команди које би требало да се боре против Хезболаха, проиранске милиције из Либана. "Хаарец" примећује  да се Израел припрема за сценарио по којем би рат са Хезболахом у Либану захтевао од израелске војске да се бори на и другим војиштима - највероватније Сирији - где је Хезболах стално и веома војно присутан.

"Током вежбе, сагледавали смо разне импликације руског присуства" у Сирији, рекао је виши официр Израелских одбрамбених снага за "Хаарец": "Увежбавали смо све што би могло бити усклађено са Русима, а такође и оно што не би могло, како бисмо могли да дејствујемо без нарушавања њихових интереса у региону, али и сценарија по којима су нам Руси правили проблеме."

Вежба је била строго командно-штабне природе, што значи да није било никаквих јединица на терену. Њена једина сврха је била проучавање различитих сценарија претњи. Неки од сценарија испитаних у овој вежби су подразумевали борбе у којима је погинуло на стотине Израелаца, као и терористичке нападе на израелске градове  и сајбер-нападе.

Треба напоменути да су ИОС прошле недеље спровеле  још две велике војне вежбе, од којих је једна била Juniper Cobra, заједничка вежба са хиљадама припадника америчких оружаних снага.

Према "Хаарецу", још мање разглашавану командно-штабну војну вежбу,  по којој сукоб започиње жестоким борбама против Хезболаха у Либану а затим се шири и на Сирију и Појас Газе, планирао је генерал-мајор Јаир Голан:

"Ове велике вежбе које су део наших припрема за рат разрадили смо до тачке од 1000 израелских жртава, и војника и цивила."

Голан је исти онај официр који је прошле године био задужен да написмено артикулише одбрамбену политику Израела, и који је јавно признао да Израел не би могао да крене на сам Иран. Стога не изненађује да се под његовим вођством увежбавају симултани ратови против иранских проксија у Либану и Сирији, где се, наводно, може бити надмоћнији:

"Ми можемо постићи одлучујућу победу над Хезболахом без помоћи ма и једног америчког војника, али против Ирана не можемо сами. Сматрам да је будућа сарадња много важнија од све раније сарадње са САД", изјавио је прошле године Голан.

"Антимедија" је још маја месеца прошле године упозорио не само на то да се Израел спрема за велики рат - а што су прећуткивали скоро сви корпоративни медији - него и да би такав рат између Израела и Хезболаха имао потенцијал да у сукоб увуче и Русију:

"Други кључни пропуст у извештавању западних медија о овом тињајућем сукобу је чињеница да су, у одговору на априлски оружани напад Доналда Трампа на Сирију, Русија, Иран и Хезболах издали заједничко саопштење у коме се каже  да ће, ако опет дође до сличног напада, сиријски савезници одговорити силом. Овакав савез ставља Русију директно на страну Хезболаха."

Прошле године, Русија је запретила да ће ставити вето на резолуцију Савета безбедности УН која Хезболах дефинише као терористичку организацију. Такође је индиректно упозорила Израел да не напада иранске снаге у Сирији, осуђујући стране које крше међународно право и нарушавају сувереност Сирије - без сумње алудирајући на Израел и Сједињене Америчке Државе.

Очигледно је да ће Русија преузети улогу неке врсте џокера ако Израел одлучи да још снажније интервенише у сиријском сукобу. Руско руководство је упутило оштро упозорење Сједињеним Америчким Државама да неће толерисати никакве нападе на Дамаск који би угрозили тамошње руске држављане и да ће на амерички нови напад одговорити - нападом.

Према "Хаарецу", током вежбе, Израел је проигравао и сценарио у којем је у сукоб директно укључен и Иран.

"Овим вежбама је свим регионалним учесницима, али и 'гостима', упућена порука да наши односи са САД нису само стратешке, него и у реалном времену оперативне природе", наводно је упозорио Голан.

The Homepage of Independent Media


Претходно од истог аутора: Заборављени разлог зашто Израел хушка на ратове на Блиском истоку


Аутор: Дарије Шахтахмасеби
Извор: Israel Quietly Begins Practicing for Possible War With Russia
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System


1 коментар:

  1. Голан на ивриту=свјатаја земља. Отуда да је "њихова" Холандија заувек и од постојања, отуда првобитни назив за Австралију као Њу-Голланд. Отуда део отете Сирије је Голан, отуда и име овог лика Голан. Отуда и слово Холи или свјата, као Холи ВУД или свјато древо.
    Жиди су првобитно основали Бретању по сербски, или правилно Британију у Франции. Одатле су се инсајд на острво Скота-славјана-данас Шкота и увалили им краља жида Вилхема Оранжевског. Како то данас "оранж" револу-СИОН!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!