"Росњефт" ће наставити с експлоатацијом нафте и гаса на Арктику и без "Ексон Мобајла"

Напомена преводиоца: Блог није за вести. Али на "Ћирилизовано" објавим понеку - из разних разлога, овога пута зато што сам уживао читајући је, па реко ајд' да задовољство поделим.

А шта је овде лепо? Лепо је то што Руси - најзад, после свих оних концесија које су цар, совјети и постсовјети давали "партнерима са Запада"- сада (бар у једном случају, и то принудно) морају да се сами богате, а не да СВОЈЕ богатство, по обичају, деле са, ионако пребогатим, вечито алавим светским властодршцима у чијем су власништву западне нафташке компаније.

Фотографија: Владимир Смирнов / ТАСС. Извор за фотографију: TASS: Business & Economy - Russia’s oil production in Arctic may hit peak in 2020s

МОСКВА, 30. марта / ТАСС /. "Росњефт" ће наставити геолошка истраживања у арктичкој офшор зони и пошто "Ексон Мобајл" напусти заједничке пројекте са руском државном нафтном компанијом, рекао је новинарима министар за природне ресурсе Сергеј Донској.

"Арктичке дозволе остаће код 'Росњефта'", рекао је Донској и додао да та компанија "планира да тамо настави са радом".

Раније, "Ексон Мобајл" је, у оквиру свог годишњег извештаја, обавестио Комисију за хартије од вредности и берзу САД да је започео поступак отказивања заједничких пројеката истраживања нафте с "Росњефтом". По том документу, "Ексон" ће због тога претрпети губитак од 200 милиона долара.

Америчка компанија је донела одлуку да се повуче из заједничких пројеката са "Росњефтом" крајем 2017. године, пошто је Вашингтон предузео и законске мере против Русије.

Према извештају "Ексона", компанија је током 2013. и 2014. формирала више ентитета за рад на истраживању нафте на континенталном прагу Карског мора, и на Чукотском, Лаптевском и Црном мору.

У извештају се не каже да ли компанија планира да напусти и заједничке пројекте са "Росњефтом" за које су уговори потписани пре 2013. и 2014. године.

Јула 2017. године је објављено да је Одељење за трезор САД (Министарство финансија - прим. прев.) казнило "Ексон Мобајл" са два милиона долара због нарушавања противруских санкција које је наметнуо Вашингтон. Руководство компаније није прихватило такву одлуку, најавивши да ће покушати да је оспори.


Предлог:

Russia’s Unhappy Energy Marriage with China




Извор: TASS: Business & Economy - Rosneft plans to go on with Arctic projects without ExxonMobil
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!