Пређи на главни садржај

Дебкафајл: Москва и Техеран планирају координисане ударе на Израел


Одлучност Техерана да Израелу наплати за ваздушне нападе на ваздухопловну базу Т-4 најбоље се види по начину на који је 11. априла објављено да је тада погинуло седам припадника Револуционарне гарде. Иран није никада, за свих ових седам година мешања у сиријски грађански рат, објављивао своје губитке. Али, у среду 11. априла, по први пут, гардина информативна агенција Тасним је објавила имена и фотографије седам припадника својих ваздушно-космичких снага, погинулих у нападу на ирански сектор велике ваздухопловне базе Т-4, у којој су такође размештене руске и сиријске снаге. На фототографијама се види и тешко оштећена опрема.

Отворено говорећи о нанетом му удару, Техеран се потрудио и да јавност увери да жртве нису узалудне и да ће се обрачунати с непријатељем. Виши саветник врховног вође Али Акбар Велајати је то изразио речима: "Израелски ваздушни напад на сиријску ваздухопловну базу неће проћи без одговора". У истом обраћању, Велајати је напоменуо да Техеран има подршку својих московских савезника, и да је руски специјални изасланик у Сирији Александар Леврентијев био у посети, којом приликом је имао дуг састанак са иранским саветником за националну безбедност контра-адмиралом Али Шамханијем, када је рекао да је одлука Ирана да на напад на Т-4 одговори војним средствима сасвим разумљива, а онда предложио да Иран против Израела дејствује у складу с руским планом одговора на америчко-британско-француску операцију у Сирији.

Ирански и руски званичници изгледа сматрају да је израелски напад на базу Т-4 био само увод те операције, и да ће у следећој серији напада бити ирански, али и руски циљеви у Сирији. У том смислу су и цитирали председника Доналда Трампа, који је у понедељак 9. априла, реагујући на напад хемијским оружјем у Думи, рекао: "не можемо допустити такве злочине...Да ли су то били Руси, или Сирија, или Иран, или сви заједно, то ћемо већ сазнати."

Русија је ветом на амерички предлог истраге напада у Думи изнетим пред Савет безбедности УН Вашингтону поручила да је Москва обавила припреме за узвраћање на напад на Сирију под вођством САД, и да одбацује сценарио што га неки у Вашингтону заступају, да је одлагање америчког напада због консултовања са Лондоном и Паризом тобоже корисно, јер ће Русима дати времена да се евакуишу из база које деле са Ираном, да тако буду ван опасности.

Такав сценарио је заснован на погрешном тумачењу намера Москве. Руски амбасадор у Либану их је изложио кристално јасно: "Ако Американци нападну...ракете ће бити оборене, а биће гађане и њихове лансирне платформе."

Нетачна је и теорија што од јуче кружи Јерусалимом, по којој Израел нема везе с америчко-британско-француском казненом операцијом, пошто га интересује само то да спречи да Иран буде трајно војно присутан у Сирији.

Ова теорија је ирелевантна, јер ма шта Израел чинио, за Москву, Техеран и Дамаск ће бити интегрални део америчко-британско-француске алијансе, и то саучесник чији је пуцањ означио почетак операције. Јесте се Израел припремао да спремно дочека ограничен ирански напад преко северне границе Ирана, али сада има разлога за страх да ће на удару бити и војне инсталације у дубини израелске територије. И зато је премијер Бењамин Нетањаху, у среду, једну за другом, имао консултације са министром одбране Авигдором Либерманом, начелником Генералштаба Израелских одбрамбених снага генерал-потпуковником Гадијем Ајзенклотом, командантом Ратног ваздухопловства генерал-мајором Амикамом Нуркином, шефом Војно-обавештајне службе генерал-мајором Тамиром хајманом и председником Савета за националну безбедност Меиром Бен-Шабатом.

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Претходно из истог извора: Дебкафајл, ексклузивно: Трампов најкооперативнији европски партнер Макрон послао француску војску у Сирију!
Извор: Moscow and Tehran link up to strike Israeli targets in response for US-led operation in Syria - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на antiX Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de