Пређи на главни садржај

Албанска најезда и царинска унија Албаније и "Републике Косово"


До 1690. године Метохија и Косово су биле готово потпуно етнички чисте територије насељене искључиво српским становништвом. До тада се Срби и Албанци нису битно разликовали док аустријанци нису заиграли на разлику између католика (Албанци) и православаца (Срби, тада грко-источњака, како год). Клименти су кренули у сеобу са Србима и једва је једна четвртина њих преживела до Саве и они су насељени у Хртковцима и Никинцима.

Шиптарска најезда на Метохију почела је након пустошења ове територије што због сеобе Срба, то и због куге и смрти од глади и из других узрока. Страдање српског становништва, не рачунајући Херцеговину и територију садашње Црне Горе (па је сада већина Срба пореклом из тих крајева) било је готово 90% и то представља највећи, или један од највећих геноцида у историји човечанства.

Најезда је кренула преко Ђаковице јер је она најлакше приступачна из Албаније и Шиптари су што добровољно, што присилно од Турака довођени из Скадра и из других крајева мењајући католичку вероисповест за мухамеданску. Десетковано српско становништво кренуло је да се повлачи према Врању, Лесковцу, садашњем Краљеву долинама Јужне Мораве, Топлице и Ибра. Албанска најезда је достигла врхунац пред српско-турски рат 1878, када су Топлица и Пуста Река били насељени Албанцима, који су се повукли у Подујево, наденувши себи презимена по селима из којих су протерани.

Упоредо са физичким насиљем и протеривањем Срба догађао се процес асимилације и мени је шокантно да је он био интензиван у 19 веку, када су уместо асимилирања могли да избегну на територију Србије тада удаљену пар десетина километара. Становници Жура код Призрена су већином асимилирани Срби, а може се проценити да је трећина Албанаца на Косову и Метохији српског порекла. Срби су остали етничка већина у Ибарском Колашину зато што је Мокра Гора била природна препрека Албанцима за насељавање.

Овај увод ми је био неопходан да бих објаснио зашто царинска унија Албаније и КиМ неће бити од битнијег економског значаја, а упркос градњи аутопута Приштина – Драч, који ће само убрзати напуштање КиМ, а мало допринети интензивнијој робној размени.

Неће бити јер се ради о утицају географије на економску гравитацију робних токова размене.

Попут Црне Горе, Косово и Метохија имају занемарљиво низак степен покрића увоза извозом јер готово и да немају производњу и вишак за извоз. Увоз се, као и у свим земљама „Западног Балкана“ покрива приливом дознака и задуживањем. Дакле, КиМ нема шта, или има врло мало робе да понуди Албанији, или било коме другом.
 

То је један од два могућа тока. Други, увоз, је много значајнији и ту опет Албанија нема много робе коју може да пласира на територију Косова и Метохије. Албанија је од Италијана специјализована за дорадне послове у индустријама одеће и обуће и има руда које одлазе на далек пут у Кину. Робе за широку потрошњу, а хране на првом месту, има мало, мада је ту очигледна експанзија са поврћем које се пласира и у Србију и потискује македонске БЈР повртаре.

Србија је водећи снабдевач робом јужне српске покрајине и понекад, у време бојкота робе из Србије, прву позицију заузме Немачка или БЈР Македонија, али се након пар месеци Србија опет нађе на првом месте. Пословни контакти, ценовна конкурентност и лакоћа транспорта (географија) природно наметну куповину основних намирница из Србије.

Да ће царинска унија имати позитивног дејства на већи степен размене не треба сумњати, али тренд повећања релативног значаја је и без тог политичког акта присутан.
Претходно: European Western Balkans: "Косовски парламент изгласао стварање царинске уније Косова и Албаније" (и предлог како пратити сличне вести)


Аутор: Мирослав Здравковић
Извор: Макроекономија

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de