Пређи на главни садржај

Јужни фронт: Русија опет сигналише да талибане сматра пуноправним учесницима авганистанског политичког процеса

Извор: Јужни фронт

Авганистанска влада је 7. јуна прогласила прекид ватре с талибанима, како би се примирје поклопио с крајем Рамазана. Најављени прекид ватре ће почети 12. јуна и трајати до краја рамазанског бајрама, 19. јуна.

И талибани су 9. јуна такође прогласили примирје са владиним снагама. Међутим, њихов прекид ватре ће трајати само три дана и неће се примењивати на стране снаге - америчке и јединице америчких савезника.

Но, и поред декларативне решености обеју страна да ће се придржавати  примирја, долази до сукоба између талибанских и владиних бораца у целом Авганистану.  Тако, на пример, талибани су 10. јуна заузели три контролна пункта Авганистанске националне армије (АНА) и Авганистанске националне полиције (АНП) у округу Пур Шаман у западној покрајини Фарах.

У том контексту, подсетимо се Саопштења Министарства спољних послова Руске Федерације о иницијативи за прекид ватре у Авганистану, објављеног 8. јуна:

"Ми поздрављамо одлуку авганистанског председника Ашрафа Ганија да прогласи привремени прекид ватре у вези са предстојећим завршетком муслиманског светог месеца Рамазана.

Примећујемо да је привремени прекид ватре понуђен само таалибанима и да се не односи на међународне терористичке групе, а на првом месту Исламску државу. Позивамо талибане да потврдно одговоре на ову иницијативу, јер би то био корак ка миру који би авганистанском народу омогућио да прослави овај празник без страха за свој живот или за животе својих најближих.

Потврђујемо нашу подршку напорима за почетак мировних разговора између Владе Авганистана и вођа талибанског покрета ради постизања националног помирења у предугим ратом напаћеном Авганистану и окончања братоубилачког рата."

Оваквим саопштењем, у коме талибани нису описани као терористичка група, руско министарство спољних послова још једном је послало сигнал да талибански покрет признаје за пуноправног учесника авганистанског политичког процеса.

Раније, западни мејнстрим медији су више пута износили тврдње да Русија талибане снабдева оружјем. Извори "Јужног фронта" кажу да су у току "активне политичке консултације између талибана и Руса", између осталог и о заједничком супротстављању ширењу Исламске државе у региону.

Дакле, заиста је могуће да је Русија, у неким специфичним приликама и случајевима, талибане снабдела лаким наоружањем, муницијом, лековима и другом опремом.

https://southfront.org/

 Извор: Russia Sends Another Signal That It Sees Taliban As Valid Member Of Afghan Political Process
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу и Вордграјндеру

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de