Да ли је "Мајкрософт" одсвирао своје у Држави Израел?

Извор за илустрацију: Zazzle
ЈЕРУСАЛИМ (Ројтерс) - Израелска влада неће обновити уговор за различите десктоп програме "Мајкрософта" на крају године, саопштено је у уторак, уз образложење да ће промена услова лиценце удвостручити цену.

По садашњем уговору с "Мајкрософтом", Израел плаћа више од 100 милиона шекела (27 милиона долара) годишње за десктоп Офис, Виндоус и серверски софтвер за министарства и владине службе.

По Министарству финансија, "Мајкрософт" покушава да Израел преусмери са система лиценцирања - у коме се софтвер поседује и може се користити како се хоће - на систем претплате сличан изнајмљивању.

Министарство напомиње да предстојећа промена, која подразумева и пренос података у "облак" (cloud), не задовољава потребе Владе, па су се са представништвом "Мајкрософта" у Израелу годину дана водили преговари, али без успеха.

Представништво "Мајкрософта" у Израелу је одбило да коментарише одлуку Владе.

Израел намерава да "замрзне" постојећу структуру лиценци у власништву државних министарстава, која омогућава коришћење "Мајкрософтових" програма без даљег плаћања.

"Ово ће такође охрабрити министарства да преиспитају своје потребе за коришћењем "Мајкрософтове" и могућности пребацивања на друге, алтернативне", саопштило је министарство.


Извор: Israel to end licensing agreement with Microsoft

Извор за илустрацију: Happy linux | Public domain vectors


Напомена преводиоца: Може се десити, а верујем и да хоће јер је у питању најутицајнија држава на свету, да принципал одобри оно што представништво није, тј. да централа "Мајкрософта" Држави Израел омогући коришћење својих програма на начин какав израелске власти захтевају.

Али друге државе, па макар биле и савезници САД, немају такву "меку силу" и моћ убеђивања као Израел. Стога би српске власти, ако у њима има икога ко мисли на добро сопствене државе, морале да почну да разматрају алтернативе сарадњи с "Мајкрософтом" - што значи пребацивање на Линукс, да не бисмо опет измишљали топлу воду - и да у преговорима с "Мајкрософтом" истакну и ту могућност.

Јер можда је тачно да не може шут с рогатим, али ако рогато ДАРПА-ино чедо схвати да би шут осталим сличнима могао да послужи као пример ако се мане Виндоуса, Офиса итд, онда би могло да се деси нешто слично као са једним од наших постсоцијалистичких пионира приватне филмске дистрибуције, који је право приказивања чак и највећих филмских хитова "Парамаунта" (или је то био "Фокс", не сећам се свега, било је то пре две деценије) добијао "за џ", јер би за америчког џина и приход на основу стварне цене права приказивања за Србију био - смешан, а стало му је да на списку муштерија има све или скоро све државе.

Да додам да сам за овај чланак сазнао на форуму ЕМ-Икс Линукса, Microsoft pushing subscription model - MX Linux Forum.
 
 Из расправе, коју препоручујем да пратите јер још траје, да преведем само закључак корисника који је тему и започео:

"Мислим да је ово 'Мајкрософтов' пораз, 'нема више' за сав његов софтвер. Ваљда зато и допушта свакоме са ма каквом лиценцом Виндоуса да инсталира 'десетку'. Почели су с навраћањем бизниса и влада на претплатнички модел. Следећи на реду су обични корисници.

Ово је за Линукс добра ствар, такође и за 'Гугл" и Хромбук. И лоша вест за оне којима је живот незамислив без 'Мајкрософтовог' Офиса."
Чланку горе је претходило упозорење: Ново! Навали народе! Стиже "даса", DaaS Windows

Као упозорење сам га и изабрао, превео и објавио. Стараћу се да следећи на ову тему буде сагледавање "Мајкрософтовог" силеџијства с аспекта безбедности.

Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Дебијану

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!