Дебкафајл: Турска немоћна пред новом руско-иранско-сиријском офанзивом. Али Хезболах неће учествовати у заузимању Идлиба


Турци су у четвртак 23. августа могли само да посматрају како три руска брода пролазе кроз Босфор и плове ка сиријској луци Тартус да се придруже офанзиви на Идлиб, последње упориште сиријских побуњеника. Флотилу чине три ратна брода руске Црноморске флоте: "Путливи", ракетна фрегата класе "кривак"; "Орск",десантни брод класе "тапир"; и највећи десантни брод Црноморске флоте "Николај Филченко", који може да прими 300 војника, као и 20 тенкова и камиона или 40 оклопних транспортера.

Није познато да ли ови бродови превозе борбене јединице или само борбена средства. Међутим, војни извори "Дебкафајла" сматрају да је скоро извесно да су на два десантна или морнаричка пешадија или специјалне снаге за напад или с мора или са обале на побуњеничке групе у Идлибу.

Ову покрајину на северу Сирије на граници са Турском тренутно држи милиција Хајат ал Тахрир ал-Шам (бивши Нусра фронт, у саставу Ал Каиде). Под командом Абу Мухамеда ал-Џуланија је од 60 000 до 70 000 бораца. Милицију војно и новчано помаже Турска, која је идлибски бастион окружила са 13 својих војних положаја и логора.

Анкара је у Москву слала своје највише званичнике, да покушају да спрече комбиновану руско-иранско-сиријску офанзиву на Идлиб, којом би покрајина, на исти начин као други делови Сирије, била враћена под управу Асадовог режима. Успех је изостао, па је Идлиб и даље камен раздора између Владимира Путина и Таџипа Ердогана.

Раздора, јер Турска може да спречи заузимање Идлиба таман колико је у моћи Израела било спречавање сиријских снага да прошлог месеца заузму Кунеитру на самој својој граници на Голану. С друге стране, Израел је био присиљен да се одрекне својих упоришта и војног присуства дуж јужне границе са Сиријом, морао је да се повуче пред здруженим америчко-руским "напорима", али Москва ће највероватније омогућити Турској да и даље буде војно присутна око Идлиба, а САД немају разлога да се мешају.

Постоји још једна велика разлика између голанског и идлибског попришта: за разлику од заузимања Даре и Кунеитре, Хезболах је одлучио да не учествује у руско-иранско-сиријској офанзиви на Идлиб. Тако нешто се први пут дешава у Сиријском рату, током чијег је читавог тока ирански прокси ишао из једне битке у другу - зарад Асадовог режима а на захтев Ирана.

Ексклузивно за "Дебкафајл", наши војни и обавештајни извори откривају да су дошли до сазнања да је вођи Хезболаха Хасану Насралаху свега преко главе и да је одлучио да више не извршава наређења Техерана да Хезболахове борце шаље на крвави сиријски фронт. Побуна најоданијег и најспособнијег проксија је дубоко забринула иранске стратеге. Њен крајњи домет тек треба да се види, али наши извори кажу да Насралах већ враћа кући неке јединице које су учествовале у заузимању југозапада Сирије и да их неће слати на нова сиријска "поља смрти".

https://www.debka.com/

Претходно из истог извора: Дебкафајл: Путин се упрпио па послао Лаврова и Герасимова у Јерусалим да изгладе ствар


Извор: Three Russian warships steaming to Syria for Idlib operation. Hizballah opts out - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!