Пол Крејг Робертс: Трамп Велики

Карикатура: Осама Хаџаџ

Подржао сам Трампа, да буде председник, из три разлога:

- Трамп је био једини кандидат који је схватао потребу за нормализацијом односа са Русијом и заустављање будаластог и измишљеног сукоба са великом нуклеарном силом.

- Трамп је био једини кандидат који је схватао потребу за поновним успостављањем високе продуктивности и враћањем у Америку послова који стварају додатну вредност.

- Трамп је био једини кандидат који се обраћао америчком народу, а не организованим интересним групама из владајуће елите.

Истовремено, бринуло ме је што Трамп не познаје Вашингтон и не зна кога би поставио на положај да му помогне у остваривању споменутих циљева.

Трамп није био свестан размера претње коју је његов план представљао за војно-безбедносни комплекс, америчке глобалне корпорације и владајућу олигархију. Нормализација односа с Русијом би довела у опасност моћ војно-безбедносног комплекса која иде са годишњим буџетом од 1 000 милијарди долара. Враћање у Америку послова измештених у иностранство би повећало трошкове америчких глобалних корпорација и смањило наградне бонусе "менаџерске" сорте. Обраћајући се директно америчком народу, Трамп је изазвао читав спектар побуна против владајуће олигархије. Свеукупно, превише непријатеља за председника који не зна како да оформи администрацију.

И цена за то је морала бити плаћена. И Трамп ју је платио.

Лажне оптужбе збирног назива "Русијагејт", измишљене афере коју је из малог прста исисао, водио и води директор ЦИА-е Џон Бренан, а коју спроводе демократски партијаши из Еф-Би-Аја и заменик врховног тужиоца Род Розенштајн, и здушно подржавају све демократе и преститутке, спречиле су Трампа да нормализује односе с Русијом.

Лоши савети, свеједно спонтани или намерни, скренули су му пажњу с истинског проблема - измештања послова у иностранство, на царине и додатне порезе. Последица: трговински рат и скупља роба, уместо повратка послова Американцима.

Владајућа класа, олигарси, одлучили су да од Трампа направе пример за будуће председничке кандидате, да ниједном више никада не падне на памет да се обраћа директно америчком народу.

Трамп је био наша последња шанса, а прети му пад.

Трампову блискоисточну политику воде зет му циониста и Нетањаху. Резултати: повећање напетости у односима с Русијом, јер Израел обара руске авионе и убија њихову посаду;  Трампов режим прети сиријским и руским снагама да ће их напасти ако се усуде да ослободе последњу сиријску покрајину коју су окупирали терористи на платном списку Вашингтона; једнострано повлачење из "нуклеарног" споразума са Ираном; Трампово одустајање од намере да повуче америчку војску са Блиског истока; сулуди председнички саветник за националну безбедност Џон Болтон прети Ирану и Русији; премештање америчке амбасаде у Израелу у Јерусалим; укидање сваке помоћи Палестинцима над којима Израел, пред нашим очима, спроводи геноцид...

Да не набрајам даље, знате.

Трампов режим је или некомпетентан или толико жели рат да не може да схвати да Русија не сме да дозволи да САД (читај: Израел) дестабилизују Сирију. Сумануте Болтонове претње Ирану су директна претња државним интересима Русије. Предсеник који је негда хтео да побољша односе с Русијом погоршао их је више но што би успела цела мила тројка Хусеин Барак Обама - Хилари Клинтон - Викторија Нуланд.

Плус, и да мало будем ђавољи адвокат, када је видео да су га материјални интереси владајуће олигархије сатерали у ћошак, Трамп је решио да заврши с утицајем "Вашингтона", ионако све слабијим. Поставио је Ники Хејли на место америчког амбасадора у Уједињеним нацијама, одакле је ова успела да од Америке отуђи сваку боговетну земљу на свету. Сам је разбеснео Европу додатним царинама и претњама санкцијама, а Немачкој чак наредио да прекине с пројектом руско-немачког гасовода. Што му је било мало: Савету безбедности УН се 26. септембра обратио као да му се обраћа стари Вашингтон; претњама и санкцијама гура Турску, Иран, Индију, Кину и Северну Кореју у загрљај Русије, а Европу наводи на независност. Све у свему, једним генијалним потезом, и мимо воље свог до сржи неоконзервативног режима, Трамп уништава хегемонију Вашингтона.

Можда никада нећемо сазнати да ли је то ненаамеравани резултат ароганције и охолости или мудра стратегија. Али ако све буде како личи да ће бити, Доналд Трамп ће у историју ући као Трамп Велики, човек који је спасао свет тиме што је разорио хегемонију САД.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Због Путиновог оклевања, Сирија изгубила покрајину Идлиб

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Trump: An Assessment - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Дебијану

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!