Пол Крејг Робертс: Постоји ли издајник међу Путиновим сарадницима?

Алексеј Кудрин. Фотографија: Владимир Федоренко / РИА "Новости"

Накнадна напомена аутора: После објављивања овог писанија јавила су ми се два стручњака за Русију који се слажу, знају да је моје виђење Кудрина као марионете Вашингтона суштински тачно. Џон Хелмер, пак, само долива уље на ватру јер Кудрин више није утицајан, па му се може. Споменути стручњаци кажу и да Хелмер има обичај да претерује, и то на начин да изазва сумњу у Путинову оданост Русији.

Али, и опет...

Постоји ли издајник међу Путиновим сарадницима?


Ако у доњем тексту Џона Халмера има истине, онда је Алексеј Кудрин, иначе добар пријатељ председника Русије Путина и члан руске Владе, издајник Русије. Како ја схватам шта Хелмер хоће да каже, Кудрин је за Вашингтон јуначина, али га у Русији сматрају агентом милијардера олигарха, који су Вашингтону и Израелу, за вакта Јељцина, поверили да се стара о руском богатству, а сада држи говоре у којима заговара да се Русија одрекне свог суверенитета и националних интереса у корист Вашингтона, тако да санкције могу да се уклоне и руским олигарсима поново омогући да несметано саучествују са Западом у пљачкању Русије и "остатка света".

Хелмер пише да је Кудрин прошле недеље рекао олигархском лобију да "данас, руска спољна политика треба да буде подређена смањењу напетости у нашим односима са другим земљама", под којима подразумева САД, како би санкције биле смањене или се бар спречило увођење нових.

Кудрин је био заменик министра финансија током препутинског периода, човек који је председавао пропасти руских државних обвезница, рубља и главних банака. Путин га је наградио промовисањем у министра финансија и заменика премијера. У 2011. години, притисак војске резултирао је Кудриновим деградирањем на мање одговоран положај.

Али на садашњем месту, Кудрин има надлежност да контролише и проверава државне службе и промовише своје процене и предлоге. У моћи је да иницира кривично гоњење владиних званичника, моћи коју може искористити да уклони руске родољубе и замени их проамеричким атлантистичким интеграционистима.

Дакле...

Џон Хелмер: Кремљ одобрава Песковљеве позиве на капитулирање пред америчким "рестрикцијама"


Кремљ је, преко портпарола Димитрија Пескова, одобрио апел Алексеја Кудрина на промену руске спољне и одбрамбене политике, како би се Русија избавила из америчких санкција:

"Можда се можемо сложити са становиштем Кудрина, осим да разлог санкцијама није спољна политика Русије, већ текућа међународна политика - политика притисака на Русију, једностране акције у трговини и на економском плану, незаконита ограничења и претње терориризмом."

Приде, Песков је најсрдачније честитао Кудрину његов 58. рођендан.

Путинов пиарчек је овом изјавом одговорио на новинарско питање о Кудриновом говору пред олигархским лобијем, Руској унији индустријалаца и предузетника, одржаном два дана раније у Москви. Кудрин је тада рекао:

"Садашња руска спољна политика мора бити подређена редукцији тензија у нашим односима с другим земљама, или бар редукцији режима санкција, да не дође до њиховог јачања. Стога бих, данас, успешност наше спољне политике мерио на основу ових показатеља. Русија нема таквих спољнополитичких проблема - опасности војног и политичког значаја, који би захтевали повећавање тензија с другим земљама..." - KUDRIN BIDS FOR OLIGARCH SUPPORT – CAPTAIN ALEXEI AMERICA VERSUS GENERAL SERGEI OF THE RUSSIAN ARMY | Dances With Bears


Запад заслуге за опоравак руске привреде све до увођења санкција 2014. приписује Кудрину. У Русији, пак, упамћен је као први заменик министра финансија под којим је Русија 1998. године - банкротирала, јер упропашћене су јој државне обвезнице, рубља срозана и пропало је неколико великих банака. После га је Путин унапредио у министра финансија, коју је дужност обављао до 2011. А ако вас интересује како Кудрин себе промовише у Путиновог наследника и како заступа политику капитулације пред САД, прочитајте ово.

Кудрин лобира Кремљ преко англоамеричких медија, тврдећи, како је његов гласноговорник изјавио за "Финеншел тајмс", да је једина особа прихватљива и за САД и НАТО:

"Ако Кудрин уђе у председничку администрацију или Владу, то би показало да је договорена агенда промена - спољне политике, између осталог - промена које су у Русији просто немогуће...Кудрин је једина личност из првог ешалона с којом би на Западу разговарали, јер према њему постоји одређено поверење."

Противљење руске војске је спречило Путина да следи такав "пут". Зато је Кудрину дао посао старатеља и именовао га за председника Рачуноводствене коморе, државне ревизорске службе.

Песков је у петак подстакао повратак Кудрина на власт - бранећи "досадашњу" Путинову политику, али без одбацивања Кудринове:

"Међународна политика - политика притисака на Русију, увођење незаконитих рестрикција, једностраних акција на плану трговине и економије, претњи тероризмом. Наравно, све ово је изазов у погледу наших планова за развој земље, али до сада је руководство успевало да се успешно суочи са изазовима."
Државна новинска агенција РИА "Новости" је такође известила да је Песков том приликом рекао и следеће: "...Говоримо о илегалним акцијама више западних земаља. Стога је правно нетачно да се ове акције називају санкцијама. То су ограничења."


Претходно од истих аутора:

- Пол Крејг Робертс: Трамп Велики

- Пст...тихо...Еве зашто је Шојгу опстао, а Рогозин смењен

Напомена преводиоца: А можда Кудрин и Песков нису издајници већ се у руководству Русије дошло до сазнања...Уосталом, имате овде: Ишчекивање санкција горе од самих санкција. Нето одлив капитала из Русије порастао 48 пута!


Извори: Does Putin Have A Traitor In His Government? - PaulCraigRoberts.org и KREMLIN ENDORSES KUDRIN CAPITULATION TO US "RESTRICTIONS" | Dances With Bears
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!