Пол Робинсон: Лојалност у украјинских солдата

Украјински бранитељ и руски "љубазни". Фотографија: СТР/АФП/Гети имиџис

Анализе недавног сукоба између бродовља украјинске ратне морнарице и руске обалске страже баве се правном аргументацијом обе стране, као и њиховим мотивима и могућим геостратешким импликацијама. Међутим, ту је и занимљив, иако занемарен, наговешта о стању Оружаних снага Украјине.

Међу заробљеним са украјинских бродова било је официра украјинске Службе безбедности Украјине, СБУ. Неки су тај факат користили као доказ да су се Украјинци заиста бавили недозвољеним активностима у руским територијалним водама и да није било никакве намере "безазленог проласка". Било би је да су агенти СБУ били обавештајци, али нису, већ контраобавештајци. Другачије речено, њихов задатак није била шпијунажа, већ безбедност. Као што је објављено у штампи:

"СБУ је 27. новембра саопштила да су њени официри спроводили контраобавештајне операције за Ратну морнарицу Украјине, као одговор на 'психолошки и физички притисак' руских шпијунских служби"

Добро, шта би могао бити "психолошки и физички притисак" који се врши на украјинску морнарицу због чега је неопходно присуство контраобавештајаца на бродовима? Тачан одговор не знам, али један од могућих је да је неко из власти био забринут, морила га је могућност да морнари, стално изложени руској "пропаганди", ако буду препуштени својој памети, дезертирају или преносе поруке Русима приликом проласка поред руске обале. Једино тако се може објаснити присуство официра СБУ на бродовима - да им је задатак био да посаде шпијунирају и натерају их на лојалност.

Вође које верују својим подређенима не морају да раде такве ствари. И зато мислим да овај инцидент наговештава нешто што аналитичари нису приметили. Фанови Еуромајдана и еуромајданских власти често причају да се стање Оружаних снага Украјине драстично поправило од 2014. године и да је рат, "супростављање руској агресији", учврстио украјински национални идентитет и да је нација сада јединственија него икада. Признајем да је моја анализа зашто је СБУ имао агенте на бродовима Ратне морнарице Украјине чиста спекулација и да може бити погрешна. Али по мени је смислена, и ако сам у праву, онда наводи на закључак да поглавници Украјине немају баш много поверења у своје солдате.

Да причају о јединству нације и војске, али да у то не верују.


Претходно од истог аутора: Пол Робинсон: Либерални међународни поредак

Аутор: Пол Робинсон
Извор: A matter of loyalty | IRRUSSIANALITY
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Дебијан Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!