Пређи на главни садржај

Аустријски "Космо": Да ли Србија почиње финансијски камиказа лет?


У Србији влада сиромаштво великих размера док се на другој страни жонглира милионима евра


Трошење милион евра на Нотр Дам, улагање 100 милиона евра у нови стадион. Једна од земаља у најгорем економском стању и осиромашено становништво се разбацују милионима евра. Генијалан стратешки потез или бесмислено расипање новца?

Прошле седмице се догодила катастрофа у цркви Нотр Дам, када је изгорела дрвена кровна конструкција париске катедрале - шок за цео свет. Међутим, српски медији нису били превише увиђавни и описали су ватру као "Божју казну ". Након овог гафа, Србија је донирала милион евра за обнову катедрале Нотр Дам. Према српској влади, ова финансијска инјекција би требала бити знак дугогодишњег пријатељства и омогућити брзо поновно отварање овог споменика културе. Али, париска Богородичина црква је добила око 845 милиона евра приватних донација и добро је финансијски збринута.

А управо то се не може рећи за Србију, због чега су многи у неверици одмахивали главама док је милион евра једноставно траћено на Нотр Дам. Било да се ради о пријатељском гесту или пак о томе да се поново испегла медијска брљотина, новац би се корисније потрошио у друштвену обнову Србије. Друга теорија је да је Србија хтела да покаже своје пријатељско лице, и тако крене корак даље ка ЕУ.

Ако су многи одмахивали главом због једног милиона , онда ће се још више њих одмахивати главом јер председник Вучић планира да изгради национални фудбалски стадион у Србији.

Нова инвестиција ће бити изграђена на 430 хектара, са 60.000 места за гледаоце, а коштаће најмање 100 милиона евра. Колос је замишљен у Сурчину, предграђу Београда и постаје једна од најважнијих српских тривијалности. Министар финансија Синиша Мали,наглашава да се не ради само о изградњи стадиона, већ и о инвестирању у спортску инфраструктуру. Да би Србија у будућности могла да буде домаћин светског или европског првенства.

Али шта ћемо са стади
оном од 100 милиона евра, ако не буде европског или светског првенства? Да ли Цеца треба да одржава концерте на њему?

Становништво постаје све сиромашније, а услови у Србији се погоршавају. Недавно је "Бл
умберг индекс" (Bloomberg Index), интернетстраница за финансијско рангирање, показала да се земља налази у катастрофалној ситуацији и да је на десетом месту од 62 најсиромашније земље.

Питање је како ћемо се ослободити из оваквог положаја и створити стабилну, за становништво плодну Србију - донацијом финансијски обезбеђеној земљи и изградњом спортске дворане то никако нећемо моћи.


Извор: Космо

Коментари

 1. да цитирам коментатора испод оригиналног текста на линку:

  https://www.kosmo.at/startet-serbien-einen-finanziellen-kamikaze-flug/

  "Ретко читам такве глупости.
  Ако желим вицеве, долазим у космос"
  .....
  остатак коментара преведите сами, или прочитајте на линку:

  https://www.imf.org/en/News/Articles/2018/12/19/pr18491-republic-of-serbia-imf-executive-board-completes-first-review-under-the-pci

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес