Аустријски "Космо": Да ли Србија почиње финансијски камиказа лет?


У Србији влада сиромаштво великих размера док се на другој страни жонглира милионима евра


Трошење милион евра на Нотр Дам, улагање 100 милиона евра у нови стадион. Једна од земаља у најгорем економском стању и осиромашено становништво се разбацују милионима евра. Генијалан стратешки потез или бесмислено расипање новца?

Прошле седмице се догодила катастрофа у цркви Нотр Дам, када је изгорела дрвена кровна конструкција париске катедрале - шок за цео свет. Међутим, српски медији нису били превише увиђавни и описали су ватру као "Божју казну ". Након овог гафа, Србија је донирала милион евра за обнову катедрале Нотр Дам. Према српској влади, ова финансијска инјекција би требала бити знак дугогодишњег пријатељства и омогућити брзо поновно отварање овог споменика културе. Али, париска Богородичина црква је добила око 845 милиона евра приватних донација и добро је финансијски збринута.

А управо то се не може рећи за Србију, због чега су многи у неверици одмахивали главама док је милион евра једноставно траћено на Нотр Дам. Било да се ради о пријатељском гесту или пак о томе да се поново испегла медијска брљотина, новац би се корисније потрошио у друштвену обнову Србије. Друга теорија је да је Србија хтела да покаже своје пријатељско лице, и тако крене корак даље ка ЕУ.

Ако су многи одмахивали главом због једног милиона , онда ће се још више њих одмахивати главом јер председник Вучић планира да изгради национални фудбалски стадион у Србији.

Нова инвестиција ће бити изграђена на 430 хектара, са 60.000 места за гледаоце, а коштаће најмање 100 милиона евра. Колос је замишљен у Сурчину, предграђу Београда и постаје једна од најважнијих српских тривијалности. Министар финансија Синиша Мали,наглашава да се не ради само о изградњи стадиона, већ и о инвестирању у спортску инфраструктуру. Да би Србија у будућности могла да буде домаћин светског или европског првенства.

Али шта ћемо са стади
оном од 100 милиона евра, ако не буде европског или светског првенства? Да ли Цеца треба да одржава концерте на њему?

Становништво постаје све сиромашније, а услови у Србији се погоршавају. Недавно је "Бл
умберг индекс" (Bloomberg Index), интернетстраница за финансијско рангирање, показала да се земља налази у катастрофалној ситуацији и да је на десетом месту од 62 најсиромашније земље.

Питање је како ћемо се ослободити из оваквог положаја и створити стабилну, за становништво плодну Србију - донацијом финансијски обезбеђеној земљи и изградњом спортске дворане то никако нећемо моћи.


Извор: Космо

1 коментар:

  1. да цитирам коментатора испод оригиналног текста на линку:

    https://www.kosmo.at/startet-serbien-einen-finanziellen-kamikaze-flug/

    "Ретко читам такве глупости.
    Ако желим вицеве, долазим у космос"
    .....
    остатак коментара преведите сами, или прочитајте на линку:

    https://www.imf.org/en/News/Articles/2018/12/19/pr18491-republic-of-serbia-imf-executive-board-completes-first-review-under-the-pci

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!