Министарство унутрашњих послова и безбедности Јужне Кореје: Прелазимо на Линукс!

(Yonhap)

Јужнокорејска влада ће оперативни систем својих рачунара Виндоус да замени Линуксом, саопштило је Министарство унутрашњих послова и безбедности у четвртак.
Министарство је нагласило да планира пробну употребу Линукса у оквиру самог Министарства унутрашњих послова и безбедности, и да ће, ако не буде безбедносних проблема, Линукс бити уведен у употребу у свим секторима власти.
Оваква одлука је донета због проблематичне цене даљег одржавања Виндоуса, пошто је “Мајкрософт” објавио да у јануару 2020. укида бесплатну техничку подршку за Виндоус 7
Предвиђа се да ће прелазак на Линукс ОС и куповина нових рачунара коштати око 655 милиона долара.
Пре увођења новог система у све секторе власти, испробаће се – на личним уређајима – да ли је могуће “терати” Линукс без безбедносних ризика и да ли је остварива компатибилност са постојећим веб-сајтовима и софтвером, направљеним за рад на Виндоусу.
Директор Дигиталне службе Министарства унутрашњих послова и безбедности Чој Јанг-хјак је изјавио да се очекује смањење трошкова због увођења оперативног система заснованог на слободном софтверу, чиме ће се, јер Линукс нуди више стотина различитих дистрибуција, такође избећи зависност од једне верзије једног оперативног система.
http://www.koreaherald.com

Аутор: Ким Арин

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!