Јужнокорејски прелазак на ГНУ/Линукс и “Мајкрософтове” чегртуше

“Инфективни Линукс је откривен код многих наших великих потрошача…” – –Microsoft Confidential

Вести које су нам овог месеца стизале из Керале у Индији биле су веома охрабрујуће. “Мајкрософт” дуго покушава да Виндоус наметне тамошњој дечици, али за сада без успеха, мада је сам Бил Гејтс пуном снагом лобирао да и школе стави под своју контролу (Charter Schools), бојећи се да будући нараштаји неће бити следбеници његовог култа. Али о том – потом. У међувремену се подсетите како је EDGI коришћен у истој држави, Индији.
Најновије вести стижу нам, од петка, из Јужне Кореје. Власти богате државе одавно су свесне да им је Виндоус везао руке због ActiveX-а. И зато је изворна вест звучала више но добро, али онда се јавише “Мајкрософтове” чегртуше:
Хоће ли доћи до јужнокорејског прелажења на Линукс? Дај Боже. Али можемо бити сигурни да ће “Мајкрософт” учинити све – па и подбадати на отпуштање грешних Линуксаша – да би доказао да је ГНУ/Линукс, ваистину, ђубре на десктопу. У те сврхе је до сада користио, нпр. Gartner Group, HP и Accenture.  Јер ‘маркетинг’ заиста може изменити поглед, да мислимо да је грешка оно за шта смо првобитно сматрали да је прави потез. При свему томе, вазда бескорисна Линукс фондација – ни словца, као да је склопила сраман пакт с “Мајкрософтом”. А можда и јесте – сам њен поглавар не користи ГНУ/Линукс.
Пратићемо шта се дешава у Јужној Кореји. Будно. Јер биће гадости. “Мајкрософт” ће и подмићивати само да поткопа ГНУ/Линукс, о чему смо већ толико пута писали.
Да се вратимо вести “Кореја хералда”. Тамо се, између осталог, каже:
“Пре увођења новог система у све секторе власти, испробаће се – на личним уређајима – да ли је могуће ‘терати’ Линукс без безбедносних ризика и да ли је остварива компатибилност са постојећим веб-сајтовима и софтвером направљеним за рад на Виндоусу.” – Влада Јужне Кореје прелази на Линукс
Један наш читалац је ову вест прокоментарисао овако:
“О слободи нема помена, забринутост је углавном због безбедности…Према томе, вероватно се само покушава да ‘Мајкрософт’ снизи цену…”


Рекосмо већ, Гејтсове чегртуше су већ почеле да омаловажавају план. “Мајкрософтови” пропагандисти као што је Богдан Попа и даље се трсе да у животу одрже лаж/перцепцију “‘Мајкрософт’ воли Линукс”, истовремено и на све могуће начине нападајући ГНУ/Линукс, док му послодавац поткупљује владе и власти широм света да не пређу на оперативни систем на слободном софтверу, или да га, у неким случајевима, напусте. “Мајкрософт” је тлачитељски и подмићивачки монопол. Покорио је и подмитио толико државних и иних ‘ауторитета’ у целом свету, тако да ретко, ако икада, бива кажњен. Што се тиче медија, поткупљених Гејтсовим доларима за оглашавање, они пак воле да бес јавности преусмеравају на друге компаније као што је “Гугл”.

О аутору: Рој Шестовиц је софтвер инжењер, мултидисциплинарни истраживач и заговорник фер конкуренције. Докторирао је на пољу медицинске биофизике.
За Линукс Такс Чачанин и Ћирилизовано превео: Александар Јовановић, на Мијо Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!