"Ово ће променити Турску"

Победа опозиције у Цариграду. Либералне снаге у узлету. Ердоганова ера ће бити " демократски окончана"


Политиколог Хусеин Бађи. Фотографија: Билд
 
"То је била права мала револуција. Показало се да и владајућа странка (турског председника Реџепа Тајипа Ердогана) такође може да изгуби.“ Ово је сажетак о изборима за градоначелника  Истанбула, политолога Хусеина Бађија, који предаје у Анкари. У недељу је опозициони кандидат Екрем Имамоглу победио на поновљеним изборима, након што су први поништени. Тако је 49-годишњак који је у кампањи слао позитивне поруке, уздржавајући се од оцрњивања противника, освојио 54 одсто гласова, претекавши кандидата владајуће странке АКП, бившег премијера Биналија Јилдирима, са 800.000 гласова разлике.

Бађи, у интервјуу за Курир, наглашава да је прегласана Ердоганова политика поларизације, која "гази преко лешева". Људи су гласали за нови политички стил који ће "променити целу Турску", рекао је стручњак. Могли сте осетити дан након избора - на улицама или на друштвеним мрежама да се "људи поново надају."


"Поносан сам због тога"

Истовремено, политиколог оцењује резултат избора као победу демократије. Његови сународници су доказали да су "праве демократе". Тако је коначно постало јасно да Турска никада неће постати иста као Иран и да се не да исламизовати. А онда Бађи напушта строго научни ниво и постаје емоционалан: "Поносан сам због тога."

"Ердоганова политичка харизма је тешко оштећена", наставља научник. Он неће бити, у турској унутрашњој политици, толико моћан као раније. Поред тога, позив за поновно увођење парламентарне демократије постаће гласнији - након референдума 2017. године у Турској је успостављен председнички систем. Након избора у Цариграду, у ком живи сваки пети Турчин, Бађи је уверен: "Ердоганова ера ће бити окончана на демократски начин." Иначе, следећи национални парламентарни и председнички избори неће се одржати пре 2023. године.


Поделе у АКП?

Али много раније, уверен је политолог, појавиће се нови актери и странке: "Очекује се да ће Ердоганови некадашњи следбеници Ахмет Давутоглу (бивши премијер) и Али Бабакан (бивши министар иностраних послова) основати сопствену странку." Незадовољство унутар АКП-а током прошлог прегласавања унутар странке је већ било велико, а сада се коначно показало да курс није успешан.

Екрем Имамоглу је, с друге стране, преко ноћи прерастао у будућег председничког кандидата. Не без разлога: чак је и Ердоган знао, у време док је био градоначелник свог родног града, одакле је његова каријера узлетела, да "Ко управља Цариградом, управља Турском".

Интелектуално и економско срце

У ствари, босфорска метропола није само живо уметничко и интелектуално срце Турске, већ и економска локомотива целе земље. Скоро трећина бруто домаћег производа ствара се у том региону, више од 146 милијарди евра, што одговара укупној бугарској привреди. Четрдесет одсто свих пореских прихода долази отуда. Будући шеф највећег европског града (16 милиона становника) управља буџетом од шест милијарди евра.

Имамоглу мора сада испунити предизборна обећања - а либерали у Турској се надају да може остварити главни слоган своје кампање: "Herșey cok güzel olacak", све ће бити добро.

https://kurier.at/

Претходно од истог преводиоца:
Избори у Казахстану - одскочна даска за националисте?
 


Аутор: Валтер Фридл
Извор: Kurier

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!