Сукоб у Тбилисију прети да изазове пропаст привреде

Између власти и опозиције Грузије није остало ништа осим мржње


«Национальное движение» идет ва-банк. Фото с сайта www.ekhokavkaza.com

Здање грузијске скупштине у центру Тбилисија већ седми дан је поприште сукобљавања власти и опозиције. Док се у дворани за седнице највишег законодавног тела у земљи одлучивало о одузимању посланичког имунитета народном посланику Никанору Мелију из опозиционог "Народног покрета" (НД), на тргу испред зграде одржаване су демонстрације подршке са истовременим захтевом за оставку министра унутрашњих послова Гиоргија Гахарија. Ситуација у грузијској престоници остаје непредвидива.

На заједничком састанку статутарног и правног одбора скупштине представник Јавног тужилаштва Грузије Амиран Гулуашвили представио је посланицима захтев свог тужилаштва за кривичним гоњењем народног посланика Никанора Мелија и захтев за одузимање посланичког имунитета.

Мелија је оптужен да је 20. јуна организовао и учествовао у скупини људи која је напала грузијску скупштину, при чему су повређени и полицајци и нападачи. Према речима представника тужилаштва, Мелија је осуђиван за подстицање на оваква кривична дела и незаконите радње: "Одузимање посланичког имунитета Мелији омогућиће тужилаштву да против њега подигне оптужницу и од суда затражи кажњавање како би се спречило поновно такво његово поступање. Тужилаштво сматра да би требало да буде у притвору, због опасности од скривања, бекства у иностранство - прошле године је напустио Грузију најмање 20 пута, или утицања на сведоке."

Расправа између већине и опозиције, на заједничком састанку одбора, трајала је пола дана и одвијала се у изузетно наелектрисаној атмосфери. Посланици оба политичка табора нису се превише устезали у оптуживању једни других за све смртне грехе. Сам Мелија, уместо да се јави тужилаштву, да да исказ, дошао је у скупштину и чекао у својој канцеларији одлуке својих колега. То није било у његову корист.

Не обазирући се на "народњаке" који су их у расправи надговорили, посланици владајућег "Грузијског сна" (ГМ) су били у већини и изгласали су одузимање имунитета. Сада ће се одлука о одузимању имунитета посланику Мелији, која је донесена на састанку одбора, разматрати на заседању скупштине.

Представник ародног покретаа" Роман Гоциридзе назвао је оно што се дешава недостојним скупштине. Према његовим речима, ради се о стварном хапшењу народног посланика без изношења доказа о кривици. “Предочени су нам само искази сведока. Оптужница се заснива само на томе. Али успели смо да утврдимо да су сви ови сведоци активисти 'Грузијског сна'. На друштвеним мрежама постављене су њихове фотографије у друштву са полицијским службеницима, а у својим објавама они називају министра унутрашњих послова Гиоргија Гахарија херојем”, рекао је Гоциридзе новинарима. С друге стране, представник тужилаштва је дао кратку изјаву да постоји много доказа против Никанора Мелије, и то не само искази сведока, већ и видео и аудио снимци, као и низ техничких доказа.

И у скупштини и испред ње ситуација је сложена. Протестанти који захтевају оставку Гахарија додали су још један захтев - обустављање истраге против Никанора Мелије. Политичка линија опозиције коначно је уобличена и представљена током поменутог заједничког састанка скупштинских одбора: владајући "Грузијски сан", који је у потпуности подређен вољи олигарха Бидзина Иванишвилија, ради на поновном успостављању руског утицаја у Грузији, а сам Иванишвили испуњава ... непосредне наредбе руског председника Владимира Путина, и зато је једини излаз свргавање садашњег режима.

Гласноговорник ародног покрета", телевизијска станица "Рустави-2" усијала је ситуацију, прекинувши у среду директан пренос скупштинске седнице како би јавила да је њихову зграду надлетао непознати објекат, неколико пута, а ниједна званична установа Грузије нема појма шта је то или коме припада. На основу интонације водитеља се може само претпоставити шта су заиста мислили, приказујући нешто као авион или дрон на телевизији ... Као доказ немогућности "Грузијског сна" да води земљу приказана је репортажа, о томе како је становништво једне од планинских области земље, под изговором религиозности, растурило фестивал електронске музике, а све у прећутном договору са са властима.

Владајуће снаге су одговориле извештајем о хапшењу једног од учесника митинга, на коме се захтевала оставка министра унутрашњих послова, док је током вршио оружану пљачку.

Обе стране се обраћају јавности. ародни покрет" покушава да прикаже случај тако да млади организују антивладине натупе, док су опозиционе странке у позадини тог процеса. "Грузијски сан" позива противнике да престану да увлаче људе у своје игре, да се не крију иза њих, "да не покушају да сруше земљу ради враћања на власт" и да размисле о хиљадама сународника који желе да живе и раде у миру.

Како ће се догађаји развијати још није јасно. Курс националне валуте катастрофално реагује на оно што се дешава - лари је пао на скоро 2,9 за један долар (док се на пар дана пре тога дуже време држао на курсу 1 долар за 2,7 ларија, што је пад од око 10% - прим.прев.), узрокујући још један скок цена свих увезених производа и роба. Стручњаци предвиђају колапс, ако се у блиској будућности тај процес не заустави. Али политичком сукобљавању крај се не види.

Очигледно је да власти неће предати један од својих стубова, министра унутрашњих послова Гиоргија Гахарија. Неће одустати од кривичног гоњења Никанора Мелије, јер би тиме све што ради деловало неуверљиво. Опозиција, са своје стране, остаје чврсто на своме. Која од сила ће се показати издржљивијом и јачом - отворено је питање. У међувремену, чини се да једној од две странке, ГМ или НД, није суђено да из ове борбе изађе "жива".

Подсетимо се да су протести у Тбилисију почели након што је 20. јуна почела Парламентарна скупштина православља (ПСП) у згради највишег законодавног тела Грузије, а посланик Државне думе Руске Федерације Сергеј Гаврилов преузео председавање (у руским гласилима се још увек расправља да ли је Гаврилов као председник ПСП требало да председава седницом или је ипак требало да сачека генералног секретара ПСП, Грка Андреаса Михалидиса и њему препусти председавање. Део гласила сматра да је поступио исправно јер је он председник ПСП, а део сматра да је насео на провокацију и дао повод за демонстрације - прим.прев.). Опозиција је то сматрала неприхватљивим, јер се Русија у Грузији по закону сматра државом која је окупирала њену територију. Током гужве настале испред скупштине, протестанти су покушали да заузму зграду скупштине. Полиција и специјалне јединице су растерале протестанте, али, како признају власти, са прекомерном силом, па је око 300 људи повређено гуменим и пластичним мецима. 10 специјалаца је суспендовано из службе током испитивања околности и нијанси, а против двојице је покренут кривични поступак. У ноћи 20. и 21. јуна страдало је око 40 полицајаца.

http://www.ng.ru/


Аутор: Јуриј Рокс
Извор:

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!