Трампово обраћање нацији: Ја, све и свја за економију



Са потпредседником Мајком Пенсом иза себе, који се церио као да је са ортацима дрпио питања пре изласка на усмени испит, председник Доналд Трамп је присвојио заслуге за практично све што се издешавало у економији, изузев изума блокчејна. Очигледно, не сматра да Трамп Доналд треба да буде некакав Сатоши Накамото.

Али је све и свја за економију, како испаде по ономе што рече у обраћању нацији.

У уторак, ноћ пре заједничке седнице Представничког дома и Сената, и пред васцелим телевизијским публикумом, Трамп се самопочасти заслугама за садашњу малу стопу незапослености, повећане наднице и плате и тржиште акција у порасту.

Међутим, и наравно, са свим тим он има мало везе: смањена незапосленост, повећање личних прихода и јача берза су резултат монетарне политике Федералних резерви, посебно агресивног штампања новца. Другим речима, ово је изманипулисани "бум", који ће се лоше завршити, као што је окончавао и раније.

Доналд Трамп не спомену ништа од онога на шта заиста може да утиче, примерице смањење државних трошкова и укидање агенција.
Уместо тога, говорио је о Областима прилика (The Opportunity Zones), али никако не и о укидању федералног минимума за наднице, што би нестручнима повећало могућност да се запосле.

Све у свему, Трамп мисли да је мајсторски руководио економијом, иако ништа није поправио од онога што заиста може да поправи. Као дечкић, коцкарче које после првог добитка на слот машини мисли да је геније.

Једино што је код њега заиста добро је то што су мале шансе да ће забрљати као што су раније и опет би демократе. Иако је ужасна незналица.

Што доказа и синоћ.


Аутор: Роберт Венцел
Извор:
Trump State of the Union: I Am the Master of the Economy
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано

1 коментар:

  1. Наде има јер се Трамп бори против дипстејта или лондонских банкара/власника новца. Међутим еврејски ГГ (ГлобалГавермент) гура своју вишевековну стратегију: https://demstuermer.wordpress.com/2017/01/03/jews-behind-race-mixing/

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!