Аустријски магазин Космо: ЕУ више не признаје српске универзитетске дипломе

„ОДБИЈЕНО“

Европско удружење за осигурање квалитета у високом образовању – ЕНКА одузело је, 20. фебруара 2020. године, пуноправно чланство Србији. То може имати последице за све Србе са универзитетском дипломом.
Како „Србија данас“ и друга српска гласила извештавају, ЕНКА је ставила Србију, чијом просветом управља министар Младен Шарчевић, у статус земље „под надзором“. Европско удружење за осигурање квалитета у високом образовању такође је од Србије затражило да у следеће две године испита све притужбе у образовном систему, да би поново добила пуноправно чланство.

Из тог разлога, министар Шарчевић основао је национално тело за акредитацију и контролу квалитета у сектору високог образовања, под вођством Симе Аврамовића и Јелене Кочовић. Њихов посао је био да исправе пропусте. Међутим, ово тело у томе није успело, због чега Србија више није део ЕНКА. 


Последице за Србе са универзитетском дипломом

Европско удружење за осигурање квалитета у високом образовању је најпознатија и најзначајнија организација ове врсте у Европи. Губљење пуноправног чланства ће сада створити проблеме у вези са признавањем српских универзитетских диплома у земљама ЕУ. Чланство у ЕНКА је гаранција квалитета. Србија је сада наведена као придружена чланица.


Извор:

Serbische Uni-Diplome in der EU nicht mehr anerkannt?


Превод: Драган Вукојевић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!