Пређи на главни садржај

Аљбин Курти: Са Србијом само као са себи равном

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Доследно више заинтересовани шта мисли непријатељ него пријатељ, преносимо превод ауторског чланка тзв. председника владе тзв. Републике Косово, објављеног у "Франфкфуртер алгемајне зајтунгу".

Са Србијом само као са себи равном


Односи између Косова и Србије могу се нормализовати само ако се државе договоре о правилима и начелима, која ће обе поштовати


Ауторски чланак, Аљбина Куртија*,

Аљбин Курти. Фотографија: Билд / АФП
Брз договор између Косова и Србије је добар, добар споразум је бољи. Добар договор, међутим, мора бити заснован на демократским принципима да би био окруњен дугорочним успехом. Реципроцитет према Србији који захтева косовска влада, а који има за циљ стварање праведних почетних услова за одржив споразум, у кратком року представља важан корак у постизању економске и политичке стабилности између Косова и Србије. Дугорочно гледано, то је важан корак ка изградњи добросуседских односа до њихове потпуне нормализације.

Међутим, може доћи до нормализације међународних односа само ако се „нормализ
ујуће“ стране договоре о правилима и начелима које ће обе стране поштовати. Добра воља и сусрети „на равној нози“ предуслов су за све преговоре који су усмерени на успостављање мирних односа. Политика која има за циљ одмазду је краткотрајна и без перспективе. Позивамо Европску унију и Сједињене Државе да надгледају поступак и унапред дефинишу мере које треба предузети у случају непоштовања начела и било каквих кршења споразума. Изборно обећање моје странке "Ветевендосје" (Самоопредељење) као напредне снаге левог центра, а такође и нашег десничарског конзервативног коалиционог партнера, није освета, већ управо то начело једнакости и правде за изградњу конструктивних, билатералних (трговинских) односа.

Од наше претходне владе наследио сам царину од 100 посто за увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине. Међутим, начело реципроцитета је увек био водећи принцип моје странке. Поред тога, реципроцитет црпи додатну снагу из концепта равноправности и свеприсутан је у међународним односима. Истрајавање на миру и равноправности водећа су начела косовске владе, чији сам премијер од почетка фебруара. Узајамно поштовање од суштинског је значаја за постизање ових циљева, јер ће само на тај начин могући договор имати заиста позитиван утицај на живот људи.

Споразуми склопљени присилом и претњама који нису засновани на међусобном поштовању нису вредни папира на којем
се ми потписујемо. Због тога, као знак наше добре воље и спремности за решавање политичких спорова, желимо да укинемо царину за сировине* увезене из Србије и Босне и Херцеговине од 15. марта 2020. године. Заузврат, позивамо Србију да оконча кампању против признавања независности Косова и уклони нецаринске баријере у трговини. Ако српска страна овде покаже добру вољу, косовска влада ће, од 1. априла 2020. године, привремено, у трајању од 90 дана, укинути увозне царине за сву робу из Србије и Босне и Херцеговине. Надамо се да ће Европска унија понудити визну либерализацију косовској страни пре самита у Загребу 7. маја.

У случају да Србија не поштује добру вољу косовске владе да уклони економске, трговинске и политичке препреке, те настави своју међународну кампању против Косова и не уклони постојеће баријере у трговини, почећемо од 1. априла постепено да примењујемо начело реципроцитета, најпре у трговини, а затим и у целокупној привреди и у политици. Тада ћемо се морати усресредити на наше најважније домаће циљеве, који су битни за живот људи: радна места и владавину закона. За то ћемо се свим средствима борити против корупције и на тај начин водити рачуна о привредном развоју наше земље.


* председник тзв. владе, шиптарских власти на Косову и Метохији - прим.прев.
** само на сировине али не и на сву осталу робу - прим.прев.

Извор: Франкфуртер алгемајне зајтунг
Превод: Драган Вукојевић / Ћирилизовано

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de